Nieuws Stichting Baobab Kids Juli,augustus,september 2020

Beste geïnteresseerden, hierbij het nieuws van de afgelopen drie maanden. Vanwege covid 19 is alles anders dan normaal en is de daycare lang dicht geweest.

Daycare

De afgelopen maanden was de daycare helaas nog niet open. We wilden in september 2020 weer opengaan, maar dit is afgeblazen. De overheid wilde eerst alles tav covid 19 goed uitzoeken. Uiteindelijk mochten we op 12 oktober gaan draaien, wel met: het dragen van maskers, goede hygiëne, het meten van de temperatuur bij binnenkomst en de afstand bewaken, wat een uitdaging is bij deze jonge kinderen. We hadden op 17 juli nog een pakketje aan ieder huishouden gegeven als ondersteuning in deze moeilijke tijd en we hadden vanuit Engeland van Jean diverse kledingstukken en ondergoed gedoneerd gekregen. Iedere ouder kon ondergoed en een kledingstuk uitzoeken en ze waren er zichtbaar blij mee. De moeders gaven aan dat ze dankbaar zijn dat we hen niet vergeten. Verder hebben we geen ondersteuning meer geboden aan de families in de wetenschap dat het project weer open zou gaan.

Het schooljaar zal nu anders gaan lopen, normaal namen we begin augustus afscheid van de kinderen die naar de lagere school zouden gaan, maar nu zal het december worden dat we afscheid nemen van deze groep. In november zullen we dan weer een nieuwe selectie gaan maken want er gaan 24 kinderen in januari beginnen op de lagere school

kleding uitzoeken

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum was de afgelopen maanden wel gewoon geopend. We zijn alleen van 7 augustus tot 7 september dicht geweest, de normale vakantieperiode. Het revalidatiecentrum draaide voor de vakantie goed. Veel moeders waren blij omdat ze ondanks de covid 19 “gewoon” konden komen. Maskers dragen en handen wassen voor binnenkomst waren een must. Na de vakantie zagen we een daling van moeders met kinderen. Bij navraag waarom ze niet meer kwamen gaven ze aan dat ze niet meer in het gebied woonden, anderen hadden kinderen langdurig in het ziekenhuis, weer anderen geen reden. Hopelijk trekt het aan nu de alle kinderen weer naar school gaan, dat geeft de moeders meer vrijheid om andere dingen te doen. Voor de vakantie hebben we een pakket aan de moeders gegeven om hun gezinnen te ondersteunen en 1 kg likunipala, zodat de kinderen thuis nog extra voeding kregen. De likunipala helpt erg om aan hun vitamines te komen.

eerst temperatuur meten.

Kliniek

De kliniek hebben we de afgelopen periode wel kunnen draaien. We maakten in het verleden meer reclame voor onze kliniek maar vanwege covid 19 wilden we het wat meer beperkt houden. De mensen die maandelijks voor hun bloeddrukmeting en medicatie komen weten wanneer de kliniek is en verspreiden het verder met mond op mond reclame en dan komen er nog steeds zo rond de 60-70 mensen voor hulp. We zagen weer veel huiduitslag bij kinderen. Waarschijnlijk door de tijd van het jaar en slechte hygiëne omdat kinderen minder vaak gewassen worden doordat ze thuisblijven. School dwingt ouders om hun kinderen in ieder geval een keer te wassen. Opvallend was dat er veel jonge jongens kwamen met klachten van pijn in de buik en bloed plassen. Vaak komt dit door bilharzia, een wormziekte. Bij navraag blijkt dan ook dat deze kinderen zich in de rivieren wassen en dit is 1 van de bronnen is waar de parasiet zich bevindt.

 Watervoorziening

In het vorige nieuwsoverzicht was al te lezen dat er begonnen was met het plaatsen van de waterpomp en dat dat niet mee viel. Ze zouden eigenlijk tot 50 meter diep boren om water te vinden, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: ze moesten door rotsen heen boren. Bij 50 meter: geen water uit de grond. Ze hebben nog flink dieper moeten boren, uiteindelijk bij 84 meter was het resultaat naar wens en konden de pijpen de grond in. Daarna kwamen de mannen om de toren te bouwen waar de watertank op moest komen te staan. Nadat dit gebouwd was werd de 5000 liter tank geplaatst. Daarna kwam het team om de pomp te installeren en de elektriciteit voorzieningen zoals de sensor die ervoor zorgt dat als de tank vol is, automatisch het pompen stopt. Nadat alles in werking was zijn een paar weken later de pijpen aangesloten naar de toiletgebouwen en kranen zodat we nu over het algemeen alleen maar gebruik maken van het water onder de grond. We merken alleen wel als het heel droog is dat het soms moeizaam is om de gehele tank vol te krijgen, maar nu het weer begint te regenen vult de tank zich heel snel. Zeker heel erg blij en dankbaar dat we dit project hebben kunnen realiseren door extra ondersteuning van diverse sponsors zoals: Stichting Vrouwen voor Vrouwen en Stichting Onder de Toren nogmaals dank aan deze twee Stichtingen. Het restbedrag is uit eigen middelen betaald, daar loopt nog een sponsoraanvraag voor.

