Ons nieuws over het eerste kwartaal van 2021

Daycare

In de eerste week van januari is het project weer opengegaan. We kregen binnen de daycare 40 nieuwe kinderen, die waren uitgekozen door leden van het local committee. Het was voor beide partijen weer even wennen. Voor de kinderen om naar school te gaan met de structuur die ze over het algemeen thuis niet krijgen. Voor de juffen en vrijwilligers omdat bij een nieuwe groep ieder kind vanaf het begin alles verteld en uitgelegd moet worden en dat viel niet altijd mee. Wat erg vervelend was dat we net in januari 2021 opengingen en na een paar weken alweer moesten sluiten vanwege de opkomende corona. De deuren van de daycare zijn hierdoor 5 weken dicht geweest. Gelukkig konden we de ouders een kleine ondersteuning geven: we deelden voedsel, zeep, bodylotion en voor de kinderen een muggennet uit. Dit laatste is belangrijk omdat we in het regenseizoen zitten met veel muggen die je malaria kunnen geven. Op 22 februari 2021 mochten de deuren van de daycare weer open en dat was fijn. Toch hadden we wat problemen waar we tegen aanliepen. Er was een grote groep kinderen die niet met regelmaat kwam soms 2 of 3 keer per week. Niet te begrijpen als er thuis nauwelijks iets te eten valt. Na een stevig gesprek met de ouders is het veranderd en de kinderen komen nu in grote aantallen naar de daycare, gemiddeld 38 per dag. De kinderen kwamen niet omdat er geen wasmiddel in huis was om de kleding te wassen. Wij hebben duidelijk gemaakt dat dit geen reden mag zijn om niet te komen en dat ze als het nodig is bij ons een stukje groene zeep kunnen krijgen om de kleding te wassen. Opvallend was dat in maart veel kinderen ziek waren, met keelpijn en wondjes op de tong daardoor niet kunnen eten en drinken en toch ook (ondanks de uitgedeelde muggen netten) malaria. Gelukkig waren beide ziektebeelden goed op te lossen met medicatie.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum loopt goed, we zijn hier erg blij mee. We krijgen regelmatig nieuwe aanmeldingen. Gemiddeld hebben we 19 kinderen per dag. Dus dat is een mooi aantal. Schrijnende situaties blijven er altijd. We kregen een paar weken geleden een aanmelding van een tweeling, beide jongens zijn gehandicapt. De moeder van de kinderen komt uit Malawi en woont in Zuid-Afrika, maar nu de kinderen twee jaar zijn heeft ze besloten om de kinderen naar Malawi terug te sturen. Erg triest uiteraard dat je als kwetsbaar kind in de bus wordt gezet van Zuid-Afrika naar Malawi waar je bij je tante en oma terecht komt die het zelf al zwaar genoeg hebben om het financieel rond te krijgen. Ik heb geprobeerd de moeder te spreken maar die is niet bereid om terug te komen naar Malawi om voor haar kinderen te zorgen terwijl ze in Zuid-Afrika ook geen werk heeft vanwege corona. Het is een triest verhaal, we kunnen de kinderen fysiotherapie aanbieden en likunipala (gezonde pap) en ondersteuning met kleding die wij gedoneerd krijgen. Verder is het aan de familie om de zorg te doen, pijnlijk om te zien maar meer dan dat kunnen we niet doen. Wat ik fijn vind is dat de moeders die komen serieus zijn en met regelmaat komen dus dat is fijn voor de kinderen dat ze fysiotherapie kunnen krijgen en likunipala.

Kliniek

De maandelijkse kliniek blijft goed bezocht worden. We zagen veel malaria en huidaandoeningen. Dit past vooral bij het regenseizoen. Oorzaken zijn: slechte hygiëne, slecht drinkwater, kinderen lopen veel op blote voeten in de modder/door beekjes. Gelukkig zijn er veel dingen makkelijk op te lossen met een antibacteriële zeep, crème en in uiterste geval een tablet. In januari zijn we streng geweest met de patiënten die binnenkwamen. Alleen mensen met hoge bloeddruk, de vaste patiënten die een astma inhaler hebben en de kinderen waren welkom. Vanwege corona wilden we niet te veel risico nemen om ons zelf te besmetten. Strenge regels hadden we, anders geen hulp: masker op, handen wassen en bij een  verhoging moesten mensen buiten wachten om geholpen te worden. In februari en maart gingen de corona cijfers alweer naar beneden gelukkig en konden we weer meer mensen helpen. Nog steeds met de hierboven beschreven regels. Wat opvalt is dat de medicatie duurder wordt. De reden is misschien dat de invoer vanuit het buitenland moeilijker is, maar het is niet duidelijk. Sinds is een paar weken is er nauwelijks bepaalde medicatie voor hoge bloeddruk te verkrijgen. Dit komt het land niet in, erg vervelend want veel mensen gebruiken deze. Gelukkig heb ik nog wat kunnen kopen maar wel voor een hogere prijs.

