Lekker op weg

Beste mensen,

Eindelijk, na alle tegenslagen van de afgelopen maanden zijn we begin augustus begonnen met de bouw van de daycare. En ik moet schrijven dat zo als het allemaal tegen heeft gezeten zo snel is het de afgelopen weken gegaan met de het eerste gedeelte van de bouw. Ik ben elke weer verbaasd hoe snel en hard deze mensen toch werken en  dat voor dat kleine salaris dat ze krijgen en de stemming is er niet minder door want er word veel gekletst en gelachen onderling.  Ze beginnen ook steeds meer te wennen aan de mzungu (blanke) dus proberen ze me nu wel aan te spreken, voorheen gebeurde dit niet altijd.

Ze zijn eerst begonnen met het graven van de fundering en daarna hebben ze een laag cement met kleine steentjes gemaakt om het extra te verstevigen want in het regenseizoen kan de grond aardig zacht worden. Eenmaal deze extra laag aangebracht zijn ze met de stenen fundering begonnen. Nadat de fundering klaar was zijn ze begonnen met de buitenmuren van de daycare.  Zoals u op de foto’s kunt zien, komen er twee deuren in en twee ramen aan de voorkant en drie ramen aan de achterkant. Ik heb wel een paar keer gedacht als het maar goed gaat want de constructies die ze hebben om hoge werkzaamheden uit te voeren ziet er voor mij niet altijd stevig uit, maar het gaat goed tot nu toe. Nu dit gedeelte klaar is hopen we volgende week te gaan starten met het dak. Natuurlijk is er altijd wel iets te melden wat tegenzit in dit geval is het de bank waar we niet blij van worden. Dit  geldt voor alle mensen met een internationale bankpas,want sinds drie weken kunnen we nog maar 20.000 kwacha pinnen per dag dat is omgerekend zo’n 63 euro, dat werkt niet echt handig als je een dak wilt gaan plaatsen en alle benodigde materialen daarvoor aan moet schaffen. Dus nu moet het geld eerst naar de rekening van mijn man gestort worden en dan kunnen we het opnemen, lekker handig! Afgelopen vrijdag bij de bank geweest en deze kunnen ook geen antwoord geven hoelang het duurt voordat het probleem opgelost gaat worden en aangezien het probleem al ruim drie weken duurt en dit de enige bank is waar we kunnen pinnen met mastercard, weinig andere opties. Twee weken geleden kwam Richard, mijn man, thuis en zei tegen mij dit ga je niet geloven, maar er wordt bij de buren een huis gebouwd. Geen probleem zou u denken, maar wat blijkt nou: dat is precies op de plek waar de weg moet komen naar ons stuk grond. Nou de stoom kwam even uit mijn oren, ik dacht: oh nee daar gaan we weer, dus Richard heeft gelijk de gemeente gebeld en de situatie uitgelegd. In 1e instantie werd er geen actie ondernomen vanuit de gemeente,maar ik dacht dat gaat me te lang duren en deze mensen bleven verder gaan met de bouw en ik wil geen ruzie met de buren, dus de gemeente een beetje gepusht en uiteindelijk zijn ze vorige week gekomen met drie man en hebben alles bekeken en vorige week met de eigenaar gesproken en vandaag hebben we te horen gekregen dat het probleem is opgelost en dat er nog steeds een weg kan komen naar het stuk grond wat we hebben.

Hier in Malawi zelf is het redelijk rustig. Wat wel voorspeld wordt dat einde dit jaar en begin volgend jaar er hongersnood zal komen vanwege de afgelopen droogte  die er nog steeds is, dus dat is geen fijn nieuws, dus we gaan zelf alvast wat maiszakken kopen en rijst om dit voor te zijn. Verder zijn er steeds meer zaken die gaan staken. Dit  gaat ten kosten van de bevolking zoals de Escom elektriciteitsbedrijf, waterboard dan krijgen we ruim een dag geen water, niet fijn als het warm is. Deze stakingen komen voort uit het feit dat het geld minder waard is geworden, maar de prijzen zijn omhoog gegaan, maar geen salaris verhoging voor de meesten. De voorspellingen zijn er dat er ook binnenkort weer een benzine crisis aankomt, want alle gedoneerde benzine/diesel begint op te raken en er is door de president nog geen oplossing gevonden, dus dat is niet prettig!

Tot slot nog  een positieve mededeling: we krijgen van diverse mensen te horen uit het gebied waar we aan het bouwen zijn dat ze blij zijn met ons initiatief en dat veel kleine kinderen tegen hun ouders schijnen te zeggen dat ze naar deze “school”willen gaan,dus daar ben ik wel heel blij mee.

Mocht u na dit lezen van dit stuk en het zien van de foto’s enthousiast geworden zijn en u denkt dit project wil ik steunen en ik heb nog een leuke idee voor een geldinzamelingsactie, mail ons gerust op info@baobabkids.nl  of een geld donatie is van harte welkom.

Moni kuchokera kwa  Esther                                                                                                                                   (groeten van Esther)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.