Een verslag over het eerste kwartaal van 2022

Daycare.

We zijn in januari begonnen met een nieuwe groep kinderen. We hebben in december 36 “nieuwe” kinderen uitgezocht en 5 “oude” kinderen zijn weer terug in de klas. In totaal hebben we dus 41 kinderen en nog twee extra. Dit zijn wat oudere jongens met een beperking die al jaren bij het project komen, dit gaat goed en ze genieten er zichtbaar van.

 Het was een moeizame start hoorde ik van de juffen. Het zijn kinderen uit gezinnen waarvan de educatie laag is, veel ouders die vroegtijdig gestopt zijn met hun school. Diverse kinderen komen uit een omgeving waar drank centraal staat, dus zij zien niet altijd de juiste voorbeelden. Wat mij opviel is dat de kinderen het moeilijk vonden om te spelen en dat ze braaf op de stoep gingen zitten wachten tot iemand ze activeerde om te gaan spelen. Nu we drie maanden verder zijn, gaat het goed, kinderen zijn actief en ondernemend.  De juffen blijven wel aangeven dat sommige kinderen het leren moeilijk oppakken, waarschijnlijk omdat ervan uit thuis geen verdere acties zijn na de daycare. We spreken regelmatig met de ouders maar het lijkt niet altijd opgepakt te worden. De kinderen doen het goed met de creatieve activiteiten daar lijken ze erg van te genieten.

In het begin kwamen veel kinderen in oude en dezelfde kleding, je kan het bijna niet voorstellen maar we hadden een aantal kinderen die 5 dagen per week in dezelfde kleding kwamen. Schoenen blijven een aandachtspunt, oud, versleten en gaten erin.

Inmiddels hebben we weer nieuwe uniformen kunnen maken en de kinderen zien er weer geweldig uit in hun nieuwe uniform en dit jaar hebben ze ook bijpassende sokken gekregen, dus dat ziet er mooi uit.

Maandelijks delen we zeep, bodylotion en groene zeep uit dit helpt de ouders een klein beetje om de kinderen schoon naar het project te kunnen sturen.

De kinderen kregen 11 maart twee weken vakantie. We hebben de ouders een ondersteuning pakketje aangeboden. Waaronder bloem om nsima (lokale pap wat we eten bij onze groente en ei) mee te maken, bonen, soyapieces en een pakje zout. Dit ter ondersteuning voor de kinderen want de tijden zijn slecht, de prijzen voor boodschappen worden steeds hoger (u leest hier later meer over onder het kopje Malawi). Ook hebben we muskietennetten uitgedeeld.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum loopt goed, we hebben tussen de 15/20 kinderen die dagelijks komen.  We zien verbetering bij sommige kinderen van het niet kunnen lopen tot lopen met ondersteuning. We zien dat het enthousiasme van de werknemers veel goeds doet, dat moeders graag komen met hun kinderen. Voordat de vakantie zich aandiende kwamen er ruim 35 moeders. Ze kregen een kleine training van de medewerkers omdat de groep te groot was om ze allemaal te behandelen. Deze doelgroep kreeg ook een ondersteuning pakket voor de vakantie met likunipala, bonen, soyapieces en de maandelijkse zeep, bodylotion en groene zeep. De moeders waren hier erg dankbaar voor. Wat voor mezelf een mooie ontwikkeling is om te zien, is dat we steeds meer mensen krijgen doorverwezen, van ziekenhuizen en andere instanties dus we staan steeds meer op de kaart.

Kliniek

De kliniek draait goed, we hebben sinds februari een nieuwe mannelijke verpleegkundige aangenomen zijn naam is Mike, hij komt uit Malawi. We werken nu met drie verpleegkundigen, Mike, Rienneke (HBO-V) en ikzelf. En dan met diverse vrijwilligers die ons helpen met het vertaalwerk, zij doen de basisactiviteiten zoals bloeddruk meten, malariatest en we verkopen elke kliniek voor een kleine prijs een stukje antibacteriële zeep. Dit laatste is goed voor een gezonde huid, met regenseizoen, maar daarbuiten ook, hebben we veel te maken met verschillende huidaandoeningen en deze zeep voorkomt veel narigheid.

