Nieuws vierde kwartaal 2017

Zoals u al aan de titel kunt zien is dit het laatste nieuws over 2017. Ik zal u stapsgewijs de  ontwikkelingen beschrijven.

Daycare

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ik kan zeggen: “Het gaat goed met de kinderen”. De kinderen die in september 2017 zijn begonnen hebben zich goed aangepast en doen goed mee met de activiteiten binnen en buiten de daycare. We zien dat ze goed de kleuren en vormen oppakken en dat de groep die in september naar de basisschool gaat bezig is met het schrijven van getallen en letters. De care givers maken veel gebruik van de wand tekeningen.

Er zijn kinderen waarvan de ouders/moeder het erg moeilijk hebben om de kinderen op de juiste manier te voeden of schone kleding aan te trekken omdat er geen geld is voor een stukje zeep om de kleding te wassen. Wij geven daar een kleine ondersteuning voor door een stukje zeep en wat extra eten te geven. Er is bijvoorbeeld een jongentje met Hiv en in het weekend eten ze geen ontbijt want er is niets maar hij moet wel zijn medicatie innemen. Wij hebben hem likunipala gegeven dit is een gezonde bloem met vitamines erin zodat zijn moeder hem in het weekend ontbijt kan geven en hij zijn medicatie in kan nemen, zonder goede voeding werken de medicijnen niet goed.

Bij ons zijn uiteraard de feestdagen niet voorbij gegaan zonder daar aandacht aan te besteden. We hadden een kerstlunch georganiseerd voor de kinderen en personeel, maar helaas was het die dag slecht weer dus kinderen komen dan minder snel naar school vanwege slechte modderige looppaden. We hebben het wel door laten gaan voor diegene die er waren en de rest van de lekkere kip de volgende dag aan de kinderen gegeven die er niet waren. Op de dag van sluiting 21 december 2017 hadden we de kinderen en de ouders uitgenodigd om alvast een klein beetje kerst te vieren. De kinderen hadden een toneelstukje over het kerstverhaal ingestudeerd en er werden liedjes gezongen. Ze kregen allemaal een stukje zeep en een potje vaseline uitgereikt om zichzelf in de vakantie goed te blijven verzorgen. Veel kinderen komen uit huizen zonder goede hygiëne en daardoor komen huidaandoeningen veel voor. We hadden iedereen op een mandasi getrakteerd (dit lijkt op een soort oliebol) en een glaasje ranja. De kinderen hadden vakantie voor twee weken.

Bouw van het revalidatie centrum

De bouw van het revalidatie centrum komt langzaam ten einde. We hebben inmiddels alles geverfd zowel binnen als buiten staat . Het glas is in de ramen geplaatst en is het buiten ook meer geordend .We hopen nu alleen nog op meer regen want die laat tot nu toe erg op zich wachten. Vandaag, 9 januari 2017, komen de schilders om de tekeningen op de muur te schilderen en dan zal ook het solar systeem geplaatst worden. Wij hebben speciaal hiervoor een donatie gekregen. Wij zijn hier erg blij mee en dankbaar voor. Inmiddels heb ik met een jongeman gesproken die graag voor ons wilde komen werken en waar ik positief over was. Vandaag liet hij weten dat hij ander werk heeft gevonden dus zal ik verder moeten zoeken, erg jammer. Als we eenmaal open gaan willen we het rustig opbouwen en als er genoeg kinderen zijn kunnen we een tweede persoon aannemen. Ik vind het best spannend hoe het allemaal zal gaan verlopen. Gelukkig krijg ik ondersteuning van een oud collega die al jaren voor een ander revalidatiecentrum werkt en de wegen goed kent.

Vrijwilligers uit Nederland

In november hebben wij tien dagen bezoek gehad van mijn nichtje Evelien en haar vriend Stefan . Zij wilden graag eens een kijkje nemen in ons Malawiaanse leven . Zij hebben meegeholpen bij het project door verschillende activiteiten met de kinderen te doen, zoals voorlezen, buiten spelen met bal/springtouw, spijker poepen, wat de kinderen maar ook het personeel erg leuk vonden, en op de laatste dag hebben ze met de kinderen gedanst en getrakteerd op een lekkere banaan. Zij hadden een mooie hoeveelheid gedoneerde verbandartikelen meegenomen uit Nederland . Hier zijn we uiteraard blij mee. Zo kunnen we zo nodig in het gebied ondersteuning bieden. Zij zullen zelf een stukje schrijven over hun ervaringen en belevingen bij ons en het project. Wij vonden het in ieder geval erg leuk om ze bij ons te gast hebben zowel thuis als bij het project.

Kliniek

De kliniek die we elke maand houden , blijft veel mensen trekken. We kunnen niet iedereen helpen en moeten een selectie maken wie wel en wie niet, dat valt niet mee. We willen Margreet Mbendera hartelijk danken voor de ondersteuning met medicatie en ik wil de dames Liz Howard en Judith Edwards bedanken voor al hun inzet en ondersteuning tijdens de klinieken want zonder hun hulp zouden we het niet kunnen. Verder krijgen we hulp van goede vertalers: James, Judith, Hassan en Bernadettah zij doen goed werk , zonder hun vertaalwerk kunnen wij de patiënten niet goed helpen.

Malawi

Het gaat hier erg wisselend. We hebben tot bijna eind december te maken gehad met enorme stroomuitval van 24 uur en soms nog langer. Het leven was voor velen niet fijn. Voor je gevoel staat het leven stil, zeker in de avond uren is het niet fijn om in het donker te zitten. Het lijkt sinds enkele weken wat beter te gaan, maar voor hoelang vragen we ons af? Het regenseizoen is in november begonnen, maar we hebben niet veel regen gehad en dan zien we helaas terug in de maisoogst. De mais begint geel te kleuren dus dat is geen goed teken. Sommige delen in het land hebben meer geluk want daar was meer regen gevallen. Ik hoop dat we in januari en februari nog voldoende regen krijgen om er een goede maisoogst uit te halen.

Verder willen wij een ieder bedanken die ons in 2017 gesteund heeft en hopelijk in 2018 weer zal doen. Wij hebben veel kunnen verwezenlijken in 2017 en dan doel ik op de bouw van het revalidatie centrum want van een stuk grond staat er nu een mooi gebouw en liggen er wandelpaden en we hebben een toiletblok naast het revalidatiecentrum kunnen bouwen, alle donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt nogmaals dank hiervoor.

Wij willen bedankt zeggen tegen het bestuur in Nederland want dankzij hun goede inzet en zorgen dat we goede donateurs krijgen kunnen wij in Malawi deze projecten realiseren.

Wij willen dank zeggen tegen Phillip , dankzij hem zijn we in contact gekomen met nieuwe sponsors die veel voor het project hebben betekend. Zo fijn mensen die in ons werk geloven en ons helpen om het uit te kunnen voeren.

Verder bedanken we Goede doelen Kringloopwinkel de Paardenstal uit Berkel en Rodenrijs voor hun donatie van 1500 euro.

Wij willen iedereen een gezond en voorspoedig 2018 toewensen en wij hopen dat u ons in 2018 wilt blijven ondersteunen en een warm hart blijven toedragen, zonder uw steun redden wij het niet.

Groetjes uit een warm en zonnig Malawi,

Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.