Vrijwilligershuis. In januari hebben we het mooie bericht ontvangen dat er een donatie is gedaan van 10.000 euro voor het bouwen van een vrijwilligershuis. We hadden al een langere tijd het idee om een vrijwilligershuis te bouwen, maar daar was geld voor nodig en die ondersteuning hebben we nu gekregen. De sponsor blijft graag anoniem. Vanaf begin maart zijn Richard en zijn mannen begonnen met de fundering en nu langzaamaan worden de muren en ramen geplaatst. Het doel van het vrijwilligershuis is vrijwilligers een slaapplek te bieden en dat ze gelijk ervaring op kunnen doen hoe het is om meer in een dorp te wonen in Malawi. Tevens kan het een slaapplek zijn voor gasten uit Nederland die ons willen bezoeken. Helaas is de moestuin hierdoor wel wat kleiner geworden maar gelukkig kunnen we nog wel groente verbouwen.

         

Corona en Malawi.

Het was wel even spannend in het begin van het jaar hoe het zou gaan lopen met corona. Het ging ineens voor onze begrippen hard met de corona patiënten, mensen werden erg ziek en een aantal zijn er helaas aan overleden. Veel mannen met overgewicht en opvallend ook mannen met een goede status. Half februari begon het alweer af te zakken en wat we nu zien is het er zeker nog wel maar heel beperkt vergeleken bij Nederland. Vanaf 19 maart is hier de vaccinatie mogelijk. Opvallend is dat de mensen er niet hard voor lopen. Mogelijk door alle negatieve verhalen die er rondgaan en ook dat er weinig corona is vergeleken bij Nederland. Het leven gaat gewoon door. Het systeem is hier anders, er worden plaatsen bekend gemaakt waar je de vaccinatie kunt halen en dan krijg je een kaart waarop staat dat je gevaccineerd bent en dan krijg je na een aantal maanden de tweede.

Wij hebben een goed regenseizoen gehad, maar dat geldt helaas niet voor alle delen in Malawi en daar is de mais opbrengst niet goed. Wat dit gaat betekenen voor later in het jaar dat weten we nog niet. Wat wel opvalt is dat benzine, water en elektriciteit in prijs blijven stijgen, dat is vervelend. Dit was anders beloofd door de nieuwe president en ik ben benieuwd of het in de toekomst nog gaat veranderen.

Donateurs

In de afgelopen maanden hebben we verschillende donaties mogen ontvangen, waar we uiteraard erg blij en dankbaar voor zijn in deze moeilijke tijden.

Graag willen wij bedanken:

Stichting Vrouwen voor Vrouwen

Polish Medical Mission

KienIA Industriele Automatisering BV

Verder waren er nog twee andere grote donateurs deze graag anoniem willen blijven.

uitdelen van de netten

Zonnepanelen

Helaas is het wat minder verlopen met het systeem van de zonnepanelen. Vorig jaar hebben we de waterpomp laten plaatsen en wij dachten na diverse adviezen ingewonnen te hebben, dat het systeem van de zonnepanelen dit kon dragen. Helaas de realiteit blijkt anders, de omvormer is uitgebrand dus we hebben een grotere omvormer moeten aanschaffen. Nadat dit in orde gemaakt was, dachten we zo dit is opgelost, niet dus, helaas heeft de elektricien die we hadden het niet goed gedaan en bij een te hoog voltage van het elektriciteit bedrijf is de omvormer wederom uitgebrand. Wat een teleurstelling was dat. Na veel onderzoek en in overleg met de leverancier en met behulp van advies uit Nederland zijn we achter de oorzaak gekomen. Van de elektricien kunnen we niets verwachten want hij heeft het geld niet en het geeft mij veel stress en het probleem wordt er niet mee opgelost. In overleg met het bestuur en andere mensen hebben we nu een nieuwe omvormer besteld en een klein kastje dat het systeem uitschakelt als er een te hoge voltage stroom aankomt. Hopelijk dat het probleem dan opgelost is maar leuk is het niet want dit gehele verhaal loopt nu al een kleine drie maanden.

Gezondheid Esther

Het gaat met mijzelf een stuk beter, maar het gaat met ups en downs merk ik. Wanneer er te veel stresssituaties zijn, geeft mijn lichaam dit duidelijk aan. Dit is heel naar om te merken maar aan de andere kant goed zodat het me beschermt tegen te veel werk. Dus ik probeer ervoor te vechten om van de lichamelijke klachten af te komen maar ik denk dat het wel nog even duurt voordat die echt weg zijn.

Tot slot

Het was weer een lange nieuwsbrief maar u kunt lezen dat ondanks alle corona perikelen we gelukkig nog verschillende activiteiten door kunnen laten gaan. Namens deze weg wil ik eenieder bedanken voor het lezen van de nieuwsbrief. Diegene die ons steunt in welk opzicht dan ook, dat kan financieel zijn, maar ook door een kaartje, appje of mail, dat geeft ons steun om door te gaan.

Dank daarvoor.

Ik wens eenieder alle goeds toe want in Nederland is er wel een langzame verandering aan de gang nu de vaccinaties worden gegeven, maar het gaat wel minder snel dan verwacht.

Lieve groet van Richard en Esther vanuit Malawi