Nieuwsbrief juli/augustus 2015

Beste mensen,

Het is alweer enige tijd geleden dat we een nieuwsbrief hebben verstuurd dus hoog tijd voor een update.

Noodhulp 2015.

Wij zien nog steeds de gevolgen van de natuurramp van februari 2015: er zijn nog veel mensen zonder dak boven hun hoofd en zijn er nog veel huizen niet gerepareerd. We hadden nog een huis te repareren en dat duurt al maanden want deze mensen hebben zelf stenen gemaakt. Om die te bakken hebben ze goed hout nodig voor de oven en dat kost geld en daaraan is gebrek. Vorige week hebben we te horen gekregen dat ze de stenen zouden bakken, dus als het goed is kunnen we deze mensen snel helpen met het repareren van hun huis. Verder helpen we een gezin dat hun huis heeft verloren. Zij zijn nu hard bezig om stenen te maken. Dit gebeurd op het stuk grond waar –hopelijk- het revalidatiecentrum in de toekomst komt te staan. We hebben hier te veel grond en dus kunnen hier de stenen uit gemaakt worden. Het is een lichamelijk zware klus. In totaal maken twee mannen 35.000 stenen. Ik hoop in de volgende nieuwsbrief in ieder geval het resultaat te kunnen laten zien van de gebakken stenen en hopelijk een start van de bouw van het huisje. De tijd gaat door en voor we het weten is het alweer december en start het regenseizoen.

Project.

Afgelopen periode zijn verschillende zaken de revue gepasseerd. We hebben afscheid genomen van 17 kinderen omdat die nu naar de lagere school zijn gegaan. Best jammer om gedag te zeggen tegen kinderen die net zo goed op weg waren om te leren schrijven en rekenen. Dat betekende uiteraard dat we weer plek hadden voor nieuwe kinderen. Sinds dit jaar hebben we de procedure veranderd in vergelijking met het eerste jaar. We hebben nu op verzoek van Sociale Welfare een local committee. De leden hiervan zijn aangewezen in een bijeenkomst in het dorp waarin we verblijven met het project en sommigen hebben zich vrijwillig aangemeld. Met het local committee bespreken we hoe het project verloopt en hoe we het project nog meer in het dorp en verdere omgeving bekend kunnen maken. Ook zal in de toekomst gekeken kunnen worden voor evt een kleine sponsordag zodat diegenen van de lokale bevolking die wat meer geld hebben het project kunnen ondersteunen. Dat kan op verschillende manieren zoals producten aanleveren zonder dat wij daarvoor betalen: mais, lokale groente en bonen.

De procedure om nieuwe kinderen te plaatsen werkt als volgt: 2 chiefs van 2 verschillende gebieden hebben namen van kinderen/gezinnen aangeleverd waarvan zij vonden dat ze hulp nodig hadden/hebben. We hadden plek voor 17 en we kregen een lijst van 22 namen, dus dat was een puzzel zoals u begrijpt. Als eerste is een afvaardiging van het local committee naar de huizen gegaan en hebben verslag uitgebracht welke kinderen zij wel passend vonden voor het project en welke niet. Hierna zijn Richard en ik zelf alle 22 huizen af gegaan, was een aardige wandeling, aangezien niet iedereen naast elkaar woont zoals in Nederland. Richard en ik hadden soms een wat andere mening dan het local committee maar na vergaderen en goede motivatie vanuit beide partijen hebben we toch een keuze gemaakt. Tijdens onze wandeling door 2 verschillende dorpen, nog veel schrijnende situaties gezien en soms zou je willen dat we meer plek hadden, maar voor nu moeten we toch grenzen stellen. In het volgende verslag zult u lezen hoe het de nieuwe groep kinderen vergaat.U kunt de foto’s zien van een aantal kinderen en hoe de levensstandaard is van deze kinderen op de website.

Vanaf 13 juli t/m 4 augustus 2015 hebben we een vrijwilligster, Jesse Roemer, gehad bij het project. Zij is een dochter van vrienden van ons en 2e jaarsstudent PABO. Jesse heeft de leraressen ondersteund bij het lesgeven, heeft nieuwe creatieve activiteiten aangeleerd aan zowel de leraressen als de vrijwilligsters en buiten activiteiten gedaan met de kinderen. Jesse had in Nederland een inzamelingsactie gedaan zodat zij in Malawi zinvolle producten aan kon schaffen voor de kinderen en het project. Jesse heeft sokken voor ieder kind aangeschaft en schoenen. Verder heeft Jesse een radio gekocht zodat we wat meer muzikale ondersteuning krijgen en de kinderen lekker kunnen gaan bewegen en meezingen. Wij willen Jesse bedanken voor haar inzet en inbreng voor het project.