De afgelopen drie maanden zijn er veel mensen geweest met verschillende huidziektes met name de kinderen. Verder veel hoesten, griepverschijnselen. Wat mij opviel is dat we nauwelijks malaria patiënten hadden terwijl dit wel de tijd van het jaar ervoor is en dat moeders kwamen met klachten zoals diarree, hoofdpijn en koorts en dan blijkt het gewoon om een simpel iets te zijn dat er een tand doorkomt, in Nederland zouden we er niet voor naar de huisarts gaan maar hier wel. De prijs voor medicatie stijgt, de lokale ziekenhuizen hebben het moeilijk om goede zorg te bieden. Veel ziekenhuizen leggen zelf geld in om medicatie te kopen zodat ze in ieder geval nog een beetje zorg kunnen bieden op dat gebied.

Onderhoud van het project

In december en januari hebben we veel onderhoudswerkzaamheden gedaan. Ons project was al iets om trots op te zijn maar met deze onderhoudswerkzaamheden is het nog mooier geworden, zie de foto’s. We hebben alleen nog schilderingen op de buiten muren te gaan en we hebben een groot schoolbord gemaakt waar de kinderen op kunnen tekenen en evt kan het gebruikt worden door een groepje kinderen die buiten les krijgen van de juf. Doordat we veel regen hebben gehad en nog steeds met regelmaat, wachten we tot het echt droog is en zullen de verfwerkzaamheden afgemaakt worden. Verder staat het vervangen van het plafond nog op het programma, dit zal gebeuren in de volgende vakantie in juni. Er zijn nog plafonds van diverse gebouwen die opnieuw geverfd moeten worden omdat we lekkages hebben gehad door hevige regenval.

Malawi algemeen

Hoe is het de afgelopen drie maanden in Malawi zelf geweest? Het was en is een onrustige periode in bepaalde opzichten. Het begon in januari met heftige regenval die veroorzaakt werd door een cycloon. Veel wateroverlast, daardoor diverse huizen omgevallen, oogst verwaarloosd en mensen omgekomen. Veel schade aan het elektriciteit station, daar wordt tot op heden nog aan gewerkt. We hebben hier dagelijks last van, veel uren dat de stroom eruit ligt (wij hebben nog geluk omdat we een goed systeem hebben met zonnepanelen)

Verder zijn de afgelopen periode de prijzen van de boodschappen enorm gestegen waar veel mensen onder lijden, want salarissen gaan niet omhoog en werkgelegenheid wordt er nauwelijks gecreëerd.  Bepaalde producten zijn erg duur, zoals olie om te bakken en te frituren, brood, suiker en benzine. Sommige producten waren al duur voordat de oorlog uitbrak dus waar het aan ligt we weten het niet precies, maar het is zorgelijk. Wat me eigenlijk nog meer zorgen baart is de maisoogst die is door de hevige regenval en late start van het regenseizoen niet goed. De voorspellingen zijn dat we hongersnood gaan krijgen en we zijn helaas niet het enige Afrikaanse land dat te maken heeft met een slechte oogst dus het wordt allemaal spannend hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen.

Salaris verhoging

Vanwege alle hoge kosten waar we mee te maken in ons dagelijks leven, heb ik in overleg met Richard en het bestuur in Nederland besloten om het salaris van de werknemers te verhogen omdat het anders voor hun haast niet meer te doen was om zichzelf goed te onderhouden in het dagelijks leven. Om de therapeuten van het revalidatiecentrum   voor ons te kunnen behouden hebben zij een salaris verhoging gekregen zoals zij ongeveer bij de overheid  kunnen verdienen. Het bleek dat zij bij ons fors minder verdienden, ze functioneren goed en we wilden ze niet kwijt. Er waren berichten over dat ze uitkeken naar een functie ergens anders. Zij waren daar allemaal erg blij mee! De post salarissen drukt nu aardig op ons budget maar het is nodig.

Van Jiska van Leuk&zo kregen we een pakket met spullen voor creatieve activiteiten

Tot slot

Hopelijk blijft u door het lezen van het nieuws op onze website nog steeds enthousiast over de werkzaamheden die we ondernemen. Mocht u nog andere mensen warm kunnen krijgen om donateur te worden van Stichting Baobab Kids, wij zijn nog steeds op zoek naar vaste donateurs. Al is het klein bedrag, alle beetjes helpen.

Groetjes,

Richard en Esther

Mocht u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, u kunt ons mailen:  info@baobabkids.nl

U Kunt ons helpen met een donatie op onze rekening:

NL03 RABO 0160355745 tnv Stichting Baobab Kids

Bij voorbaat hartelijk bedankt.

Wij zijn te vinden op Facebook en via onze website: https://www.baobabkids.nl/