Nieuws over het derde kwartaal 2021

Beste mensen, 

Zoals velen van u weten ben ik samen met Chikondi van augustus tot begin september in Nederland geweest. Na een -te lange -periode van bijna 3 jaar. Het was fijn om weer in Nederland te zijn. Het contrast en de prikkels die ik de eerste week te verwerken kreeg vielen me tegen. Ik moest weer wennen aan de snelheid, het overweldigende van alle luxe, met name het aanbod van zoveel verschillend eten, geluiden die ik hier weinig hoor zoals bijvoorbeeld de ambulance- en brandweersirenes. Heel bijzonder dat dit zo ‘n impact op me had. De volgende vier weken zijn over het algemeen goed verlopen en we hebben veel leuke dingen kunnen doen en mensen kunnen zien en spreken, heel fijn! Uiteraard is het werk in Malawi gewoon doorgegaan, de kinderen hadden alleen de laatste twee weken van augustus vakantie en de rest zijn ze naar het project gekomen. Hierbij een update over ons project van de afgelopen drie maanden. 

Daycare 

 Binnen de daycare was het rustig, de kinderen komen in grote getallen en genieten zichtbaar van alle activiteiten die we ze aanbieden. We zien dat het leren goed gaat en dat ze bezig zijn met de voorbereidingen voor de lagere school. Veel kinderen zullen ons aan het einde van het schooljaar gaan verlaten. Er zullen 6 kinderen bij het project achter blijven omdat ze nog te jong zijn. De kinderen zijn blij met het speelgoed dat ze aangeboden krijgen zoals blokken, puzzels. Vanuit Nederland heb ik nieuwe dingen mee kunnen nemen voor de creatieve activiteiten en ook het loom bandjes maken was een groot succes.  

Helaas is er ook minder leuk nieuws te melden. In de laatste week dat ik in Nederland was kreeg ik het bericht van Richard dat er een meisje van de daycare mogelijk slachtoffer van ernstig seksueel misbruik was. Het is ontdekt door de juffen uit de klas en toen zijn alle alarm bellen afgegaan. Richard en juf Ethel hebben actie ondernomen door naar de politie en het ziekenhuis te gaan en daar is bevestigd dat het meisje was misbruikt.  Het bleek dat dit niet de eerste keer geweest was. De dader blijkt een jongen van 14 jaar te zijn, waar zij mee in huis woont, het broertje van de moeder. Het is een rechtszaak geworden. De jongen van 14 jaar heeft bekend dat hij het heeft gedaan. Het vreemde is dat hij gewoon weer naar huis is gestuurd. Het is tot op heden niet duidelijk wat ze met hem gaan doen. Het meisje woont nu bij haar moeder. Voorheen bij haar oma, dus ze is wel enigszins uit de situatie gehaald maar helaas zijn het buren dus de jongen is nog steeds dichtbij het meisje in de buurt. Ik maak me wel zorgen om de geestelijke toestand van het meisje wat dat is een heftige situatie in een kinderleven. Zodra er bekend is wat er met de dader gaat gebeuren dan, hoop ik dat ze weer meer rust krijgt en hopelijk kunnen we haar ook met een vrouwelijke hulpverleenster laten praten. Er is in het grote ziekenhuis in de stad een speciale afdeling waar dit soort zaken begeleid worden. Het meest vreselijke is dat de oma al die tijd heeft geweten dat haar zoon dit deed, terwijl het haar kleindochter is dus dat is gewoon niet te begrijpen. Ik ben blij dat de zaak serieus is opgepakt door verschillende disciplines omdat dit voorheen soms niet gebeurde en werd het maar in de doofpot gedaan. 

Revalidatiecentrum 

Binnen het revalidatiecentrum verloopt het goed. Sinds begin dit jaar hebben we 41 nieuwe kinderen geregistreerd en 6 zijn er uitgeschreven. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een verhuizing naar een andere locatie, dat het kind geen fysiotherapie meer nodig heeft of dat de ouders geen energie meer in het kind steken om het te komen brengen voor behandeling. Gemiddeld komen er 16 kinderen per dag. De kracht zit ook in ons team, zij zijn positief naar zowel de moeders als de kinderen en dat stimuleert de moeders om terug te komen. We hebben sinds 1 oktober 2021 een nieuwe kracht aangenomen, zij is een ergotherapeut, maar doet ook fysiotherapie met de kinderen. Zij is een positieve, actieve jonge vrouw die graag wil ontwikkelen binnen het project, daarom hebben wij ervoor gekozen om haar aan te nemen. Zij staat open voor meer educatie/voorlichting naar de moeders toe maar ook op langere termijn voor de moeders van de daycare en mensen uit te dorpen. Zij kan ondersteuning bieden op het psychische vlak en bij kinderen met spraakproblemen. 

