Vierde kwartaal 2016

Daycare

De daycare heeft de afgelopen periode een lichte verandering doorgemaakt. In oktober 2016 hebben we afscheid genomen van een lerares en nu werken we met een lerares en twee klassen- assistenten die samen het werk doen van de juf die vertrokken is en dat werkt goed. De kinderen die straks naar de basisschool gaan worden nu goed voorbereid op de basisschool en kunnen al meerdere letters en cijfers schrijven en benoemen.

Verder hebben we verschillende activiteiten gehad zoals Moederdag op 18 oktober en in december hebben we een klein beetje kerst gevierd met elkaar. Iedereen heeft zijn beste beentje voor gezet om het zo leuk en gezellig mogelijk te maken. Creatieve activiteiten zijn er uitgevoerd om gezellige decoratie in de klas te maken, de kinderen hebben nieuwe liedjes geleerd en met de kerst hebben ze een klein toneelstukje ingestudeerd dat te maken heeft met de kerst. Ouders genoten zichtbaar van alle activiteiten.

Tijdens de kerstviering hebben we aan de kinderen zeep en een muggennet uitgedeeld. Omdat het regenseizoen weer begonnen is komen er meer muggen. De zeep is speciaal bedoeld om bepaalde huidaandoeningen te voorkomen. De kinderen spelen vaak in zand en modder en gebruiken de groene zeep waar je normaal de kleding mee wast en veel kinderen krijgen hier uitslag van.

Wat me is opgevallen is dat veel kinderen meer willen eten dan voorheen. Het lijkt erop dat de thuissituatie voor veel gezinnen moeilijk is: veel ouders/moeders kunnen hun kinderen niet op de juiste manier voeden en ook niet voldoende. Er zijn regelmatig kinderen die de avondmaaltijd overslaan of alleen een kop thee krijgen in de avond.

Kliniek

De kliniek draaien we nog elke maand. Het is nu vrij rustig, de malaria blijft gelukkig nog uit dus we hopen dat dit zo blijft want het is een nare ziekte om te krijgen. We zien over het algemeen mensen met hoge bloeddruk, kinderen die bepaalde huidaandoeningen hebben, regelmatig kinderen met luchtweginfecties en dikke buiken en slechte haargroei door te vitaminearme voeding. Sinds november probeert Margreet Mbendera te herstarten met het lesgeven over diverse onderwerpen met betrekking tot gezondheidszorg. Dat kan gaan over hygiëne, malaria, tuberculose, menselijk lichaam, ademhalingsproblemen en nog meer. Helaas wil de start nog niet lukken want er waren andere activiteiten in ons gebied en dan komen mensen niet opdagen. We hopen in januari 2017 een nieuwe start te maken.

Malawi

De algemene situatie in Malawi is schrijnend, zoals ik in de nieuwsbrief van oktober schreef: er zou een tekort gaan komen aan voedsel en de prijzen zouden omhoog gaan. Wat betreft de tekorten merk ik er nog niet heel veel van omdat we voornamelijk mais kopen. Deze mais is nog voldoende te koop tegen de gangbare prijs van 13,000kwacha. De prijzen van andere boodschappen zijn wel flink omhoog gegaan, als voorbeeld, ik koop een grote pot pindakaas die normaal 1900 kwacha kost nu voor 2500 kwacha.

De stroomvoorziening is momenteel weer wat beter, maar we weten niet voor hoelang dit zal blijven. Meestal doen ze dit rondom de feestdagen, maar daarna kan het weer inzakken dus we genieten er maar van. Het regenseizoen is inmiddels begonnen het ziet er tot nu toe goed uit, de regen valt goed en niet teveel, dus er is door velen mais gepoot en het groeit goed. Helaas zijn de voorspellingen voor begin volgend jaar niet positief dus ik duim dat het mee gaat vallen. Ze verwachten dat er weer veel regen zal gaan vallen in tegenstelling tot vorig jaar. Is niet fijn want dit soort dingen kan je helaas niet regelen dus hopen maar dat de schade beperkt zal blijven.

Het nieuwe jaar: 2017.

Na een lange adem, veel tijd en inzet van het bestuur in Nederland is het nu waarheid geworden: in 2017 kunnen we gaan bouwen aan het revalidatiecentrum, wij zijn daar uiteraard meer dan blij mee!                                                                                                                                                  We hebben inmiddels een donatie gekregen van UnescocentrumNederland om een toilet- gebouw te plaatsen voor het revalidatiecentrum.

In maart 2017 mogen wij drie dames uit Nederland ontvangen die vijf dagen de daycare komen ondersteunen, maar ook voorlichting gaan geven aan (jong) volwassenen.

Dit is alvast een goede start van het nieuwe jaar 2017. Wij houden u uiteraard op de hoogte van alle positieve ontwikkelingen per nieuwsbrief en foto’s/ filmpjes.

Ik wil een ieder bedanken voor de ondersteuning van Stichting Baobab Kids in 2016 en ik hoop dat u ons nog steeds blijft steunen en volgen in 2017.

Richard en ik wensen u een goed 2017.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.