Vorderingen bouw daycare, bezoekers uit Nederland en laatste nieuws Malawi

De afgelopen twee maanden zijn er weer verschillende zaken de revue gepasseerd.

 Als eerste zijn we weer begonnen met het laatste gedeelte van het dak van de daycare, we hebben ruim vier weken stil gelegen vanwege materialen van het dak die niet geleverd konden worden. De fabriek had geen materiaal en nieuwe materialen moeten uit Tanzania komen en dat gaat niet zo snel. Maar vrijdag 26 oktober hebben we eindelijk de spullen op kunnen halen en de mannen zijn weer vol enthousiasme verder gegaan. Ze hopen aankomende dinsdag klaar te zijn en dan gaan we verder met het plaatsen van de ramen, behandelen van de vloer en muren. Voorwerk voor elektriciteit kan dan gedaan worden. Als dit alles klaar is, gaat er een man met zijn vrouw hier slapen omdat het niet verantwoord is in Malawi om je gebouw zo achter te laten, anders komen ze midden in de nacht spullen pikken.

We hebben 17 september bezoek gehad van de familie Schilt uit Nederland om het project te komen bekijken. Dit zijn de ouders en 1 broertje van mijn Nederlandse vriendin Margreet die hier ook woont en werkt. Twee weken geleden, op 18 oktober, kregen we nogmaals bezoek van Gert en Chris van Ingen. Zij hebben beiden in de jaren 80 drie jaar in Malawi gewoond en gewerkt, zij als verpleegkundige en hij als arts.Nu via Guim Meijer (secretaris) zijn ze bij ons terrecht gekomen om het project te komen bekijken en mogelijk volgend jaar via de kerk een donatie te doen. Het was erg leuk om Nederlandse gasten te krijgen en het project te laten zien, beide partijen waren enthousiast. We zijn nog verwend met lekkere stroopwafels, Richard vroeg zich af waarom ze deze lekkere koeken niet in Malawi konden maken, ha, ha.

Hoe is het verder in Malawi zelf? Er is veel onrust wat betreft het water en de elektriciteit, de stroom valt veel uit en dan is het niet zoals gebruikelijk twee uur waar we aan gewend zijn, maar gerust een hele morgen. Vorige week donderdag hadden we vanaf 6uur in de morgen tot 18.00uur in de avond geen stroom en dat is knap balen!

Verder hebben veel mensen problemen met kraanwatervoorziening, die stopt bij velen vaak en dat is niet prettig met het warme zomerweer als je veel moet drinken en je wilt douchen. De droogte is nog steeds hevig aanwezig, er valt nauwelijks een druppel en de gemiddelde temperaturen waren de afgelopen weken tussen de 30 en 35 graden. Door de slechte watervoorziening zie je ook, in de dorpen vooral, dat mensen water uit de dichtst bijzijnde rivier gaan gebruiken en dat levert diverse lichamelijke klachten op. Ze hebben voorspeld dat er een flinke hongersnood aan gaat komen bij een heleboel mensen. In de krant stond 1,7 miljoen mensen, dit komt mede door de droogte omdat hierdoor belangrijke produkten zoals mais, aardappels en casava zich niet goed hebben kunnen ontwikkelen. Producten zullen schaarser zijn en hierdoor duurder. Nu heeft de president inmiddels ervoor gezorgd dat er extra mais uit het buitenland is gekomen zodat de mensen in de dorpen voldoende eten gaan krijgen,maar of dit voldoende is dat betwijfel ik. Er is nog steeds veel onrust over de waarde van het geld, de kwacha is niet veel waard en hierdoor is de euro erg sterk,voor ons in dit geval gunstig om het project te bouwen, maar voor de lokale bevolking is het triest en de salarissen gaan ook niet omhoog voor de werkende mensen, terwijl producten alleen maar duurder worden. Wat betreft de benzine problemen lijken die niet echt door te zetten, de benzine prijzen zijn wel omhoog, maar zoals ik dat heb begrepen is dat over de gehele wereld. Ik merk wel dat de armoede meer toeneemt. Ik doe op vrijdag vrijwilligerswerk in verschillende dorpen en dan zien we ook kinderen met moeders. Hier worden dan lichamelijke problemen besproken. Uit deze verhalen blijkt wel steeds meer hoe weinig geld deze mensen hebben en dat hierdoor de kinderen niet altijd voldoende eten krijgen of eenzijdige voeding. Het bijzondere vind ik altijd dat deze mensen toch blijven lachen en vriendelijk zijn.

Als laatste wil ik alvast een vooraankondiging doen voor de sponsormiddag voor  Stichting Baobab Kids. Deze zal plaats gaan vinden op  9 Februari 2013 bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan te Bleiswijk. Het gaat hier om een sponsorloop van 5 of 10 km, het inschrijfgeld zal gaan naar  Stichting Baoabab Kids, dus alle sportieve mensen die voor het goede doel willen lopen, zijn van harte welkom, dit jaar waren er 300 deelnemers, dus dit moet wel te verbeteren zijn! Verder info volgt binnenkort. Ik zal zelf ook bij het evenement aanwezig zijn!

Groetjes,

Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.