De laatste maanden van 2013

Als eerste willen wij u vanuit Malawi een gezond en mooi 2014 toewensen.

De laatste twee maanden van het jaar zijn we druk geweest met het afronden van verschillende zaken. We zijn gestart met het registreren van de stichting. Dit is geen eenvoudige zaak. We zijn naar Child Welfare en Congoma geweest om informatie in te winnen over wat we moeten doen om ons te registreren. Op zich zijn de eisen die ze stellen niet zwaar, maar je moet wel de juiste papieren hebben. Waar het hier grotendeels om draait is dat je naam geregistreerd staat bij the office of registrar en daar zijn we nog niet helemaal mee rond. We hebben inmiddels wel alle gevraagde formulieren aangeleverd en alles is ondertekend en nu moeten we wachten op de handtekening van de minister zodat we een officieel certificaat krijgen met de naam van de stichting erop. Als we dit hebben kunnen we ons verder registreren bij Child Welfare. Bij Child Welfare zijn we heel goed geholpen en hebben we goede handvatten gekregen om alles op de juiste manier uit te voeren en daar zijn we blij mee. Congoma is het laatste gedeelte maar daar hoeven we niet op te wachten om te openen. Als Child Welfare het kindvriendelijk genoeg vind en we leveren de juiste papieren aan dan kunnen we van start! Het is nu wachten op 1 handtekening, spannend allemaal.

We zijn bij het project zelf weer een stuk verder gekomenen we gaan positief verder met het afronde van de laatste klussen. De leidingen voor het water zijn aangelegd en het water is aangesloten. Daar zijn we blij mee want een van de eisen van Child Welfare  is dat er water is, goede hygiëne is  vereiste nummer 1. Het verfwerk is nog niet helemaal klaar maar dit hopen we volgende week af te ronden. We moeten nog het hout bij de keuken en de onderkant buiten van de  daycare  verven en dan is het klaar. Nu zijn ze bezig om de waterafvoer in orde te maken zodat het bij regenval goed weg stroomt en de wandelpaden worden aangelegd.Op de foto kunt u zien dat het nu nog bakstenen zijn maar uiteindelijk zal dit met cement bewerkt worden.

Meerdere malen heb ik geschreven over de weg die we maar niet kregen, maar het wonder is geschied er is eindelijk een “weg” naar het project. We hebben nu de ingang kunnen verplaatsen. Dit is misschien wat duidelijker als u de foto’s bekijkt,want op de foto’s ziet u dat er een meneer de huidige ingang aan het dicht maken is en op de andere foto kunt u de opening zien waar we nu de ingang zullen krijgen, van de week gaan ze de gate plaatsen.

We gaan van de week de stoeltjes kopen en we laten de tafeltjes maken bij de lokale meubelmaker. Sommige zaken hebben even op zich laten wachten wat betreft het aanschaffen want veel bedrijfjes waren gesloten vanwege de feestdagen: alles was twee weken lang dicht. We hebben een offerte laten maken bij meubelmaker en deze zal voor ons de kast gaan maken.

Een paar weken geleden kwam de buurman bij ons met de vraag of we zijn stukje grond over wilden kopen omdat hij het financieel niet meer redt. Zijn drie kinderen studeren allemaal en hij wil graag dat ze kunnen blijven studeren maar doordat het leven steeds duurder word in Malawi kon hij de studiekosten niet betalen. Daarom heeft dat hij de keuze moeten maken om zijn stukje grond te verkopen. Na enige dagen van overweging en overleg met het verdere bestuur hebben we besloten om het te kopen. Het is een kans die je maar 1 keer krijgt. Mocht het project in de toekomst toch nog groter worden hebben we in ieder geval de ruimte om uit te breiden. We hebben nu al gemerkt dat het wat krap is met twee gebouwen naast elkaar en speelruimte buiten voor de kinderen,dus dat gebouw komt wel op hetzelfde stuk grond maar  met een andere indeling. We hebben het stuk grond al bewerkt en mais en bonen in de grond gestopt dus nu kan dit gaan groeien en als het klaar is om geoogst te worden dan kunnen we dit gebruiken voor de kinderen. Dit is alvast een stukje zelf voorzienend, de eerste paw-paw boom( dit is een lekkere oranje vrucht) geeft al zijn vruchten af dus dat is snel.

