Nieuws derde kwartaal 2017

Beste mensen,

Afgelopen maanden is er hier weer genoeg gebeurd dus  hoog tijd voor een up date vanuit Malawi.

Daycare

In de grote vakantie heeft de daycare een kleine renovatie ondergaan. We hebben het stucwerk opnieuw moeten laten doen. Ik vond dit zelf erg spijtig omdat we daarmee onze mooie schilderingen op de muur zouden verliezen, maar het was niet anders, het stucwerk liet los. Nadat de muren weer helemaal opnieuw gestuct waren zijn zowel plafond en muren geverfd. Daarna zijn er hele mooie muurschilderingen gemaakt, gericht op educatie. Dit heeft te maken met de cursus die onze care givers hebben gevolgd. Zoals u op de foto’s kunt zien zijn nu op een speelse manier het alfabet, getallen, onderdelen van het lichaam, seizoenen van het jaar, kleuren en vormen op de muur geschilderd.

Verder was ik gelijk weg van de voorbeeld tekening van een dorp dus die staat nu mooi centraal in de daycare en daarin komt meerdere malen de baobab boom naar voren.

In de vakantie hebben we de procedure gevolgd om 22 kinderen te plaatsen voor het nieuwe schooljaar. Eerst krijgen we de lijst van de dorpshoofden, zij schrijven op welke kinderen er hulp nodig hebben. (dit gebied wordt per jaar wel steeds groter, we begonnen ooit met 1 dorpshoofd, maar nu werken we met 4 dorpshoofden samen.) Daarna gingen er twee mensen van de local committee op pad om de huizen van de genoemde kinderen te bezoeken. Zij kijken dan hoe de situatie is, of het passend is bij het project. Soms hebben dorpshoofden nog weleens de neiging om familie naar voren te schuiven terwijl deze geen recht hebben om naar het project te komen. Zij kwamen met feedback naar mij en dan ben ik de laatste die alle huizen af gaat. Bijna alle kinderen zijn geplaatst op een paar na want die vonden zowel het local committee als ikzelf niet passen omdat die kinderen meer hulp nodig hebben. Daarvoor zijn er een paar andere kinderen geplaatst.

De school is 18 september 2017 weer open gegaan en we zien dat het goed gaat, de kinderen nemen de structuur van de school goed op. We hebben veel nieuwe kinderen die 4/5 jaar zijn dus dat is niet heel klein meer. Eerder hadden we veel kinderen van 3 jaar en die vragen meer begeleiding . De nieuwe kinderen komen wel veel uit echt arme gezinnen. Twee die zonder schoenen naar school kwamen, dit was tot dus ver nog niet voorgekomen, dikke buiken en hoofdhuid problemen zoals ringworm.

Mooi om de kinderen zo zien te genieten van de maaltijden die ze bij ons krijgen. Het lesgeven gaat goed, de kinderen doen actief mee met de geboden activiteiten.

Bouw van het revalidatie centrum

De bouw van het revalidatie centrum komt langzaam tot een einde. Inmiddels zijn het plafond en de vloer geplaatst. De buitenkant is nu met lime behandeld, dit is een ondergrond zodat je beter kunt verven. De verfspullen zijn inmiddels gekocht dus kan er hopelijk snel een start gemaakt worden met verven binnen en buiten. Deze week is gestart met het maken van de cement paden, verder kan er gras gezaaid worden en hopelijk hebben daarna we een goed regenseizoen zodat het gras kan gaan groeien. Dan is er nog een kleine weg te gaan met het maken mooie muurschilderingen en de inrichting zoals kasten, bedden/ banken om oefeningen op te doen en sollicitatie gesprekken voeren met het personeel. We hadden gehoopt dit jaar open te gaan, maar ik denk dat mijn man Richard gelijk krijgt, hij gaf aan dat het begin januari 2018 wordt.

Bouw van het revalidatie centrum

De bouw van het revalidatie centrum komt langzaam tot een einde. Inmiddels zijn het plafond en de vloer geplaatst. De buitenkant is nu met lime behandeld, dit is een ondergrond zodat je beter kunt verven. De verfspullen zijn inmiddels gekocht dus kan er hopelijk snel een start gemaakt worden met verven binnen en buiten. Deze week is gestart met het maken van de cement paden, verder kan er gras gezaaid worden en hopelijk hebben daarna we een goed regenseizoen zodat het gras kan gaan groeien. Dan is er nog een kleine weg te gaan met het maken mooie muurschilderingen en de inrichting zoals kasten, bedden/ banken om oefeningen op te doen en sollicitatie gesprekken voeren met het personeel. We hadden gehoopt dit jaar open te gaan, maar ik denk dat mijn man Richard gelijk krijgt, hij gaf aan dat het begin januari 2018 wordt.