Vrijwilligershuis 

Het vrijwilligershuis gaat de goede kant op. We zijn blij met het resultaat dat er geboekt is. We zijn nu bezig met het verfwerk en de inrichting. Buiten nog met het afwerken van de grond en inmiddels zijn er goten gemaakt waar het water afgevoerd kan worden in het regenseizoen. We hopen volgend jaar open te gaan zodat er vrijwilligers kunnen komen die kunnen helpen bij de daycare of het revalidatiecentrum. Dan denken we aan studenten in Nederland die ervaring op willen doen in het buitenland maar ook willen helpen bij het project. Uiteraard kunnen mensen komen logeren en zien wat wij hier doen in Malawi. Het huis heeft twee slaapkamers en een kleine woonkamer, badkamer, douche en een fijne stoep waar je heerlijk kan zitten en in de omgeving kan kijken. Mensen die erover denken om onze kant op te komen en het leuk vinden om gebruik te maken van het vrijwilligershuis, die kunnen ons mailen. info@baobabkids.nl Uiteraard  is dit verblijf tegen een vergoeding om ons te steunen en voor het gebruik van water en elektriciteit. 

Kliniek 

 In juli zagen we veel mensen met hoge bloeddruk, we konden voor twee maanden bloeddruk medicatie meegeven. Vanwege het feit dat ik niet aanwezig zou zijn hadden we besloten om in augustus dicht te zijn. In september zijn we weer opengegaan en hebben we weer medicatie kunnen geven. Waarschijnlijk is het nu een rustige tussen periode. Ik verwacht vanaf november wat meer drukte omdat dan het regenseizoen zich aankondigt en tevens de muggen actiever gaan worden dus meer malaria. Ze zijn nu gestart met een vaccinatie prik tegen malaria bij kinderen, het gaat hier om verschillende vaccinaties, de eerste wordt gegeven bij 5 maanden, de tweede bij 6 maanden, de derde bij 7 maanden en de laatste bij 22 maanden. Het moet ze beschermen tegen malaria en dat zou echt heel fijn zijn, dit kan veel voorkomen. Het komt nog regelmatig voor dat kinderen overlijden aan malaria of cerebral malaria krijgen. Dit betekent dat het in de hersenen terecht komt met als gevolg een hersenbeschadiging. Dan kan het kind bepaalde vaardigheden niet meer uitvoeren zoals praten, krijgt het lichamelijke beperkingen. Dat zijn allemaal ernstige gevolgen van een prik van de mug als je niet de juiste behandeling krijgt. Ik vind het een grote verbetering en hopelijk zal de vaccinatie goed werken. 

Malawi algemeen 

Hoe gaat het in Malawi zelf? Het was even wat onrustig want de corona de cijfers waren weer wat aan het stijgen. Maar vanaf september zijn er landelijk weinig gevallen van corona bekend. We zijn nu weer in de warme tijd dus dan leven we veel buiten leven en zijn er weinig mensen verkouden. Wel meer mensen die hoesten vanwege al het stof en veel wind, maar mi geen corona.  

We zien dat de dagelijkse producten steeds weer een beetje omhooggaan in prijs. Ik merkte dat duidelijk na terugkomst uit Nederland dat. Recent is de benzine 300 kwacha omhooggegaan dit is natuurlijk te veel in 1 keer. Geleidelijk aan zou beter zijn zodat mensen eraan kunnen wennen. Veel mensen geven de nieuwe president en zijn gevolg de schuld, maar niet wetend dat de hele wereld te maken heeft met hoge benzineprijzen. Ik merk dat ik het wel moeilijk vind om er vertrouwen in te houden dat het land een betere toekomst tegemoet gaat. Veel dingen die beloofd zijn gebeuren tot op heden niet, dus we hopen maar dat het op langer termijn wel gaat gebeuren. Steeds weer die hoop bij een nieuwe president/regering maar tot nu toe is dat alleen maar teleurstellend geweest.

Oogstdank dag  

 Zaterdag 9 oktober en zondag 10 oktober was het Oogstdankdag binnen de katholieke kerk. Wij van Stichting Baobab Kids waren daar als goed doel voor uitgekozen in Bleiswijk en omgeving. Daar waren we uiteraard super blij mee! Mede door ondersteuning van familie, bestuur en vriendin want zij hebben in vijf verschillende kerken gesproken over Stichting Baobab Kids en wat ik te lezen kreeg per app was dat het positief ontvangen was door de mensen in de kerk. Wij hebben een mooie donatie van ruim 2000 euro mogen ontvangen van alle vijf de kerken bij elkaar.  

 Tot slot 

Verder waren er nog individuele donaties, via onze website of rechtstreeks op onze bankrekening waaronder een verrassend grote. Helaas zijn er vaak geen email adressen bekend dus kunnen wij de personen niet persoonlijk bedanken. Bij deze wil ik de gulle gevers van harte bedanken voor de mooie donaties. 

Ik hoop dat u na het lezen van de nieuwsbrief en het zien van de foto’s nog steeds positief bent over onze werkzaamheden binnen Malawi. Mocht u na het lezen van de nieuwsbrief toch denken ik ben nog geen donateur en wil Stichting Baobab Kids een kleine maandelijkse ondersteuning bieden dan graag. Wij zijn nog steeds op zoek naar vaste donateurs. U kunt ons mailen naar info@baobabkids.nl of u kunt mij persoonlijk een app sturen naar het volgende nummer:00265992512605 

Wij wensen eenieder weer alle goeds toe vanuit een warm en zonnig Malawi. 

Groetjes Richard en Esther.