Nieuws over het derde kwartaal van 2023

Beste lezers,

Allereerst wil ik beginnen met de verjaardag van Esther, op 11-11-23. Zij mocht 50 kaarsjes uitblazen, iets om toch wel even bij stil te staan. Er zijn vanuit NL 22 kaarten aangekomen om haar te feliciteren en misschien zijn er nog een paar onderweg. Esther was er heel blij mee en verrast over. Esther, die altijd maar bezig is voor de stichting en zichzelf daarbij wel eens vergeet mocht wel eens in de Malawiaanse zon gezet worden en die schijnt overvloedig op dit moment.

Iedereen bedankt die heeft laten weten aan haar verjaardag te denken dmv een kaart, een appje, een extra donatie. Nu ga ik verder met de verhalen van Esther en anderen.

groetjes,

Jeannet

——————————————————————————————————————–

Beste mensen,

Het heeft wat op zich laten wachten, maar hier is dan weer een update van de afgelopen maanden.

Daycare

Eind juli hebben we afscheid genomen van 29 kinderen die nu inmiddels op de lagere school zitten. Deze kinderen hebben allemaal een uniform van ons gekregen, zodat wij zeker weten dat ze naar de lagere school kunnen. Want, de kosten daarvan zijn voor de meeste ouders niet te betalen. Dat betekent geen uniform en dan moeten ze na twee weken de school weer verlaten. Triest natuurlijk want dan moeten ze verplicht thuis blijven in plaats van te leren en met hun leeftijdsgenootjes te spelen. Ouders zijn er erg dankbaar voor dat we de kinderen hiermee kunnen ondersteunen. Ouders betalen zelf schoolgeld dat verplicht is, dit gaat om 2,50 euro voor 1 schooljaar.

Hier  ziet u een groepje van de kinderen in hun nieuwe uniform.

Omdat de grote vakantie aanbrak en de kinderen weer  lang thuis waren hadden we ieder kind een pakketje gegeven met voedsel erin zodat de familie in ieder  geval een paar dagen weer kon eten zonder enige problemen. We weten dat het nooit genoeg is, maar een kleine ondersteuning is altijd fijn! De kinderen hebben aan hun ouders laten zien wat ze afgelopen periode geleerd hebben en en iedereen was trots op hun kind en blij omdat het zo gegroeid was in een jaar tijd. En de groei zit dan met name in de educatie, normen en waarden en de gezondheid van het kind.

In de grote vakantie zijn het local committee en Richard bij elkaar gekomen en is er weer besproken hoeveel kinderen er in het nieuwe schooljaar naar ons mogen komen. Ze kiezen ook een aantal kinderen van elk dorp want we hebben te maken met 11 verschillende dorpen. Uiteindelijk is dit gelukt en hebben ze de kinderen thuis bezocht en gekeken of het terecht was dat deze kinderen uitgekozen waren en dat bleek zo te zijn.

11 september zijn onze deuren weer open gegaan, dit ging eigenlijk best goed als ik terug kijk naar andere jaren.

Soms ging het er heel anders aan toe: met veel huilen en weg rennen van de kinderen. Er was een enkeling die liever met moeders mee terug ging naar huis, maar uiteindelijk is een ieder gebleven. De kinderen vielen met hun neus in de boter want in deze week begonnen er vier vrijwilliger(sters) uit Nederland dus dat was super fijn. Zij speelden heel leuk met de kinderen en deden diverse creatieve activiteiten met ze. Voor de juffen een verademing: zo was het werk wat meer verdeeld. De juffen gaven aan dat ze erg blij zijn met deze groep kinderen, ze geven aan dat deze groep dingen snel oppakt en dat dit het lesgeven voor hun een stukje makkelijker maakt. In oktober zijn de uniformen voor de nieuwe kinderen gemaakt. Daar zijn we altijd super blij mee  want sommige kinderen hebben echt oude en versleten kleding.

Wat heel fijn was dat de vrijwilligers veel kinderkleding hadden meegenomen uit Nederland: alle kinderen kregen een nieuwe onderbroek, een paar sokken en de meesten kinderen nieuwe kleding.  Wij willen wij dank zeggen tegen allen die de kleding/schoenen gedoneerd hebben, daar zijn weer een heleboel kinderen blij mee gemaakt.

