Nieuws over het laatste kwartaal van 2020

Daycare

Na 7 maanden konden we eindelijk weer open. Het was bijzonder om te zien hoe snel de kinderen dingen, zoals de liedjes, letters en kleuren, vergeten waren. Het werd ook verbazingwekkend snel weer door iedereen opgepakt.Omdat alle 38 kinderen in januari naar de basisschool zouden gaan, zouden we in januari een hele nieuwe groep krijgen. Na meerder besprekingen met het local committee zijn er 38 kinderen gekozen die kunnen gaan starten. Kinderen uit gezinnen waar de armoede groot is: honger, slechte hygiëne met als gevolg huidaandoeningen. Kinderen met vaak bolle buiken door eenzijdige voeding of wormen. De wormen komen vaak door vies water te drinken. Normaal bezoek ik zelf al die gezinnen maar mijn gezondheid laat dat nog niet toe. De informatie en de foto’s van de local committee gaven me voldoende gegevens.Op 16 december hebben we met een kerstviering afscheid genomen van alle kinderen. Het was een groot succes. De moeders en enkele vaders waren aanwezig net als de moeders en kinderen die het revalidatiecentrum bezoeken.De kinderen van de daycare hadden een toneelstukje ingestudeerd en lieten zien wat ze geleerd hadden.Na afloop kreeg ieder kind een handgemaakte tas met daarin een schrift, potlood, drinkbeker, zeep en bodylotion, klaar om naar de basisschool te gaan.Dan nog wat lekkers te eten en te drinken en afscheid genomen.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum heeft de afgelopen maanden goed gedraaid. Er werden per week zo’n 60 behandelingen gegeven,, sommige kinderen komen twee keer per week. Ze werden doorverwezen door artsen of door mond op mondreclame van moeders onderling. Moeders spreken regelmatig hun dankbaarheid uit voor onze zorg voor hun kinderen. De vergoeding voor de reiskosten helpt de moeders om naar ons centrum te komen. De kinderen kregen voor de kerstvakantie zeep, bodylotion en likunipala mee zodat ze ook in de vakantie deze voedzame pak konden eten.

Kliniek

De maandelijkse kliniek werd steeds gedraaid ondanks dat ik er niet bij kon zijn. Diane (verpleegkundige uit Malawi) en Rieneke (Nederlandse verpleegkundige) hebben dit samen met Hassan en Judith (twee goed functionerende vrijwilligers) kunnen laten doorgaan. De klinieken werden goed bezocht. De bekende veel voorkomende lichamelijke klachten zijn hoge bloeddruk, huidaandoeningen en buikklachten. Het regenseizoen is weer begonnen eind oktober dus er is weer meer kans op malaria. Door de toenemende corona besmettingen zijn we wel strenger geworden, we dragen maskers en     handschoenen, mensen worden buiten op koorts gecontroleerd en als dat kan bewaren we afstand. Het is moeilijk want in het regenseizoen hoesten volwassenen en kinderen meer. Lastig om te weten wat er aan de hand is, corona of gewoon verkoudheid/griep. Dat zal herkenbaar zijn. Sinds januari ben ik weer werkzaam bij de kliniek

Watervoorziening

De waterpomp werkt nu goed. In oktober en begin november was het nog lastig om de tank helemaal vol te krijgen. Het water zat toen nog dieper dan de 85 meter die er geboord was. Nu in het regenseizoen gaat het goed en kunnen we over het hele project water gebruiken voor zowel het toilet, schoonmaken, koken en drinken .     

Gezondheid.

Gelukkig gaat het langzamerhand wat beter met mij door ondersteunende gesprekken vanuit Nederland en fysiotherapie. Het is nog steeds hard werken om de balans te vinden tussen werk en privé. Door praktische veranderingen door te voeren gaat het steeds beter. Ik wil iedereen bedanken die me een kaartje heeft gestuurd, het heeft me goed gedaan.

Malawi

Oktober en november zijn rustig verlopen. In december is er meer onrust door toenemende corona besmettingen. Het virus is wsch. meegekomen met Malawianen uit Zuid-Afrika die hier in de kerstvakantie naar toe kwamen. Zij testten zich niet voor de reis, zitten 24 uur of langer met elkaar in een bus. Bij de grens wordt er wel getest maar de uitslag wordt niet afgewacht, men gaat gewoon naar huis. Erg teleurstellend dat de overheid dit heeft laten gebeuren want deze variant van het virus verspreidt zich snel. Veel mensen willen zich niet laten testen. Er wordt vooral in de grote steden getest en wie betaalt dan het vervoer? Er zullen veel meer mensen corona hebben maar dit wordt niet geregistreerd. Vanuit de overheid wordt er helaas weinig gedaan om de regels te verscherpen.Wel zijn de scholen vanaf maandag 18 januari weer gesloten. Wij hebben besloten om voorlopig de laatste twee weken van januari dicht te gaan om ons zelf, de kinderen, hun families en werknemers te beschermen. Hopelijk kunnen we in februari weer open.

Groentetuin

De groentetuin is een succes. De groentes groeien goed, vooral de lokale groene groentes en we hebben al veel uit eigen tuin kunnen eten wat erg smaakvol was. In de kerstvakantie hebben we groente verkocht omdat er te weinig mensen waren om het op te eten. Van de opbrengst kopen we weer nieuwe zaden.

Mocht u na het lezen nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, u kunt ons mailen:  info@baobabkids.nl

U Kunt ons helpen met een donatie op onze rekening:

NL03 RABO 0160355745 tnv Stichting Baobab Kids

Bij voorbaat hartelijk bedankt. Wij zijn te vinden op Facebook.

Hartelijke groet,

Richard en Esther