Breiclub.

Helaas is de breiclub die we op de maandagmiddag hadden even tijdelijk stil gezet want de mw die dit organiseerde is weer terug naar Engeland. Zij zal in maart 2016 weer terug keren en dit weer oppakken. De vrouwen die hiervoor kwamen vonden dit uiteraard jammer. Deze mw leverde het garen en patronen aan, dus de vrouwen zullen even geduld moeten hebben.

Kliniek.

De kliniek die we één keer per maand draaien is een succes en word steeds meer bezocht. De laatste keer in augustus hebben we zelfs het lesgeven niet door laten gaan omdat de hoeveelheid mensen te groot was en we het belangrijker vonden om deze mensen goed te helpen. De ziektebeelden die we veel tegen komen zijn: hoge bloeddruk, ringworm. Door slechte hygiëne en fout zeep gebruik krijgen kinderen veel huiduitslag wat jeukt en er niet fris uitziet. Malaria is ook al meerdere malen geconstateerd. Mensen klagen veel over hoofdpijn en als je vraagt hoeveel drinkt u per dag dan zeggen ze 1 of 2 bekers per dag, dat is duidelijk niet genoeg. We raden ze aan om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken, zeker nu het warme seizoen er weer aankomt. Wij zijn Margreet en al haar sponsors uit Nederland dankbaar dat we de mensen in het gebied kunnen helpen dmv de juiste behandeling te geven en waar het te complex is worden de mensen uiteraard naar het ziekenhuis doorverwezen.

Laatste ontwikkelingen Malawi.

Hoe gaat het in Malawi zelf? Het ziet er niet goed uit wat betreft de komende maanden en begin 2016. De voorspellingen zijn dat er een hongersnood gaat komen. Er wordt verwacht dat er over 4 miljoen mensen hiermee te maken gaan krijgen en de overheid geeft tot nu toe aan dat ze ruim 2 miljoen kunnen helpen dus dat is geen positief nieuws. De kwacha het lokale geld is weer minder waard geworden, waardoor de euro sterker is. Wat we merken is dat bepaalde producten weer duurder zijn geworden, dit is niet gunstig voor de lokale bevolking. De mais is sterk omhoog in prijs gegaan voorheen was het in deze periode een zak van 50kg 5000 kwacha en nu betaal je al snel, 7500kwacha of 8500kwacha. Een ander onderwerp waar ze nu over aan het debateren zijn is het schoolgeld wat ze mogelijk willen gaan verhogen naar 5000kwacha per jaar en nu is het 300/500kwacha per drie maanden dus dat zou echt niet in verhouding staan en je zou veel kinderen de toekomst ontnemen omdat de ouders dit bedrag totaal niet kunnen betalen. Om even een beeld te geven hoe de euro staat tegenover de kwacha: 1 euro staat gelijk aan 600kwacha dus u kunt uitrekenen in euro’s hoe klein de bedragen zijn en dan tot de conclusie komen dat deze mensen echt wel heel arm zijn als je deze bedragen niet kunt betalen.

Als laatste willen wij een ieder weer bedanken die zich inzet voor Stichting Baoabab Kids op welke manier ook. Wij zijn nu hard bezig om sponsors te vinden om het revalidatiecentrum te bouwen. Wij willen graag kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek verder helpen. Zij kunnen in het revalidatiecentrum komen voor fysiotherapie en een gezonde pap waar veel vitamines in zitten. Dat moeten deze kinderen vaak missen en hebben ze juist hard nodig. Verder zullen we de ouders ondersteunen door naar ze te luisteren en advies te geven. Deze kinderen zijn vaak niet gewild in de gemeenschap en worden opgesloten in huis of verbannen. Mocht u dit project willen ondersteunen dan is een donatie altijd van harte welkom. Hebt u andere vragen of opmerkingen dan kunt u als altijd mailen naar het volgende adres: info@baobabkids.nl.

Op onze website vindt u meer foto’s die bij deze nieuwsbrief horen: www.baobabkids.nl

Groetjes van:

Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.