Vrijwilligers

Afgelopen september 2023 hebben we vier vrijwilligers gehad uit Nederland. Dit waren Kevin, Jorissa, Britt en Ann. Jorissa is sinds een paar maanden onze nieuwe voorzitter dus dat was heel fijn dat zij kwam kijken hoe het allemaal hier gaat. Zij was hier 5 jaar geleden geweest en nu kon zij goed zien of er dingen verbeterd waren ja/nee. Zij kwam samen met haar vriend Kevin, deze dacht dat hij niet wist of hij wat kon betekenen voor ons project, nou hij heeft voldoende gedaan: samen met Richard en zijn team een zandbak gemaakt voor het project, laptops in orde gemaakt voor zowel het revalidatie centrum als de daycare. Het is allang een wens om alles in de laptop in te voeren en te rapporteren en dat heeft Kevin heel mooi gedaan. En met de kinderen tijd doorgebracht wat beide partijen erg leuk vonden.

Ann en Britt zijn twee jonge dames die beide de opleiding pedagogiek hebben afgerond en  zij wilden na hun studie wel eens wat anders doen en aangezien Britt al een keer eerder in Malawi is geweest kwam het plan om samen bij Baobab Kids vrijwilligerswerk te doen.

Deze meiden hebben het heel goed gedaan, hard gewerkt en veel toevoeging aangebracht met name binnen de daycare, zoals met de kinderen zelf werken, creatieve activiteiten gemaakt zodat de leerkrachten daar een heel jaar mee door kunnen gaan. Ze hielpen ook mee in de keuken als er binnen de daycare even niks te doen was.

Tegen alle vier de vrijwilligers wil ik nogmaals dank zeggen voor de waardevolle ondersteuning die ze aan het project hebben geboden.

——————————————————————————————————————

Beste lezer,

5 jaar geleden heb ik voor mijn studie 4 maanden vrijwilligerswerk gedaan bij Stichting Baobab Kids en ik heb toen het mooie werk van de stichting met eigen ogen mogen zien.  Sinds maart 2023  ben ik de nieuwe voorzitter van Stichting Baobab Kids en ik vind het fantastisch om op deze manier vanuit Nederland ook bij te kunnen dragen aan het project. Afgelopen september ben ik samen met mijn vriend Kevin opnieuw naar Malawi geweest en hebben wij het project weer in werking gezien. Wat was het leuk om hier weer te zijn!

We hebben 2 weken lang meegekeken en geholpen bij het project. In de afgelopen 5 jaar is het project nog verder ontwikkeld en dit is heel leuk om te zien. Het personeel is enthousiast en werkt hard. Wij zijn met open armen ontvangen en iedereen stond open voor onze vragen, feedback en tips. Het was ook mooi om te zien dat Esther altijd nieuwe ideeën heeft om het project verder te verbeteren. Zo hebben wij in deze 2 weken een document gemaakt zodat de administratie van zowel de daycare als het revalidatiecentrum digitaal kan worden gedaan. Daarnaast hebben wij met behulp van gerichte donaties en de hulp van de werklui een zandbak kunnen realiseren. Dit was een wens van Esther omdat het spelen met zand vooral voor de kinderen bij het revalidatiecentrum veel kan helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Esther ziet altijd ruimte om te verbeteren en daarom is Stichting Baobab Kids ontzettend blij met alle donaties die wij maandelijks ontvangen om het project steeds beter te maken.

Het was voor ons een hele mooie ervaring, maar we zijn toch ook (weer) geschrokken van de leefsituatie van de kinderen van het project. Veel kinderen zagen er onverzorgd uit en hadden versleten kleren en versleten/geen schoenen. Vanuit Nederland hebben wij een heleboel kinderkleding en schoenen meegenomen (met dank aan verschillende donaties) waardoor de kinderen die dit het hardst nodig hadden een nieuw setje kleding konden krijgen. Dit geeft de noodzaak van het project wel echt weer aan. Zonder het werk van Stichting Baobab Kids hebben deze kinderen vaak nauwelijks te eten, geen goede kleding, geen onderwijs en geen toegang tot (revalidatie)zorg. Kevin en ik zijn blij dat wij mogen bijdragen aan dit mooie project en hopen dat jullie Stichting Baobab Kids ook in de toekomst zullen blijven steunen bij dit werk.

Groeten,

Jorissa van den Dool

Dan een stukje van de andere twee vrijwilligers Ann en Britt:

We hebben een hele fijne tijd gehad op het project. We zijn warm ontvangen door Esther, Richard en alle werknemers van het project. We zijn aan de slag gegaan met de creatieve activiteiten om hier meer variatie in te krijgen. De juffen stonden heel erg open voor de nieuwe ideeën die we hebben aangedragen. Hiernaast zijn we heel erg vrij gelaten in het doen van de werkzaamheden op het project, waardoor we veel hebben kunnen zien en doen. Baobab is een hele leuke plek om als vrijwilliger met de kinderen te zijn en te werken!

