Nieuws over het eerste kwartaal van 2018, opening revalidatiecentrum

Beste mensen,

De eerste nieuwsbrief van 2018 heeft even op zich laten wachten vanwege de opening van het revalidatie centrum op 14 april 2018. Zoals u inmiddels gewend bent zal ik per onderdeel beschrijven hoe het hier gaat.

Daycare

We hebben 1 van de caregivers (zoals we de juffen hier noemen) een cursus laten volgen. Zij kan wat ze op de cursus heeft geleerd in praktijk brengen zodat de educatie voor de kinderen verbeterd. Helaas hebben we per 1 april 2018 afscheid genomen van een andere caregiver dus we doen het momenteel met een kracht minder maar het verloopt goed. Er komen veel kinderen naar het project en dat doet ons goed. Afgelopen Pasen hebben we een feestelijk ontbijt en een chocolade eitje aangeboden wat voor hun een hele traktatie was.

 In Nederland werd met Pasen ook aan ons gedacht want bij de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk in Bleiswijk konden paaseieren worden gezocht en was de opbrengst daarvan en van collecte (van een paar honderd euro) voor ons.

 Hygiëne blijft nog wel een aandachtspunt: er zijn nog een aantal kinderen die ongewassen naar het project komen. Het blijkt dan dat de ouders geen geld hebben om zeep te kopen en geen geld voor wasmiddel. Dit is schrijnend als je beseft dat een stukje groene zeep om kleding te wassen 10 euro cent kost. We hebben net de paasvakantie achter de rug en dan zien we best veel kinderen terug komen die huid uitslag hebben vanwege de slechte zelfzorg.

Revalidatie centrum

De maanden januari, februari en maart 2018 is er nog hard gewerkt aan het revalidatiecentrum. We hebben mooie muurschilderingen gekregen waar we erg blij mee zijn. Deze schilders werken voor de organisatie Bongo die muurschilderingen maakt in de scholen van Malawi. We hebben materialen laten maken oa bij lokale arbeiders, denk aan: bedden, matrassen, speciale stoelen om te gaan zitten en op te staan om zo het lichaam goed te trainen. We denken de kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap goed te kunnen begeleiden. We hebben goed stevig speelgoed gedoneerd gekregen van Jean Pollard daar zijn we haar dankbaar voor. Inmiddels zijn we aan de slag gegaan met registratie van het revalidatiecentrum. Social welfare is geweest en is erg blij met ons nieuwe gebouw. Ze gaven aan dat dit hard nodig is want momenteel zijn er maar enkele revalidatie centra in Blantyre waar kinderen hulp en ondersteuning kunnen krijgen. Omdat er veel vraag is wilden we graag in april 2018 openen. 14 April was uiteindelijk de grote dag: de officiële opening en het was in 1 woord fantastisch. Het was uiteraard de dagen daarvoor nog even flink stressen om alles af te krijgen en het weer was al dagen slecht dus we moesten hard duimen hoe het zou gaan op de dag van de opening. We hebben een prachtige zonnige dag gehad, er zijn veel mensen gekomen die we hadden uitgenodigd, familie, vrienden, chiefs .We hebben mooie speeches gehoord, er is gezongen, gedanst met daarbij een lekker hapje en drankje . Het gaf zowel Richard als mijzelf een gevoel van trots en blijdschap dat we deze mijlpaal toch bereikt hebben ondanks alle bergen en dalen die we hebben gehad.

We hebben een rehabilitation technician( fysiotherapeut) aangenomen haar naam is Alinafe Likagwa en we hebben een rehabilitation technician Moses Koko en hij is begonnen als vrijwilliger en we hebben een mevrouw die schoonmaakt en de pap maakt voor de kinderen en andere ondersteunende activiteiten verricht. We kregen gelijk verschillende kinderen binnen voor een behandeling dus dat was fijn en langzaam zal het bekend worden dat we open zijn en we verwachten dat er steeds meer aanmeldingen komen. Wat me raakte was dat er een vader kwam met een jongentje van 11 jaar oud en dat hij anderhalf uur moest lopen om ons project te bereiken, maar goed om te zien dat de vader de moeite heeft genomen om hulp te zoeken voor zijn kind en het niet thuis laat.

Er wordt gewerkt aan een zonne-energiesysteem voor op het dak van het revalidatiecentrum, naar verwachting kunnen zowel de daycare als het revalidatiecentrum daar profijt van hebben.

Kliniek

De afgelopen maanden hebben we onze maandelijkse kliniek gedraaid en we zien dat we steeds meer bekendheid krijgen in verschillende gebieden. De mensen komen van steeds verder, de lokale ziekenhuizen lijken weer op een diepte punt te zitten met het verstrekken van medicatie. Mensen gaan naar het ziekenhuis maar worden weer naar huis gestuurd zonder enige goede zorg, dit blijft uiteraard erg moeilijk om te zien en te horen. We kunnen in ieder geval maandelijks een groep mensen helpen bij hun lichamelijke klachten.

Malawi

In Malawi zelf blijft het wisselend . De elektriciteit valt nog vaak uit. Veel mensen zijn bezig om de mais te oogsten met heel wisselend resultaat. We hebben nu nog veel regen wat normaal gesproken al gestopt had moeten zijn, op zich regen is fijn maar voor de mais oogst heeft het een negatieve werking. Als het te nat is dan kan de mais rotten.

Vrijwilligster

Van juli 2018 t/m augustus krijgen we een vrijwilligster uit Nederland. Zij is eerste jaars HBO-V. Zij zal ons gaan ondersteunen bij beide projecten, maar hoofdzakelijk bij het revalidatiecentrum.

Heeft u na het lezen van onze nieuwsbrief nog vragen of heeft u nog leuke ideeen hoe wij geld in kunnen zamelen om onze projecten draaiend te houden dan lezen wij het graag van u.

Ons email adres is: info@baobabkids.nl u kunt mij ook een appje sturen op nummer: 0026 5992512605

Wij willen een ieder nogmaals hartelijk bedanken voor de steun want zonder steun vanuit Nederland hadden wij deze twee gebouwen nooit kunnen realiseren en daar zijn we erg blij mee. In het bijzonder denken we hierbij aan de Leo Ammerlaanloop die op 3 februari werd gehouden en die voor ons 3250 euro heeft opgeleverd. Foto’s staan op onze website en op onze Facebook pagina.

Groetjes van Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.