Twee weken geleden hebben we onze eerste meeting gehad voor de lokale bevolking. Het gaat op de ouderwetse manier hoe dit nieuws zich verspreidt. Ze kiezen iemand uit die dan door de buurt loopt en het nieuws verkondigt dat er een meeting zal plaats vinden, waar en hoelaat. Het is altijd even spannend hoeveel mensen hierop af zullen komen. Het was regenachtig toen we wakker werden dus ik had er niet veel hoop op dat er mensen zouden komen want bij slecht weer komen de mensen niet omdat de wegen dan vaak niet goed bewandelbaar  zijn. Maar uiteindelijk trok de lucht open en zijn we positief van huis vertrokken. Onderweg zagen we mensen die druk op het land bezig waren. De lokale kerk zat vol en toen we bij het project aankwamen kregen we te horen dat er twee begrafenissen waren. In Malawi is het zo als er een begrafenis is daar gaan zoveel mensen heen dat ze niet naar een meeting komen. Ondanks alle tekenen dat het op niets uit zou draaien is het ons 100 procent meegevallen want uiteindelijk zijn er toch 30 mensen gekomen. Sommigen wat later, maar dat is hier de normale gang van zaken. We hadden gezegd rond 8uur en we dachten dan zijn ze er wel tegen 10uur, maar dit lijkt een trouwe gemeenschap want ze waren er al rond 8uur en Richard en ik kwamen pas tegen 09.30uur. Samen met Richard hebben we alles uitgelegd, ik in het Engels en Richard heeft alles vertaald. De mensen die er waren zijn positief, ze dachten eerst dat we een school zouden starten voor ieder kind die zich aanmeldt. We hebben uitgelegd dat dit niet zo werkt en we hebben ook uitgelegd dat we nog een gebouw gaan bouwen voor de gehandicapte kinderen met zowel lichamelijk als geestelijke beperkingen en daar waren ze zichtbaar blij mee. Aan het einde van de meeting hebben we gevraagd of ze kinderen wisten die in aanmerking komen voor het project en dit zijn er nu al 45 dus we willen de huizen bezoeken waar ze wonen en kijken wat de leefomstandigheden zijn. Verder hebben we 10 personen de gelegenheid geboden om als vrijwilliger te komen werken. We willen dan 2 personen per dag(maaandag-vrijdag) die de lerares en mijzelf komen helpen met de begeleiding van de kinderen. We hebben er tegenover gesteld dat ze elke drie maanden een zak mais krijgen zodat er toch een kleine vergoeding is zodat ze hun gezinnen weer voor een aantal weken van maïspap kunnen voorzien. Tot mijn verbazing zijn er pas twee mensen die dit willen doen. Richard denkt dat het komt doordat ze mogelijk denken dat ze alleen met mij moeten werken en dan Engels moeten praten en dit kunnen heel veel mensen niet, ze hebben geen opleiding mogelijkheden gehad toen ze jong waren.

Nu we wat meer in beeld zijn gekomen  en duidelijk wordt dat we  binnenkort open gaan, hebben we al diverse solliciatatiebrieven binnen gekregen. We hebben inmiddels twee dames die we willen zien en spreken voor lerares, beide geven al les op een kleuterschool. We hebben van de week een brief gekregen van een man die als beveiliger wil komen werken dus die gaan we spreken. We hebben al een jong stel bij het project woont. Hij zal ook in de beveiliging blijven en zijn vrouw zal gaan koken en schoonmaken  samen met een andere vrouw. Richard is benoemd tot daycare manager. Aangezien hij veel uren en dagen doorbrengt bij het project en veel regelt en ik niet altijd aanwezig ben, hebben we hem die functie gegeven en hij is hier blij mee.

Verder is het regenseizoen begonnen en we hebben al aardig wat regen gehad en op sommige dagen erg veel en daardoor zijn sommige rivieren uit hun voegen getreden. Best eng want het maakt lopen niet echt makkelijk.

Wij hopen dat na het lezen van dit stuk u nog steeds enthousiast bent om de stichting te blijven steunen in welke vorm dan ook.

Tevens wil ik nog graag uw aandacht vragen voor het volgende:                                                                                            op 8 februari 2014 zal er weer een sponsorloop plaats vinden bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan. Wij als stichting zijn uitgekozen als één van de goede doelen, Daar zijn we uiteraard erg blij mee. De poster voor dit evenement vindt u op onze website.

 Groetjes van Richard en Esther.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.