Revalidatie centrum

Het revalidatie centrum draait nog steeds goed met veel kinderen die er dagelijks komen, al moet ik schrijven dat voor de grote vakantie er meer kinderen kwamen. De reden is mij niet geheel duidelijk. Het loopt nog steeds goed en er zijn nog steeds dagen met 20 plus kinderen, maar ook mindere dagen met 10/12 kinderen. Zij die komen genieten er altijd van om hier te zijn, de blijheid straalt bij de meesten van hun gezichten en dat houdt het personeel positief. De dankbaarheid bij de moeders is groot voor de goede zorgen die wij aan hun kinderen verlenen. Dit is niet alleen de fysiotherapie, maar ook de gezonde pap en de hygiëne pakketten die zij maandelijks krijgen.

Helaas hebben we  tot ons verdriet van 2 kinderen afscheid moeten nemen. Veel kinderen met een beperking redden het niet om in Malawi oud te worden. Aan beide moeders heeft het niet gelegen, zij hebben zich hard ingezet voor de zorg van hun kinderen, maar helaas hebben beide kinderen het niet gered. We hebben ze een kleine financiële ondersteuning gegeven zodat ze zich om eten en drinken even geen zorgen hoefden te maken.

Tevens hebben we eind juli afscheid genomen van onze medewerkster Gloria. Zij is per september gaan studeren aan de universiteit in Kenia, wij vinden het als team erg jammer dat ze weg gegaan is want het was een goede en ondernemende dame, maar wij gunnen haar deze studie zodat ze verder kan groeien in het werk dat ze doet en al haar kennis mee terug kan nemen naar Malawi wanneer ze klaar is met haar studie.

Kliniek

De kliniek verloopt nog steeds goed, helaas heb ik door ziekte een tijdje niet mee kunnen draaien, maar gelukkig werken we met een goed en kundig team dus alles heeft goed door kunnen draaien. De informatie die ik van verpleegkundige Gladys heb gekregen is dat er gemiddeld 80 patiënten gezien worden met vooral: hoge bloeddruk, nare hoesten, verschillende huid aandoeningen. Deze waren vaak ernstig ,veel schurft door slechte hygiëne, mensen met oog problemen en dan met name droge en geïrriteerde ogen [ dit komt door de wind en de droogte]. Een paar mensen met malaria, dit komt meer voor in het warme- en regenseizoen. En wat we toch vaak horen bij volwassen en ouderen is gasvorming in de buik door stress en slechte voeding.

Gladys geeft aan dat er vaak moeders bij zijn die er altijd een slaatje uit proberen te slaan. Dan komen ze met hun kinderen die ziek zijn en dan krijgen ze naar hun idee niet voldoende medicatie en dan zeggen ze dat ze zelf ook diverse lichamelijke problemen hebben. Gladys geeft aan dat dit wel vervelend is want ze weet dan al dat mensen dit alleen doen om extra medicatie te krijgen. Gelukkig is het team erg getraind en geven hier niet aan toe, want de medicatie is erg duur dus we moeten goed kijken aan wie de medicatie wordt voorgeschreven.

Situatie in Malawi

De situatie in Malawi wordt er niet makkelijker op. We hebben al meerdere malen te maken gehad met een benzinecrisis. Dan moeten mensen uren in de rij staan om benzine te krijgen en soms krijg je dan na vele uren wachten ook maar een halve tank omdat het anders te snel op is. We hebben al tijden te maken met de producten die steeds duurder worden en voor velen steeds meer onbetaalbaar worden. De mais is erg duur, normaal zou een zak mais nu ruim 20 euro kosten, maar momenteel is het al 37 euro en we verwachten dat het nog duurder gaat worden omdat het steeds schaarser wordt. We merken het ook binnen het project dat zowel de werkers en de ouders van de kinderen het moeilijk hebben om alles rond te krijgen en om voldoende te eten en te drinken. Onze werkers zijn nog in de gelukkige positie dat ze ontbijt en lunch krijgen, maar het valt altijd op na de lange vakantie dat bijna iedereen weer een paar kilo kwijt is omdat hun eetpatroon anders is. Wat een raar probleem is in dit land is dat de mensen geen paspoort kunnen krijgen. Ze zeggen al bijna een jaar lang dat er geen paspoort boekjes zijn, dat kan je toch bijna niet geloven. Zo kan Richard Malawi niet eens uit omdat hij nog steeds geen nieuw paspoort heeft terwijl de aanvraag al vier maanden geleden gedaan is, echt te bizar voor woorden. De huidige president zal in zijn laatste jaren zitten want in 2025 zijn er weer verkiezingen maar deze man gaat het niet redden, de bevolking heeft geen verbetering gezien, al zullen die er uiteraard wel zijn, maar niet zichtbaar voor ons. Het blijft altijd pijnlijk dat zo’n mooi land zich niet goed kan ontwikkelen.

