Einde in zicht eerste gedeelte project

Beste mensen,

Het is alweer een tijdje geleden dat we een verslag hebben geschreven, maar we hebben in de afgelopen maanden niet stil gezeten en zijn  druk bezig geweest om het project verder af te maken. Er is gewerkt aan het toilet- en douchegedeelte dat nu bijna klaar is. Er is nu een vloer gestort en het sanitair is geplaatst. Nu alleen nog de muren verven en dan is het klaar voor gebruik. Er is ook een enorm gat gegraven. Dit was een enorme klus voor de twee mannen die dit moesten doen want de grond is hard en bevat veel grote harde stenen. Om u even meer beeld te geven hoe groot en diep het is: 3meter bij 4meter en 2,5meter diep. Dit is voor het gebruik van het toilet, dus daar kunnen we voorlopig mee vooruit.Verder is op het stuk grond zelf een soort trap gemaakt met grote stenen omdat de daycare hoger ligt dan de keuken en het toilet. Dit laatste kunt u op de foto’s terug vinden om wat meer beeldvorming hierover te krijgen.

Wat moet er nu nog gebeuren? Er moet nu een aanvraag gedaan worden om het water aan te komen sluiten. Het verfwerk is bijna klaar, wat nu nog rest is de binnenkant verven van het sanitair blok, een gedeelte van de keuken aan de binnenkant en een stukje aan de buitenkant en dan is het klaar. We gaan wat gras en bloemen/planten poten maar dat kan pas als het regenseizoen begint. Dit zou normaal in november zijn, maar de ervaring leert dat het vaak pas in december begint. Het is momenteel erg warm tot heet te noemen, we zitten nu weer in een warme periode van boven de 30 graden, we hebben al een paar weken achter de rug van ruim 34graden. We gaan spullen kopen voor het interieur van de daycare zoals stoeltjes en verder zullen er door lokale bevolking tafels en kasten gemaakt worden. Als het budget toereikend is dan hopen we nog wat materiaal voor buiten aan te schaffen waar de kinderen kunnen spelen. Nu het einde in zicht is gekomen van het bouwen van het project kunnen we ons gaan registreren bij Child Welfare en Congoma, dit is verplicht als je gaat werken met kinderen en je een niet overheids instelling bent.

We hebben besloten om in de eerste dagen van januari 2014 open te gaan. Waarom nog zolang wachten? Dat komt omdat alles in december gesloten is vanwege de vakantie en dan zijn alle scholen en veel projecten gesloten, dus dan hebben we nog de ruimte om alles netjes op orde te brengen en de kinderen in te laten schrijven die naar de daycare gaan komen, wij zullen ondersteuning krijgen van onze aannemer. Hij is man die in het gebied woont en de lokale bevolking goed kent, wij hebben zijn hulp nodig omdat er altijd mensen zijn die er misbruik van maken als ze zien dat er bepaalde voorzieningen verschaft worden die ze bij een andere opvang niet krijgen, terwijl ze het financieel wel beter hebben dan andere gezinnen.

In Malawi zelf is het momenteel rustig, wel zien we dat veel mensen het steeds moeilijker krijgen vanwege de devaluatie van het geld dat weinig waard is en de prijzen van de producten blijven steeds omhoog gaan en van sommige producten is er minder van op voorraad zoals mais. Normaal kost een zak mais van 50 kg 3,500 kwacha en momenteel is deze zak mais 8,500 kwacha en ze verwachten dat het binnenkort nog verder zal stijgen. Om even om te rekenen naar de euro 3,500kwacha is momenteel zo rond de 7,30 euro en 8,500kwacha is 17,70 euro dus dat is een verschil van bijna 10 euro en als je ziet dat de salarissen niet omhoog gaan is het voor veel gezinnen steeds moeizamer om het hoofd boven water te houden. Veel gezinnen hebben maispap als hoofdvoedsel en eten dit als het mogelijk is minimaal twee keer per dag.

Nog even een persoonlijke noot in dit verslag: wij kunnen u vertellen dat Richard en ik trotse ouders zijn geworden van Chikondi (liefde), hij is geboren op 5 september 2013.

Wij zijn nog steeds op zoek naar donateurs dus als u na het lezen van dit verslag en het zien van de foto’s denkt dit project wil ik steunen, dan kunt u de bankgegevens vinden op de website. Verdere gedachtes of suggesties om donaties te werven voor Stichting Baobabkids zijn van harte welkom, u kunt ons mailen op het volgende emailadres: info@baobabkids.nl

Zonnige groet,

Richard en Esther.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.