Nieuws over het eerste kwartaal van 2016

Noodhulp, daycare, kliniek, donaties, Malawi algemeen.

Er is weer genoeg gebeurd de afgelopen maanden. Hieronder kunt u per onderdeel lezen wat de ontwikkelingen zijn.

Noodhulp.

De laatste keer heeft u kunnen lezen over het huis dat we wilden gaan bouwen voor een gezin. Dit verliep toen moeizaam, maar na een stevig gesprek is de knop om gegaan en zijn ze hard gaan werken om het huis zo snel mogelijk af te bouwen. Ze hebben zelf het water,zand en stenen op plaats ter bestemming gebracht en de man heeft verder geholpen met het mixen van zand/water en cement.

Het resultaat is een mooi klein,stevig huisje geworden waar ze zichtbaar blij mee zijn. Ze zijn meerdere keren bij me geweest om hun dank uit te spreken en ook voor mijn vertrek hebben ze me nogmaals op het hart gedrukt een ieder die financieel aan het huisje heeft bijgedragen te bedanken.

Verder was er nog een ander huis waarvan een muur omgevallen was en deze is hersteld. Nu, een jaar later, zijn de herstelwerkzaamheden aan de huizen die we wilde helpen opknappen allemaal voltooid.

Daycare.

We zijn het jaar met een verdrietig hart gestart binnen de daycare. Op 31 december 2015 is Stevelia plotseling overleden. Dit was één van de kinderen die bij ons kwam sinds de opening van de daycare. Stevelia had malaria en is in de avond buiten bewustzijn geraakt en omdat het ziekenhuis ver lopen is, meer dan een uur bij hun huisje vandaan, is het waarschijnlijk te laat geweest. De arts gaf aan dat ze te weinig bloed zou hebben.

Met de kinderen hebben we een afscheid ceremonie gedaan, indrukwekkend.

De daycare heeft afgelopen periode goed gedraaid, de kinderen doen het goed binnen het project. Zijn enthousiast en vinden het leuk om te leren zowel met letters/cijfers als op creatief vlak.

We hebben een wisseling gehad met vier kinderen omdat sommige kinderen verhuisd zijn naar andere gebieden.

We zien wel steeds meer dat het project hard nodig is. Veel kinderen eten alleen binnen het project maar slaan dan in de avond het eten over om de ouders het vanwege de kosten niet rond kunnen krijgen om eten op tafel te zetten. We zien dit terug in gewichtsverlies, bij sommige kinderen zien we dikke buiken en bij meerdere kinderen zien we ook meer wondjes op de benen. Dit is een gevolg is van slechte voeding en slechte hygiëne.

De kinderen die ondergewicht hebben ,krijgen ipv brood een vitamine rijkemaaltijd . Dit is beter voor deze kinderen. We hebben een kindje dat bij ons begon met 9,1 kg en nu ruim 10,5 kg weegt dus dat is fijn om te zien.

We hebben inmiddels wat werkzaamheden rondom het project gedaan. De zon zorgt ervoor dat het verfwerk wat snel achteruit gaat. We hebben deuren opnieuw in de lak gezet, de gate (grote deur) hebben we opnieuw geverfd.

We krijgen regelmatig mooie donaties zoals boeken en speelgoed en de kast die we hebben werd te klein dus we hebben een nieuwe kast laten maken zodat alle spelmaterialen goed opgeborgen kunnen worden. Hieronder zie je hoe er aan de kast gewerkt wordt.

Het tweede stuk grond dat we vorig jaar met een muur ombouwden had op bepaalde stukken versteviging nodig omdat de grond soms zacht kan worden door de enorme regenval. De muur kan gaan zakken als je deze versteviging niet zou aanleggen. Zoals u op de rechterfoto hierboven kunt zien is die inmiddels aangelegd.

We hebben dit jaar ondanks de droogte toch een goede oogst kunnen draaien. We hebben ruim 8 zakken mais van 50 kg dus dat is niet slecht.

Ik heb dit jaar ook meegeholpen om de mais van de kolven af te halen in het begin even zere vingers maar later ging het goed, ik vond het zelf een leuke klus om te doen.

