Nieuwsoverzicht vierde kwartaal 2021

Beste mensen, 

Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2021. Wat is het jaar hard gegaan als ik er zo op terug kijk, zeker de laatste drie maanden is er nog een hoop gebeurd.

Daycare.

In november 2021 hebben we al afscheid genomen van 36 kinderen. Zij zijn in januari begonnen op de lagere school. Door covid 19 was de gehele grote vakantie verschoven naar einde van het jaar, vandaar dat de kinderen al vroeg het project gingen verlaten. Op de dag van de afsluiting was het mooi om te zien hoe de kinderen in een jaar tijd erg veranderd waren.  Met name educatief was er een grote verbetering. Kinderen konden hun naam schrijven, alle letters van het alfabet benoemen en herkennen, cijfers benoemen en herkennen net als kleuren en vormen. Sommigen konden al eenvoudige sommen uitrekenen. Ik ben dan zo blij om deze ontwikkeling te zien. We weten dat deze kinderen uit gezinnen komen waar educatie helemaal niet op de voorgrond staat en ouders al vroegtijdig gestopt zijn met school. Vanwege vroegtijdige zwangerschap, geen schoolgeld of moeten werken om wat kleine inkomsten te hebben om te overleven. De kinderen kregen dit jaar als afscheidscadeautje: een pen, schrift, nieuwe “crocs” en uiteraard een stukje zeep, bodylotion, groene zeep om hun kleding mee te wassen en wat om te snoepen. Wat mooi om te zien was is hoe trots de ouders waren om hun kind zo te zien, ze straalden er van.

In november hebben we de leden van het local committee weer gevraagd om te komen om te bespreken hoeveel kinderen er per gebied mogen komen. Sommige gebieden zijn nog armer en hulpbehoevender, daar komen dan meer kinderen vandaan. Het was een hele grote wandeling die de leden hebben gelopen want de gebieden liggen ver uit elkaar en zelfs één lid gaf aan een paar dagen last van haar benen te hebben gehad. Dat zegt wel wat want ze zijn wel gewend om veel te lopen. Eén van de local committee leden heeft van bijna elk kind een foto gemaakt zodat wij konden zien hoe de kinderen er thuis uit zagen. Lichamelijk zijn veel kinderen niet heel gezond, dikke buiken, huiduitslag en opvallend ook weinig goede kleding en ze eten gemiddeld 1 tot 2 keer per dag. Het ligt aan de tijd van het jaar, als de oogst goed is hebben de mensen wel meer te eten maar de andere maanden zijn zwaar. In de eerste nieuwsbrief van 2022 zal ik u meer vertellen over hoe het met de kinderen gaat binnen het project.

Ik wil nog even terugkomen op het trieste verhaal van Brenda, het  kleutertje dat was misbruikt. De dader is uiteindelijk niet veroordeeld, mogelijk is er sprake geweest van steekpenningen, dat wordt gezegd. Brenda is met haar moeder en stiefvader verhuisd en gaat nu naar de lagere school. Wij zien haar dus niet meer binnen het project.

Revalidatiecentrum.

We kunnen schrijven dat de afgelopen drie maanden van het revalidatiecentrum positief zijn verlopen. We hadden veel nieuwe aanmeldingen en we zagen dagelijks gemiddeld 18 cliënten. Dit waren er eerst nog 13 maar dat waren er de laatste maanden duidelijk meer. Moeders komen graag naar het revalidatiecentrum met hun kinderen. Uiteraard voor de fysiotherapie van hun kind en dat het kind een gezonde pap krijgt, maar het sociale aspect is groot. Ze vinden het fijn om met elkaar te kletsen, even de zorgen van thuis voor een paar uurtjes opzij. In december zijn we dicht gegaan tot begin januari. Twee werknemers hadden bedacht om de laatste dag een soort les/voorlichting te geven over 1 van de ziektebeelden die veel voorkomt, dit bleek een succes want veel moeders kwamen, ruim 35, en ze hadden allemaal hun kinderen meegenomen.

