Nieuws eerste kwartaal 2017

Daycare

Het is een goede periode geweest voor de kinderen, ze hebben weer veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van letters, nummers en kleuren. Er werden nieuwe liedjes geleerd en meer creatieve activiteiten ondernomen, waar de kinderen zichtbaar van genoten. De kinderen komen in het algemeen in grote getallen, alleen als het wat minder weer is dan houden de ouders de kinderen thuis omdat het dan te gevaarlijk is om te lopen. We zitten nog steeds in het regenseizoen en dan zijn de wegen erg modderig om te lopen. Wat opviel was er dit jaar veel minder kinderen malaria hebben gehad dan vorig jaar, wij denken dat dit komt door het gebruik van de muggennetten. Wat we wel veel hebben gezien bij de kinderen zijn luchtweg infecties, buikklachten en huidaandoeningen. Dit komt doordat dat de kinderen niet altijd voldoende kleding aan hebben voor de tijd van het jaar, thuis niet voldoende eten krijgen, verkeerd water drinken en slechte hygiëne met onvoldoende zeep gebruik. Diegene waarvan de huid er slecht uitziet krijgt een anti-bacteriele zeep van ons en creme om de wondjes weer snel dicht te krijgen. Kinderen ogen nog steeds gelukkig en blij als ze bij ons komen en dat is het belangrijkste.

Vrijwilligers uit Nederland

In de maand maart hebben we drie vrijwilligers uit Nederland mogen ontvangen: Jose , Paula en Corrie . Deze drie dames zijn in Nederland werkzaam binnen een huisartsen post als doktersassistent. Zij hebben een week bij het project geholpen met verschillende werkzaamheden. Zij hebben ook creatieve activiteiten gedaan: zang/dans. Zij zijn naar een middelbare school geweest waar ze voorlichting hebben gegeven aan meisjes in de leeftijd van 12/18 jaar. Zij hebben een kleine workshop gedaan met het maken van een ketting, dit was voor 25 vrouwen uit het gebied om ze een keer wat leuks voor zichzelf te laten doen. Veel vrouwen doen weinig leuks voor zichzelf, ze werken hard maar zoeken geen ontspanning. De drie dames hebben ook nog geholpen bij een kliniek-ochtend. De dames hebben verschillende praktische spullen meegenomen voor de kinderen waar we erg blij mee zijn. Vrijdag 17 maart 2017 kregen we nog een mooie verrassing: een cheque met de waarde van 1000 euro. Wij willen als Stichting Baobab Kids onze dank uitspreken voor het mooie werk dat de dames hebben gedaan.                                                                                           

Bouw revalidatie centrum en toilet blok.

Vanwege de vele mooie donaties die we afgelopen periode hebben mogen ontvangen zijn we in februari 2017 van start gegaan met de bouw van het revalidatie centrum en het daar bij behorende toiletblok. Het gaat goed met de bouw ook al zijn er dagen geweest dat door de hevige regenval niet gewerkt kon worden, maar over het algemeen gaat het goed en snel. Waar we uiteraard blij mee zijn is dat we weer vele mensen aan het werk kunnen zetten zodat ze weer wat extra geld kunnen verdienen. Het toilet gaat snel, het dak zit er inmiddels al op en we hopen binnen enkele weken het toilet al af te hebben. Hoe het verloop van de bouw gaat kunt u zien op de foto’s die afgelopen twee maanden gemaakt zijn.

Kliniek

De kliniekdagen worden nog steeds druk bezocht. In maart was het heel druk waardoor we zelfs mensen hebben moeten weg sturen, erg jammer. De reden dat het in maart drukker was dan de andere twee kliniekochtenden is dat er weinig medicatie bij het lokale ziekenhuis beschikbaar was en mensen dus niet op de juiste manier behandeld konden worden. Ze krijgen dan wel een recept mee in hun gezondheidsboek en moeten dit dan zelf kopen bij de apotheek maar daar hebben veel mensen het geld niet voor dus gaan zonder goede medicatie weer naar huis, nog steeds ziek. Zoals eerder al gezegd viel ons op dat de malaria dit jaar minder vaak voorkomt, mogelijk doordat er vorig jaar muggennetten zijn uitgedeeld door de overheid en er ook minder muggen waren dan vorig jaar. Wat we wel veel hebben gezien zijn luchtweg infecties, verschillende huidaandoeningen, buikklachten.

Malawi

De afgelopen maanden zijn goed geweest wat de betreft het weer, hierdoor hebben veel mensen een goede maisoogst kunnen draaien . In de periode dat de mais groeide hebben wel veel mensen honger onder ogen moeten zien, veel mensen die maar 1 of 2 keer per dag aten . En als je dan vraagt wat ze dan aten is het ook een kop thee met wat suiker. Mijn inziens is dat geen eten. Daarom hopen we dat door de betere oogst men weer wat gaat eten zodat het lichaam weer sterker word en er minder lichamelijke klachten zullen zijn. De prijs van de producten in de winkels blijft nog steeds stijgen dus dat is voor veel mensen moeilijk want de werkgelegenheid is nog steeds laag.

Activiteiten/acties.

De afgelopen maanden zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om Stichting Baobab Kids financieel te ondersteunen zodat we weer verder kunnen draaien en bouwen. Van de gulle giften die ontvangen zijn in 2016 geldt ook dankbaarheid voor de Stichting Vrouwen voor Vrouwen die via acties maar liefst 1500 euro op de rekening hebben gestort.

Wij willen onze dank uitspreken naar Plantenkwekerij Leo Ammerlaan waar in februari weer een sponsorloop in de kas heeft plaats gevonden. Hier is een mooi bedrag opgehaald van maar liefst 4323,15 euro. Ik wil ook iedereen van het bestuur uit Nederland hartelijk bedanken en alle vrijwilligers die deze dag hebben geholpen.

In maart is er binnen de basisschool C.B.S. de Wiekslag in Bleiswijk een avond gehouden waar een ieder donuts kon eten voor Stichting Baobab Kids, dit heeft een mooi bedrag opgeleverd van 350 euro. Dank hiervoor namens Stichting Baobab Kids.

Voor de komende maand april staat op het programma: paaseieren zoeken in de tuin van de pastoor dit zal zijn in de Onze Lieve Vrouwe Visitatie te Bleiswijk. Verder zal Stichting Baobab Kids vertegenwoordigd zijn tijdens de Koningsdag bij de Oranje Bazar van de Gereformeerde Kerk te Bleiswijk.

Wilt u meer weten over Stichting Baobab Kids en wilt u mij persoonlijk spreken over onze werkzaamheden hier in Malawi dan kan dit, ik zal bij beide bovenstaande activiteiten aanwezig zijn want ik kom samen met mijn zoontje Chikondi naar Nederland van 5 april t/m 10 mei 2017.

Wij willen een ieder weer bedanken voor het steunen van Stichting Baobab Kids en ik hoop door het lezen van dit nieuws dat u dit blijft doen of andere mensen ook enthousiast kan krijgen om Stichting Baobab Kids te ondersteunen.

Groetjes Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.