De muur staat!

Beste mensen,

het is nu alweer ruim vijf weken geleden dat we begonnen zijn met de start van het project. In vijf weken tijd is er al een hoop gebeurd: de muur waar ze begin januari aan begonnen zijn is inmiddels af. Richard is nu druk bezig om de gate te maken en dan is het stuk grond goed afgebakend zodat niet iedereen zomaar in en uit kan lopen.

 Het weer is erg wisselend, drie weken geleden hebben we veel regenoverlast gehad dit werd mede veroorzaakt door een stevige wind uit Mozambique. Hierdoor hebben nl bepaalde gebieden in het zuidelijk gedeelte van Malawi veel wateroverlast gehad met als gevolg dat huizen en de gehele oogst onderwater zijn komen te staan, dus weg inkomsten voor de komende periode want de dieren zijn weggespoeld door de regen en deze dieren en de oogst zijn een bron van inkomsten en voedsel om het gezin mee te onderhouden.

Ons project heeft gelukkig geen schade opgelopen. In andere gedeeltes van Blantyre zijn er wel stukken muur en stukken van huizen weggevallen, dit komt doordat mensen hun huizen met zand en modder bouwen ipv met cement. De kosten hiervoor zijn vaak voor velen te hoog.

Het regenseizoen brengt niet alleen regen met zich mee, de werkgelegenheid is dan minder voor de mensen in de bouw omdat veel mensen niet bouwen in het regenseizoen dus mensen komen met regelmaat vragen om een klus al is het soms voor Nederlandse begrippen weinig wat ze er mee verdienen, zij zijn er blij mee want met elke euro die ze verdienen kunnen ze weer voor een dag eten kopen. Het doet me dan wel pijn in mijn hart om nee te verkopen, zeker als je ziet dat mensen er onverzorgd uitzien en (te) veel kinderen moeten verzorgen.

 Wat mij dan opvalt is hoeveel kinderen sommige gezinnen hebben terwijl ze nauwelijks inkomsten hebben om zichzelf te kunnen onderhouden. Richard geeft aan dat de gedachte is dat als je veel kinderen hebt je dit later rijk kan maken. Dit is geen realiteit.

 Ik merk wel dat we veel tijd kwijt zijn om dingen te organiseren, zoals het verkrijgen van de juiste materialen.

 Het uitbetalen werkt over het algemeen genomen alleen in cash, dus daar moeten we regelmatig voor naar de stad en omdat je soms wat grotere bedragen moet betalen moet ik ook meerdere malen pinnen en dat vinden ze hier niet leuk. Ik heb al een paar keer boze mensen achter me gehad en gelukkig was Richard erbij anders weet ik niet hoe het dan verloopt.

Het geld is anders dan in Nederland, hier is 20.000kwacha ongeveer 100euro, maar je kunt per keer maar 20.000kwacha pinnen dus voor bijvoorbeeld 500 euro moet ik 5 keer pinnen en daar zijn ze het dan niet mee eens.

Wat ik helaas toch heb gemerkt is dat als een blanke in het spel is ze toch proberen om meer geld voor dingen te vragen. Richard gaat hier goed mee om en blijft zakelijk. Hij zegt dit betalen we en anders gaan we naar iemand anders en dat werkt uiteindelijk en betalen we het normale bedrag.

Verder krijgen we veel complimenten en zijn ze hier blij dat er een daycare gaat komen voor de kinderen in de omgeving.

Ook leuk is dat de jongeman die de werkzaamheden heeft begeleid, door het bouwen van de muur onder zijn supervisie, drie grote opdrachten eruit heeft weten te slepen dus dat is erg positief vind ik.

Zo als u kunt lezen gaat het goed met het project en we hopen dat als de gate klaar is we weer nieuwe bakstenen kunnen kopen voor het gebouw van de daycare en dan gaan we ook eerst zorgen dat het stuk grond geschoond word.

 Verder heb ik foto’s gemaakt van de afgelopen weken die kunt u zien bij het kopje foto’s.Mogelijk dat ze er nu nog niet staan maar dan volgen ze binnenkort.

 Ik zou willen vragen om na het lezen en zien van de foto’s een berichtje achter te laten in het gastenboek, daar maakt u/jij mij blij mee.

 Ik hoop dat door het lezen van dit bericht en het zien van de foto’s  ik u/jou weer warm heb gekregen om een donatie te doen. Vind het best lastig om dit te vragen  maar u/je zult begrijpen dat dit heel hard nodig is om dit werk te kunnen doen.

 Helaas hebben we nog geen automatische incasso, maar als u/jij wilt kunt u/jij wel  donateur worden door maandelijks een bedrag over te maken zoals 2,50 of 5 euro.

Namens Richard en Esther  alvast hartelijk bedankt en de hartelijke groeten uit een warm Malawi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.