De moeders kregen voor hun kinderen een stukje zeep, bodylotion, groene zeep, twee zakken soyapieces en 2 kilo likunupala om hun kinderen te ondersteunen in de vakantie zodat de kinderen toch wat gezonds konden blijven eten. De moeders waren daar erg dankbaar voor en de moeders en kinderen kregen ook een hapje en een drankje aangeboden.

Kliniek

De maandelijkse kliniek blijft uiteraard doorgaan, wat betreft de drukte is het wisselend.  Als het regenseizoen zich weer aandient is het wat minder druk, dan gaan mensen liever op het veld werken. Het regenseizoen heeft lang op zich laten wachten, dus dit keer was het niet dat ze daar druk mee waren. Wat we met name gezien hebben de laatste maanden is mensen met hoge bloeddruk, hoesten, huiduitslag bij kinderen en griepverschijnselen. Opvallend weinig malaria voor de tijd van het jaar. Buiten de kliniek waren er wel genoeg andere medische vragen: vanuit de daycare en het revalidatiecentrum kwamen er dagelijks moeders met kinderen dat hun kind niet lekker was, dus daar had ik nog wel genoeg werk aan.

De laatste maanden zijn de medicijnen duidelijk duurder geworden. Ik krijg niet geheel duidelijk wat daar nu de aanleiding van is. Mogelijk door covid 19 zijn dingen moeilijker om het land in te brengen en veel medicatie komt uit India dus misschien dat het daar mee te maken heeft. Dit heeft als gevolg dat veel overheid ziekenhuizen niet voldoende medicatie in huis hebben, daarom moeten mensen het vaak zelf kopen en velen kunnen dit niet betalen. Mensen blijven ziek zonder medicatie dat maakt het herstel moeizaam of ze worden nog zieker, schrijnend allemaal en pijnlijk.

Moederdag 15 oktober 2021

Op 15 oktober 2021 hebben we moederdag gevierd. Dit is in Malawi altijd later in het jaar dan in Nederland. We hadden alle moeders uitgenodigd zowel van de daycare als het revalidatiecentrum en uiteraard alle kinderen waren aanwezig. We hadden een gospelkoor uitgenodigd waar 1 van onze juffen in zingt, het was een gezellige en vrolijke boel. Iedereen was blij en vele waren aan het dansen op de muziek. De moeders kregen later in de ochtend een tasje met een klein stukje zeep erin en een lokale spons. De tasjes waren gedoneerd door Rieneke van de stichting: www.care4malawi.org .

De moeders waren er zichtbaar blij mee, want ze hadden eigenlijk nooit moeder dag gevierd en nu kregen ze een kleinigheidje en de kinderen hadden een kaart voor hun moeder gemaakt. Na al het dansen en zingen kreeg eenieder een glaasje toba (dit is een lokaal drankje gemaakt van mais) en twee kleine snacks. Zo ging iedereen om 12.30 uur vrolijk naar huis en we kijken terug op een ontspannen en leuke ochtend.

Vrijwilligershuis

Het vrijwilligershuis is zo goed als af. Het enige dat nog afgemaakt moet worden zijn twee kasten en een klein keukenblokje. (Deze werkzaamheden zijn blijven liggen vanwege de renovatie aan het project). In oktober kregen we de eerste gasten voor het vrijwilligershuis, dit waren Nan en Annemiek zij zijn verbonden aan het project waar ik op donderdag voor werk. Zij waren heel enthousiast en positief over het vrijwilligershuis en ze hebben heerlijk kunnen slapen en konden lekker theedrinken op de stoep waar ze uitzicht hadden over een gedeelte van het project en een stukje van het dorpsleven. Nan gaf aan dat het leuk was om de kinderen zo te horen zingen. Wij hopen uiteraard als corona in Europa gaat zakken en het reizen weer toegankelijker wordt dat we meer visite gaan krijgen en deze gebruik kunnen maken van het vrijwilligershuis.