Kliniek

We draaien nog steeds elke maand een kliniekochtend, deze wordt goed bezocht: deze maand hadden we ruim 100 mensen. We verwachten in het regenseizoen meer patiënten met malaria, op dat vlak is het momenteel rustig.

Buiten de kliniek komen er toch nog met enige regelmaat mensen aan de deur met een medische hulpvraag, ik wil graag 1 situatie met jullie delen.

Het is alweer een paar weken geleden dat er een vrouw aan de deur kwam en vroeg of ik met haar mee wilde gaan naar een wat oudere man, hij zou een wond hebben aan zijn voet, de man kon niet meer op zijn voet staan en zijn been niet meer strekken. De vrouw gaf aan het is wel even lopen. Nou vooruit, een vriendin meegenomen die voor mij kon vertalen en na ruim 45minuten lopen kwamen we aan op de plaats van bestemming. We troffen hier een klein vervallen huisje aan, ik dacht woont hier iemand, jazeker wel, een wat oudere man en zijn vrouw. De man zag er niet goed uit. Hij was erg mager en hij vertelde dat hij deze wond al zes maanden had. Hij was wel al twee keer naar het lokale ziekenhuis geweest en deze hadden hem doorverwezen naar het ziekenhuis in de stad, maar ze hadden geen geld voor vervoer. Ik vroeg de man me de wond te laten zien, nou weinig medische kennis nodig om te begrijpen dat deze voet dood was. Ik dacht oké en nu, hij moet naar het ziekenhuis. Iemand gebeld voor vervoer, deze man kwam met een pick- up car en ik dacht we gaan maar mee om te zien of het dan wat sneller gaat in het ziekenhuis. Als je niet bekend bent met het ziekenhuis kan je soms uren wachten zonder enige hulp. Inmiddels aan een vriendin gevraagd of zij een goede dokter wist in het ziekenhuis zodat ik wat gerichter te werk kon gaan en ik kreeg een naam van een arts en dat heeft veel goeds gedaan want we zijn snel en correct geholpen. De man zijn been was in zeer slechte staat, hij is de dag erna met spoed geopereerd en zijn been is voor 2/3 geamputeerd. Nadat de man weer uit het ziekenhuis is ontslagen heb ik hem weer bezocht, wat een verschil. Hij was en is zo blij en dankbaar, hij gaf aan dank zij jouw leef ik nog anders was ik er niet meer. Zo kom ik regelmatig voor schrijnende “gevallen” te staan en die lopen niet altijd zo positief af.

Malawi

Hoe is het nu in Malawi? We zitten momenteel in het warme seizoen, dus dat is wel even lekker en in november gaat hopelijk het regenseizoen van start zodat we mais en andere groenten kunnen gaan poten. De stroomvoorzieningen zijn momenteel erg slecht. We zitten soms de hele dag of avond zonder stroom en dat is knap vervelend zeker als het warmer wordt. De winkeliers hebben er veel onder te lijden ,ze moeten veel kosten maken om hun producten goed te houden en de bedrijven die met computers werken zijn er niet blij mee want de kosten zijn hoog vanwege de generators die ze gebruiken. Helaas zijn de voorspellingen niet goed en zal het zo blijven tot begin volgend jaar.

Donateurs en donaties

In eerste instantie wil ik alle mensen die ons zowel maandelijks als eenmalig ondersteunen bedanken want zonder uw hulp hadden we de afgelopen periode weer niet zoveel werk kunnen verzetten, zowel aan de daycare als het revalidatiecentrum. Wij zijn daar erg blij mee. Wij hopen uiteraard dat u ons nog lang wilt blijven ondersteunen zodat we ons werk hier kunnen uitvoeren. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben na het lezen van de nieuwsbrief mailt u gerust naarinfo@baobabkids.nl Wilt u mij persoonlijk een berichtje sturen dan kan dat via een what’s app op het volgende nummer: 00265992512605.

Meer foto’s vindt u op onze website: www.baobabkids.nl en op onze Facebooksite.

Groeten van Richard en Esther.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.