Bezoek aan Nederland

Eind juli en de gehele maand augustus zijn Chikondi en ik in Nederland geweest. Het was heel erg fijn om diverse mensen weer te zien en te spreken, vooral natuurlijk mijn familie. Helaas heb ik niet een ieder kunnen zien en spreken omdat mijn energie level niet hoog was, dit kwam door burn-out- en overgangsklachten. Het bezoek in Nederland heeft me zeker goed gedaan.

Helaas bij terugkomst trof ik Richard niet in goede gezondheid aan. Het lijkt erop dat al de jaren van hard werken en het leed van velen aanhoren en zien en daarbij zijn vrouw te ondersteunen die twee keer een burn out heeft gehad, hem allemaal teveel is geworden.

Het gaat inmiddels een stuk beter met Richard.

BESOSLOOP- Sponsorloop

Op 20 september was het dan zover: de BESOSLOOP – sponsorloop. Dit is een sponsorloop die wordt gelopen door kinderen van alle lagere scholen uit Bergschenhoek. Het was best een beetje spannend hoe de opkomst zou zijn van de kinderen want het was drie keer stilgelegd vanwege covid, maar nu kon het weer doorgaan. Het aantal kinderen dat mee ging rennen was 321! Dat was een prachtige opkomst. Het was droog dus dat was fijn. Wat ik van de  bestuursleden  die ter plekke waren: Anouk, Thamara en Diane, heb begrepen is dat het heel erg leuk en goed georganiseerd was en dat de kinderen heel fanatiek waren. Op woensdag 1 november 2023 kregen we te horen wat de sponsorloop had opgebracht, nou ik ben er nog stil van zo’n  mooi bedrag: het is geworden. 13.500 euro!!!!!!!

Wat was dat een mooi bericht zeg!

Wij willen uiteraard iedereen bedanken die zich zo heeft ingezet om deze sponsorloop zo goed mogelijk te laten verlopen, ouders, scholen, sponsors en uiteraard de kinderen die zo voor onze kinderen in Malawi hebben gerend, super bedankt!!!! Dankzij de sponsors, die u op de cheque ziet staan, is het eindbedrag hoger omdat zij  oa de organisatiekosten voor hun rekening namen.

Extra dank ook aan vriendin Nicolette die ons als goed doel voor deze loop heeft aangedragen.

Bedankt

Ik heb al diverse mensen bedankt in deze nieuwsbrief, maar ik wil ook nog Stefan  bedanken die al een aantal jaren laptops regelt via zijn werk zodat we deze hier in Malawi weer kunnen gebruiken. Deze gaan naar ons, studenten en naar anderen die er behoefte aan hebben. Dank je wel voor deze mooie ondersteuning, mensen zijn er zichtbaar blij mee en dankbaar voor.

Dank gaat  uit naar Roy die mooie werkpakken heeft geregeld voor Richard en het klusteam dat we hebben. Roy heeft ook 6 paar werkschoenen kunnen regelen dus hopelijk kunnen die binnenkort naar Malawi toe komen zodat de mannen een wat betere werkschoen kunnen dragen.

Ten slotte

Altijd denk ik dat er niet zoveel te vermelden is, maar alles bij elkaar is het toch weer voldoende om over te schrijven.

Ik hoop dat u na het lezen van de nieuwsbrief nog steeds enthousiast blijft over de werkzaamheden die we hier in Malawi uitvoeren en ons daardoor kan blijven steunen, want het blijft hard nodig om donateurs te hebben.

Ik wens een ieder alle goeds en mocht er nog iemand vragen of opmerkingen hebben dan kunt u mij altijd mailen. Email: info@baobabkids.nl of esthervanonna@hotmail.com

Lieve groet Esther.

Mocht u na het lezen van dit nieuws nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, mail ons naar  het volgende email adres: info@baobabkids.nl

Wilt u ons goede doel steunen? Iedere bijdrage is welkom!

Bankrekeningnummer: NL03 RABO 0160 3557 45 Rabobank t.n.v. Stichting Baobab Kids

U kunt ons ook vinden op Facebook .