Bezoekers

In november, jawel op mijn 48e verjaardag kreeg ik bezoek van een Nederlands stel, Kees en Hanny, zij waren op bezoek bij familie en wilden graag ons project zien en zo kwamen zij kijken wat voor project wij draaien. Zij waren beiden erg enthousiast over onze werkzaamheden. Bij het afscheid vroegen ze mij wat ik nog nodig heb voor het project en daar wist ik wel een antwoord op: de trampoline was kapot en daarom zouden we graag een nieuwe willen. De kinderen genieten daar volop van. Kees en Hanny hebben de kosten hiervoor gedoneerd aan ons en we zijn daar super blij mee! Helaas kan de trampoline nog niet aangeschaft worden omdat het momenteel uitverkocht is dus hopelijk dat er binnenkort weer een nieuwe in de winkel komt.

Renovatie daycare,keuken en toilet.

Zoals u al eerder hebt kunnen lezen ging de daycare dicht vanwege de zogenoemde zomervakantie, dit was het moment om een grote renovatie klus aan te maken wat betreft de daycare, keuken en toilet. Dit zijn de eerste gebouwen sinds onze start en helaas het stucwerk aan de buitenkant was niet al te stevig meer, we hebben een sponsoring gekregen van kringloopwinkel De Paardestal om deze renovatie te kunnen bekostigen. Zoals jullie begrijpen waren we daar super blij mee en het resultaat mag er dan ook zijn, zie bijgaande foto’s. We zijn nu nog bezig met de buiten muren om deze te verven en daar komen schilderingen op waar de kinderen weer van kunnen leren.

Malawi

Hoe gaat het in Malawi zelf?  Het blijft erg moeizaam met alles, wat we zien is dat de dagelijkse producten steeds duurder worden en daar heeft iedereen duidelijk last van. Ikzelf moet ook regelmatig even nadenken kan ik dit wel of niet kopen en dat is niet altijd leuk.

Wat betreft de corona blijft het over het algemeen mild, vergeleken met andere landen is het niet veel wie er positief getest wordt. Waarschijnlijk zullen er meerderen zijn met corona maar deze laten zich niet testen, dus het geeft geen volledig beeld hoeveel mensen er nu werkelijk corona hebben.

Verder is het regenseizoen laat begonnen, pas in januari, normaal zou het regenseizoen eind november al begonnen moeten zijn, maar het was warm en droog. Hopelijk dat de regen die we nu hebben voldoende is om de maisoogst een klein beetje te doen laten slagen.

We kregen voor het eerst een donatie uit Malawi. Deze is bedoeld voor een aantal mensen die we buiten het project om ondersteunen: een paar ouderen en mensen met psychische klachten.

De crisisopvang

Maar weer eens een berichtje over de broers die we ondersteunen. De jongste helpt af en toe bij het project, in de keuken of de tuin als er iemand ziek is. De oudste lijkt wat psychische problemen te hebben. We ondersteunen vooral in de zelfzorg, dat lijkt het hoogst haalbare op dit moment.

Tot slot

Vanuit Malawi willen wij iedereen die in het jaar 2021 Stichting Baobab Kids een warm hart heeft toegedragen op welk manier dan ook hartelijk dankzeggen, want zonder uw steun hadden we het niet gered om het project te laten draaien en verdere ontwikkelingen aan het project uit te voeren. Wij kunnen terugkijken op een vruchtbaar jaar en hopelijk zal 2022 dit weer worden.

Groetjes Richard en Esther.

Mocht u na het lezen van dit nieuws nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, u kunt ons mailen:  info@baobabkids.nl

U Kunt ons helpen met een donatie op onze rekening:

NL03 RABO 0160355745 tnv Stichting Baobab Kids

Bij voorbaat hartelijk bedankt. Wij zijn te vinden op Facebook en via onze website: https://www.baobabkids.nl