Kliniek.

De medische kliniek die we maandelijks draaien word steeds drukker bezocht en mensen komen steeds vaker van verder weg. Soms een uur of langer lopen om medische hulp te vragen.

We maken ons zorgen om de gezondheidszorg. We hebben wel een lokale kliniek drie kwartier bij ons vandaan, maar mensen gaan hierheen en vragen om hulp en worden vaak weg gestuurd. Of er wordt wel naar gekeken wat de problemen zijn, maar dan worden de patiënten zonder medicatie naar huis gestuurd omdat de medicatie niet aanwezig is. Ze moeten dan naar de apotheek gaan om het te kopen ,maar ze hebben dit geld niet dus gaan dan met een ziek kind of ouder weer terug naar huis zonder medicatie.

Helaas door de droogte en weinig regen zijn de muggen langer gebleven dan normaal en ook in een grote hoeveelheid, dus er is een malaria uitbraak geweest en nog steeds gaande.

Veel kinderen hebben hierdoor malaria gekregen en meerdere keren achter elkaar wat gevaarlijk is.

Door extra donaties die niet voor het project bestemd zijn,maar om mensen buiten het project te helpen, heb ik malariatesten en medicatie aan kunnen schaffen zodat mensen met ernstig zieke kinderen naar ons huis konden komen om een test te doen en bij ons malaria medicatie kunnen krijgen. We hebben veel zieke kinderen voorbij zien komen en sommige door moeten sturen naar het overheidsziekenhuis in de stad. Ik ben er wel van geschrokken hoe ziek kinderen zijn, want ze worden aan het infuus gelegd en krijgen extra bloed toegediend. Gelukkig komen ze wel weer gezond terug en komen dit bij mij melden, dus dat doet me wel goed.

Malawi algemeen.

De hongersnood blijft aanhouden,veel mensen eten 1 of 2 keer per dag, als ik dan weleens vragen wat ze dan onder eten verstaan is het een kop thee met wat suiker dus dan is het volgens mij maar 1 keer per dag eten .Veel mensen hebben moeite om boodschappen te kopen omdat de prijzen steeds meer omhoog gaan en de salarissen niet . Veel mensen hebben helaas niet een hele goede oogst gedraaid dus wat het gaat brengen voor het komende jaar dat weet niemand, nog niet echt duidelijk zicht op.

De stroomvoorziening lijkt sinds Januari 2016 beter te zijn,wat dus wel weer een positieve verbetering is, alleen de vraag is hoelang dit zo zal blijven.

Donaties.

Verder hebben we de zaden die gedoneerd zijn door www.zadenvoorvoedsel.be uit kunnen reiken aan diverse mensen die bekend zijn met landbouw.

We hebben dankzij een donatie van Jesse Roemer weer muggennetten kunnen uitdelen en voor ieder kind een stuk anti bacteriële zeep. Dat geeft een goed resultaat ter voorkoming van ringworm of infectie van andere wondjes.

We zijn hard bezig om donaties te vinden voor het bouwen van het revalidatiecentrum voor zowel geestelijk als lichamelijk beperkte kinderen, mocht u nog goede ideeën hebben voor het werven van donaties om de bouw van het revalidatiecentrum in werking te zetten dan lezen wij dit graag,want hulp is hard nodig voor deze kinderen.

U kunt ons altijd mailen op info@baobabkids.nl

Verder wil ik u informeren dat ik vanaf 6 april 2016 t/m 1 juli 2016 in Nederland zal zijn,ditmaal alleen, Richard en Chikondi zijn in Malawi. Ik kan weer tijdelijk aan het werk als verpleegkundige bij Parnassia zodat ik weer wat kan verdienen voor ons leven in Malawi.

Als u het leuk vind om eens met mij persoonlijk te praten over onze werkzaamheden in Malawi kunt u altijd een mailtje sturen naar bovenstaand adres.

Op onze website staan foto’s die bij deze nieuwsbrief horen.

Groetjes van:

Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.