De laatste loodjes

Beste mensen,

Het is alweer een tijdje geleden dat jullie iets van ons hebben vernomen, dus het werd weer eens tijd voor een up date vanuit het zonnige Blantyre. We hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten, de afgelopen weken zijn bijna alle klussen die we nog moesten afronden geklaard. De wandelpaden zijn aangelegd zodat de kinderen veilig kunnen bewegen en spelen. Deze week wordt nog eenmaal het plafond in de daycare geverfd want hier waren we nog niet tevreden over en de laatste randen rondom de keuken worden geverfd. Inmiddels hebben we kleine stoeltjes gekocht en de tafels krijgen we deze week van de meubelmaker zodat we alles netjes in de daycare kunnen gaan plaatsen. We hebben grote potten aangeschaft om te koken en grote bola’s hier gaat het hout in of een soort kooltjes en daar kan dan op gekookt worden. Deze week zijn ze begonnen met een klein huisje. Dit is één ruimte voor de man die ons project in de gaten houdt, dag en nacht, hij woont hier met zijn vrouw en dochtertje. Het is voor Nederlandse begrippen, heel klein en niet bewoonbaar maar zij zijn er blij mee. Zij kunnen verder gebruik maken van de douche en toilet van het project en koken doen ze in de open keuken op vuur.

 Inmiddels ziet het er allemaal een stuk vrolijker uit wat betreft het groen, het gras is mooi gaan groeien en ook de plantjes die gepoot zijn, dus daar zijn we blij mee. We hebben een eerste oogst binnen gehaald van het extra stuk grond, de eerste kidneybonen zijn klaar om gegeten te worden. Het is een mooi proces om te zien, want ik ben gewend om ze bij de supermarkt te kopen kant-en-klaar in een blikje maar nu je het zo puur natuur ziet is het toch best een proces. Eerst heeft Richard een paar bonen in de grond gestopt en nu na drie maanden zijn ze volgroeid. Het lijkt op een soort gele sperzieboon en gemiddeld zitten er dan 4 a 5 bonen in. Dan pel je ze en als je ze allemaal hebt gepeld laat je ze in de zon drogen en dan kunnen ze gekookt en gegeten worden. De mais is nog niet helemaal klaar voor gebruik en Richard geeft aan dat het mogelijk niet allemaal verse mais zal zijn omdat sommige al wat droog zijn. Ik hoop dat er nog voldoende mais uit voort zal komen.

Dan het onderwerp papierwerk voor de registratie van de stichting, het valt om eerlijk te zijn tegen. We hadden verwacht dat dit sneller zou verlopen. We hebben alles netjes aangeleverd en de man die het voor ons in orde maakt heeft het keurig in Lilongwe afgeleverd bij het kantoor van de minister die het certificaat moet ondertekenen. Daar stagneert het, het probleem is dat vele mensen dezelfde aanvraag hebben ingediend en de minster is de enige die het kan en mag ondertekenen.  In onze ogen niet logisch. Het zou fijn zijn als er meerdere mensen zouden zijn die kunnen ondertekenen zodat we aan de slag kunnen gaan en ons verder aanmelden bij Child Welfare en Congoma. Het heeft vorige week zelfs de krant gehaald dat veel organisaties beginnen zonder papieren maar dat dit wel gevolgen kan hebben als ze erachter komen. We zijn blij dat we deze actie niet hebben ondernomen hoe verleidelijk het natuurlijk wel is omdat je graag de kinderen wil laten komen. Richard gaat deze week samen met de man die de papieren voor ons in orde heeft gemaakt naar Lilongwe om te kijken of er toch een mogelijkheid is om alvast open te kunnen en dat het wel op papier staat dat we een aanvraag hebben lopen, dus het blijft spannend!

Verder in Malawi zelf is het momenteel nog rustig, maar we verwachten dat einde van deze maand het weleens wat onrustiger kan gaan worden ivm de verkiezingen aankomende mei. Eind deze maand gaan diverse partijen op pad om hun partij te promoten en dat gaat niet zonder slag of stoot. Afgelopen weekend waren er twee partijen die bij elkaar kwamen in een bepaald gebied van Malawi en daar is 1 persoon omgekomen, dat zijn geen mooie berichten. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen en wie uiteindelijk de nieuwe president zal worden van Malawi.

Eind april 2014 zal ik weer naar Nederland komen om mijn familie en vriendinnen/vrienden te bezoeken en tevens de stichting te promoten. Degene die het leuk vind om mij persoonlijk een keertje te spreken over de stichting en het project laat dit weten dan kunnen we een afspraak maken, dit kan via email: info@baobabkids.nl

Verder wil ik tevens alle mensen bedanken die de afgelopen maanden donaties aan de stichting hebben gedaan, dan praat ik over de kerstpakketten actie van Parnassia en de sponsorloop afgelopen februari 2014 bij Leo Ammerlaan wat weer een succes was. Onze dank is erg groot hiervoor en verder natuurlijk alle mensen die maandelijks hun bijdrage aan de stichting geven, wij zijn hier blij mee want zonder uw hulp hadden wij het allemaal niet zover kunnen laten komen.

Foto’s van de laatste vorderingen van de bouw staan heel binnenkort op de site.

 Alvast een vooraankondiging: aankomende 20 april 2014 zal er weer paaseieren zoeken zijn voor de kinderen in de tuin van de pastoor van de rooms katholieke kerk te Bleiswijk, dus iedereen die het leuk vind om deel te nemen met zijn kinderen is welkom en de opbrengst hiervan zal gaan naar Stichting Baobab Kids.

Een zonnige groet van:

Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.