Verslag over april,mei,juni 2016

APRIL TOT JUNI 2016 verslag.

We zijn het derde lesblok van dit schooljaar gestart op 11 april 2016, gedurende de eerste week waren er veel kinderen aanwezig op de daycare en dit zette door gedurende de rest van de maanden april, mei en juni.

DE SCHOOL

Zoals we in eerdere verslagen beschreven, zijn wij gevestigd in een landelijk gebied en dat maakt dat we de kwetsbare kinderen kunnen bereiken. Stichting Baobab Kids richt zich op deze doelgroep om die te helpen met educatie maar ook om er voor te zorgen dat zij een goed eetpatroon volgen. De kinderen zijn tussen de 3 en 5 jaar oud en afkomstig uit drie verschillende dorpen, namelijk Chinseu, Nandolo en Mijoga.

De school begint elke ochtend met een samenkomst om 8.00 waar de kinderen bidden en enkele liederen zingen, daarna krijgen zij ontbijt van 8.30 tot 9.00. Vervolgens hebben de kinderen verschillende lessen en doen zij verschillende spelletjes voor zowel buiten als binnen en ook zingen ze liedjes, spelen ze met springtouwen, ze dansen, ze gooien met de bal, ze kleuren en niet te vergeten: ze maken kunst (knutselen)!

De kinderen leren ook over hygiëne, wat inhoudt dat ze handen wassen voordat ze de klas binnen komen of na het toilet bezoeken en voordat ze beginnen met eten. De kinderen zijn klaar om 14.00 nadat ze naar verhalen uit verschillende boeken van de stichting hebben geluisterd.

Vanwege de grote afstand die sommige kinderen moeten lopen naar het project, wordt het programma beïnvloed omdat sommige kinderen te laat komen. We zien ook dat veel kinderen de afgelopen drie maanden last hebben gehad van griep en hoesten vanwege het koude weer, dit heeft ook effect op hun aanwezigheid omdat sommige geen jassen of warme vesten hebben. Het is erg bemoedigend dat de kinderen graag komen en dat hun gezondheid verbetert. 

DE KLINIEK

Stichting Baobab Kids biedt ook een ‘buurt kliniek’ aan, die inmiddels al iets langer dan een jaar wordt gegeven op het project met de hulp van Margreet Schilt, Esther van Onna, Judith, Liz en Jean – allemaal verpleegkundigen of arts.

Door deze kliniek worden de mensen uit de omgeving erg veel geholpen met hun gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, malaria, huidziekten etc. Malaria is dit jaar een grote uitdaging geweest, waar niet minder dan 70% van de mensen op het project last van hebben gehad! Ondanks deze hoge malaria besmettingsgraad, waren we in staat om veel mensen met malaria te behandelen en er is geen bericht dat iemand die naar de kliniek is gekomen er aan overleden is. Ik wil graag het hele team bedanken voor hun harde werk om al deze mensen die hulp nodig hebben, te helpen. Het is niet makkelijk om deze mensen te helpen met het kleine beetje beschikbare medicijnen, maar de mensen in de omgeving van het project waarderen het want wat zij ontvangen is niet wat ze krijgen in overheidsziekenhuizen. 

Zoals we allemaal weten, hebben de overheidsziekenhuizen vaak niet genoeg medicijnen en dat is waarom een groot aantal mensen naar dit soort buurt klinieken komt.

De Malawiaanse overheid wist ook dat er dit seizoen veel malaria was en zij zijn bezig om hun steentje bij te dragen door klamboes uit te delen in verschillende plekken in het land, dit helpt geloof ik om het aantal besmettingen met malaria met 10% te verlagen. 

Er zijn veel problemen, mensen hebben verschillende ziektes en we kunnen niet iedereen helpen omdat we slechts basis zorg verlenen. Sommigen moeten naar het ziekenhuis en het is altijd moeilijk voor hen omdat ze soms al vaak naar ziekenhuizen zijn geweest, zonder dat hun toestand verbeterde, terwijl voor anderen de ziekenhuizen te ver weg zijn. Vanuit het ziekenhuis zijn er vervoersproblemen om weer naar huis te kunnen komen.

De ziekenhuizen hebben vaak geen medicijnen en er wordt geadviseerd om deze te kopen bij de apotheek. Dit kunnen ze vaak niet betalen vanwege geldgebrek.

HONGER IN MALAWI

Vanwege het gebrek aan regen in heel Malawi en ook vanwege de overstromingen die plaatsvonden in enkele districten bestaat er momenteel honger in verschillende delen van het land. Veel mensen hebben moeite om in hun voedselbehoeften te voorzien omdat hun basisvoedsel, nsima (maïspap) is gemaakt van maïsmeel, nu niet te betalen is omdat de prijs van maïs veel te hoog is: 15.000mkw (iets meer dan 20 euro) voor een zak van 50 kilo .Dit is veel te veel omdat de meeste mensen geen formele baan hebben en zelfs diegenen die werken kunnen van hun salaris niet genoeg sparen voor dit dure eten. De meeste mensen verdienen nauwelijks meer dan 30.000mkw (ongeveer 42 euro per maand) en daarvan moeten zij de huur van hun huis, vervoer naar hun werk, school voor de kinderen, hun elektriciteitsrekening betalen en water kopen.

De meeste mensen zijn bezorgd omdat ze niet weten wat er zal gebeuren als het oktober wordt omdat we nu al halverwege het jaar zijn en het is niet normaal dat de prijs voor maïs nu zo hoog is. Naast de hoge prijs lijkt het er ook op dat er niet genoeg maïs is en veel voorraadschuren (beheerd door de overheid: ADMARC) zijn leeg en mensen kunnen slechts maïs kopen van handelaren tegen een veel te hoge prijs. In oktober begint het warmste seizoen en is er droogte en de verwachting is dat er ook dan te weinig oogst zal zijn.

ALGEMEEN DANKWOORD

Wij, Stichting Baobab Kids, willen hierbij alle mensen bedanken die op enige wijze hebben gedoneerd en hiermee hebben bijgedragen aan het verbeteren van de levens van de mensen in en rondom deze dorpen:Chinseu, Chigojo, Nandolo, Kantsizi en Mijoga in Machinjiri, Blantyre. We stellen het erg op prijs en we kunnen niet anders dan jullie hiervoor bedanken. Moge de almachtige God jullie zijn zegen geven.

Dank en groet,

Richard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.