Derde kwartaal 2016, de armoede en honger nemen toe.

Daycare, kliniek en Malawi.

Beste mensen,

Ik ben inmiddels drie maanden terug in Malawi na mijn verblijf in Nederland en er is weer genoeg gebeurd. Ik heb het onderverdeeld onder drie kopjes zodat het voor u als lezer overzichtelijk is.

Daycare

In augustus hebben we het schooljaar op een traditionele wijze afgesloten: alle ouders kwamen en de kinderen lieten zien wat ze de afgelopen periode geleerd hebben. Ditmaal was het programma door de juffen en vrijwilligers zelf ingedeeld. Ze lieten de kinderen op het bord de vaardigheid zien in het schrijven van de namen en van cijfers. Ook de kleuren werden benoemd, de kinderen hebben diverse liedjes voorgedragen als ook een aantal korte gedichten. De ouders zaten trots naar hun kinderen te kijken.

Omdat veel ouders zelf vroegtijdig gestopt zijn met schoolgaan is dit een voorbeeld van hoe het ook kan gaan als je wel de kans krijgt op beter onderwijs. De kinderen die afscheid namen van Stichting Baobab Kids kregen hun schrift mee, een potlood en een bidon. Dit kunnen ze goed gebruiken op de lagere school .

Zestien kinderen hebben het project verlaten dus dat houdt in dat er weer ruimte was voor zestien nieuwe leerlingen. In overleg met het lokale bestuur en de Chiefs van bepaalde gebieden hebben we deze 16 nieuwe leerlingen kunnen vinden. Het is opvallend dat de families van de kinderen die we er nu bij hebben gekregen erg arm zijn. Deze kinderen krijgen soms maar 1 keer per dag te eten en de leefomstandigheden zijn niet altijd kindvriendelijk te noemen. Zand en droogte maakt kinderen al snel vies, er is niets om mee te spelen en er is weinig om te eten en drinken. Dit doet mij verdriet en dan besef ik dat mijn eigen kind het toch erg goed heeft.

Per 5 september 2016 zijn de kinderen gestart met een nieuw schooljaar en wat we zien is dat de kinderen snel aan elkaar gewend waren en nu leuk met elkaar spelen. De kinderen doen het goed en ze willen graag na schooltijd nog langer blijven spelen. Dit kan echter vaak niet omdat verschillende kinderen op ruim drie kwartier lopen van het project wonen en daarom op tijd moeten vertrekken. We zien een groot verschil met de andere groep: de nieuwe kinderen komen echt dagelijks, bij de oudere groep was dat in het begin wat minder. Er is meer behoefte aan een goede maaltijd en speel/leerplezier.

Ik wil ik hierbij alle mensen die in Nederland kleding hebben gedoneerd ontzettend bedanken want we hebben al veel kinderen blij kunnen maken met de gedoneerde kleding.

Kliniek

De kliniekdagen verlopen momenteel rustig. We hebben nog voldoende aanloop van zieke mensen, maar als straks het regenseizoen weer komt verwachten we meer drukte vanwege malaria. Mensen in het gebied spreken met regelmaat hun dankbaarheid uit voor het werk dat we voor ze doen. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de sponsoring van MargreetMbendera en de hulp van een goede Engelse arts: Liz en een goede verpleegkundige: Judith. En uiteraard niet te vergeten een aantal lokale mensen die ons helpen met vertalen. 

Malawi

Malawi heeft het momenteel zwaar te verduren op verschillende gebieden. Zoals al eerder in de nieuwsbrieven te lezen was, hebben we in het begin van het jaar te maken gehad met een enorme droogte door weinig regenval en de gevolgen hiervan zijn nu te merken. De mais raakt langzaam op en moet nu van buiten Malawi worden aangevoerd. Dit verloopt niet altijd even gemakkelijk. De prijzen voor de mais blijven op een hoog niveau staan. De prijs voor 50 kilo mais varieert van 13.000 kwacha tot 15.000 kwacha en dat is veel geld voor de meeste Malawianen. Zeker als je weet dat een gemiddelde gezin met drie kinderen ruim 70 kg mais gebruikt in een maand. Malawianen zijn dol op nsima (lokale pap) dus dat word normaliter als lunch en avondeten gegeten. We horen echter nu steeds vaker dat mensen twee maaltijden niet meer kunnen betalen. Ze drinken dan als vervanging een kop thee met suiker en eten een zoete aardappel erbij. Het ontbijt word bij velen al overgeslagen. De overheid geeft aan dat ze moeten proberen om andere producten te eten, zoals bijvoorbeeld aardappelen. Ze kennen aardappelen wel maar die vullen volgens de Malawiaan hun maag niet en de kosten hiervoor zijn voor velen een barrière.

De droogte brengt nog meer problemen met zich mee. Bij ons in het zuiden is de stroomvoorziening momenteel erg slecht, we zitten soms 21 uur per dag zonder stroom. Dat is lang kan ik u zeggen want de dag gaat voorbij zonder te kunnen doen wat moest gebeuren. Ook de bedrijven hebben hieronder te lijden. Er moet gebruikt worden gemaakt van een generator om vlees en melkproducten te koelen en hieraan hangt een fors prijskaartje. Het koken op vuur is voor vele Malawianen een minder probleem, maar in het donker zitten is voor velen knap vervelend. De meningen blijven verdeeld of het alleen de droogte is of ook een overheidsprobleem in de zin van het ontbreken van voorzieningen. Dit blijft wat moeilijk in Afrikaanse landen. Ik denk dat de droogte wel een groot aandeel heeft in de situatie want veel rivieren staan droog. De watervoorziening word er vervolgens helaas niet beter op. We kunnen wel water krijgen vanuit de waterpompen maar niet uit de kraan. Ons gebied heeft tot nu toe redelijk geluk gehad met water uit de kraan, maar mensen in veel andere gebieden zitten al meer dan drie dagen tot een week zonder drinkwater uit de kraan en dat is niet fijn nu het warme seizoen weer is begonnen.

De prijzen van de meeste producten zijn de laatste maanden steeds meer omhoog gegaan en daar hebben wij uiteraard als Stichting Baoabab Kids ook mee te maken: voor 3,75euro een kind kunnen ondersteunen is nu geen realiteit, we komen nu op 5 euro per kind.

Kortom, het is een aardige uitdaging om te gaan met deze problemen, gelukkig houden de kinderen van het project mij positief en alle andere mensen die ik kan ondersteunen geven mij de benodigde drive. Ik realiseer mij dan waarom het belangrijk is om hier te zijn en zodat ik deze steun kan geven.

We zijn nog steeds heel hard bezig om sponsors te vinden om het revalidatiecentrum te realiseren. Wij hopen dat u ons daarbij kan helpen onder andere door middel van het aandragen van nieuwe activiteiten die geld opleveren. Als u vragen of opmerkingen heeft lees ik die graag via de mail: info@baobabkids.nl u kunt mij natuurlijk ook een appje sturen daar kan ik vaak sneller op reageren. Mijn nummer is: 00265994055558

Bovenaan de website onder de tab: foto’s  en die van video’s kunt u de foto’s en filmpjes zien die bij deze nieuwsbrief horen.Vooral de filmpjes zijn leuk om te zien.

Tenslotte wensen wij iedereen in Nederland weer alle goeds! Dank voor al uw steun, zonder u zouden we de Stichting Baobab Kids niet draaiende kunnen houden.

Groetjes uit het warme Malawi,Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.