Nieuws over het tweede kwartaal van 2017

Beste mensen,

Hier weer een up date hoe het ons vergaat in Malawi, ik zal het weer stapsgewijs voor u beschrijven.

Daycare

De afgelopen maanden zijn wat onrustig geweest op het gebied van lesgeven. We hebben gedag moeten zeggen tegen een goede leerkracht, zij heeft helaas zelf haar baan opgezegd. Inmiddels staat nu alles weer op de rails. We hebben drie van onze assistenten de cursus “Early Childhood Development” laten volgen. Deze wordt vanuit de overheid gegeven. Tijdens deze cursus kregen de dames les in diverse zaken, zoals het leren over hoe kinderen zich ontwikkelen, wat ze aan activiteiten kunnen doen en wat een juiste manier van benaderen is. Ze hebben ook geleerd om diverse speelmaterialen te maken. Hieruit volgt een andere manier van les geven die goed is aangeslagen gezien het plezier dat de kinderen hebben in het leren. Het gaat goed met de kinderen, ze vinden het leuk om naar het project te komen zeker nu ze meer leren vanuit de activiteiten in plaats van veel zitten en luisteren. Het project is duidelijk in beweging en ik leer er zelf weer van hoe het nog beter kan en nog leuker kan worden gemaakt voor de kinderen. De juffen die nu “Care Givers” heten en de vrijwilligers hebben meer plezier in het nieuwe systeem van werken, het is meer samenwerken en dat lijkt goed te gaan.

Bouw revalidatie centrum

Er is afgelopen maanden heel hard gewerkt aan het revalidatie centrum en het toiletblok. De werklui en Richard hebben veel werk verricht in de tijd dat ik in Nederland was. De komende weken gaan we weer verder met het behandelen van de muren, het plafond zal geplaatst worden en de vloer wordt gelegd. Als dit rond is kan er geverfd worden en dan zijn we heel ver. Het toiletblok is inmiddels klaar. U kunt op deze website foto’s vinden van de voortgang van de bouw.

Kliniek

De laatste kliniek waarbij ik heb meegeholpen was afgelopen juni, het was druk, ruim 150 mensen. We houden het beperkt door op een gegeven moment de deur te sluiten anders blijven de mensen komen. We zagen veel kinderen met huidproblemen, veel luchtweginfecties, maar dit past bij de tijd van het jaar het is fris en veel wind met stof dus dat is niet echt prettig. Malaria is wat meer op de achtergrond omdat het winter is en dan is het in de ochtend en avond koud en dan blijven de muggen weg. Verder mensen met zo’n hoge bloeddruk dat we ons afvragen waarom deze mensen nooit eerder hulp hebben gezocht.

Malawi

Het is momenteel winter in Malawi en dat merken we aan de koude ochtenden en avonden met overdag zon. Het blijft voor velen hier een harde wereld want ondanks de goede oogst van de mais in april merken we toch dat veel mensen nog steeds erg lijden onder de armoede. Producten in de winkels worden duurder, prijzen blijven maar stijgen, salarissen blijven hetzelfde dus kan er minder gekocht worden. Afgelopen vrijdag was er een grote demonstratie van de leerkrachten van de overheidsscholen. Zij hadden vanaf vorig jaar al geen salaris meer gekregen dus dat is natuurlijk te gek voor woorden en daarom waren de scholen gesloten. Naar mijn idee zijn de kinderen weer de dupe want de scholen waren drie weken dicht en op school krijgen ze een gezonde pap, naast onderwijs. Afgelopen vrijdag zijn de leerkrachten betaald en deze week kunnen de kinderen gelukkig weer naar school. Kinderen op een privé school hebben geen last van deze zaken maar als je ouders arm zijn ben je afhankelijk van de overheid.

Donateurs

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen zijn we hard bezig met het bouwen van een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen, deze kunnen hier dan van maandag t/m vrijdag komen om onder begeleiding van een fysiotherapeut en een zeer ervaren assistent begeleid te gaan worden met oefeningen, verder zullen de kinderen een gezonde pap aangeboden gaan krijgen omdat er vaak sprake is van ondervoeding bij deze doelgroep. Daarom zijn wij hard op zoek naar vaste donateurs zodat we deze kinderen een voedzame pap kunnen geven en uiteraard moet het salaris van de medewerkers ook betaald worden. We zijn al heel ver gekomen dankzij de hulp van veel donateurs. Graag willen we met ons werk door kunnen gaan.

Wilt u meer weten over onze werkzaamheden hier in Malawi of u heeft een vraag of opmerking mailt u ons gerust naar info@baobabkids.nl

Groetjes, Tiwonana( Chichewa)

Richard en Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.