In het vorige overzicht hebben jullie kunnen lezen dat we een extra stukje grond hebben aangekocht met als doel een vrijwilligers huisje op te bouwen en evt gasten te kunnen laten verblijven die de cultuur goed willen leren kennen. Daarnaast gebruiken we het om groente te kweken. We hebben een man in dienst genomen die verantwoordelijk is voor het stuk grond. Eerst is het terrein meer geëgaliseerd en nu zijn er zaden van verschillende groentes gezaaid zodat we in een paar maanden tijd verse

groente kunnen gaan eten uit eigen tuin. De man die we hebben aangenomen wordt gesponsord door een vriendin uit NL. Dank daarvoor, zo kan hij zijn gezin weer onderhouden, fijn voor ons, fijn voor hem.

De drie broers.

De oudste blijft vlakbij ons wonen in het huisje dat we al voor hun huurden en hij gaat hier nog steeds naar school. De jongste, Spencer, gaat waarschijnlijk in januari naar de lagere school in de buurt. Voor nu zijn er geen opties omdat de school waar hij naar toe zou gaan geen nieuwe kinderen aanneemt ivm covid 19. De middelste is een moeilijk stuurbaar kind en doet veel nare dingen zoals stelen en liegen dus of hij nog terug naar school zal keren is niet duidelijk, het zou jammer zijn want we zagen dat hij het wel goed deed op school en het snel oppikte. We zijn na de overplaatsing nog naar de jongens geweest en we zien dat de jongste het goed doet, het blijft op sommige momenten nog wel moeilijk met zijn gedrag maar de scherpe kanten zijn er duidelijk af. De oudste gaat regelmatig naar zijn broers, het geeft hem duidelijk rust dat het goed gaat bij deze familieleden. Geen alcoholmisbruik en agressie en dat geeft voor ons allen een goed gevoel. Het was een bijzondere, moeilijke, emotionele periode in ons leven maar nu we het uiteindelijk zo hebben af kunnen ronden geeft het ons rust.

Malawi

De afgelopen maanden is het rustig geweest in Malawi. De nieuwe president, vice president en het nieuwe kabinet zijn hard bezig om schoon schip te maken ivm heel veel corruptiezaken. Veel mensen werden hier erg zenuwachtig van want hun banen stonden op het spel. Zo kon je duidelijk zien hoeveel corruptie er heeft plaats gevonden de afgelopen jaren. Er worden nieuwe projecten gestart om de infrastructuur te verbeteren zoals betere wegen. Dit wordt financieel ondersteunt door China. Verder is eenieder weer druk bezig met het voorbereiden van zijn tuin omdat het regenseizoen weer gestart is.

Covid 19 heeft zich hier minimaal ontwikkeld vergeleken bij andere werelddelen. Uiteindelijk zijn er in al deze maanden minder dan 6000 mensen positief getest. Het kan zijn dat er meer waren maar dat zij zich niet hebben laten testen. Mensen knapten hier snel op, het betrof hier over het algemeen veel jonge mensen. Maskers dragen we nog steeds en handen wassen blijft belangrijk. We merken wel dat de mensen wel wat makkelijker worden wat betreft het dragen van maskers en handen wassen, waarschijnlijk omdat het ziektebeeld zich minimaal ontwikkeld heeft.

Gezondheid.

Ik wil u als geinteresseerde lezer informeren dat het voor ons als gezin de afgelopen zes weken een moeilijke tijd is geweest. We hadden goede hoop om eind augustus lekker naar Lake Malawi te gaan om daar te gaan ontspannen, maar helaas niets van dit alles. Eerst werd Richard ziek, maar knapte alweer snel op en toen werd ik ziek. In het begin leek het een luchtweginfectie. Na vele ziekenhuisbezoeken kwamen we erachter dat ik bilharzia had opgelopen waar ik heel veel klachten van had. Het was een nare tijd omdat er verkeerde diagnoses waren gesteld en (onnodige)medicatie werd voorgeschreven waar ik veel bijwerkingen van kreeg. Het gaat inmiddels na behandeling van de bilharzia en het stoppen van de medicijnen wel een stuk beter. Het is een heftig jaar geweest met de 3 jongens, langdurig kinderen thuis, veel werk en problemen die op ons bord komen vanuit de gemeenschap en dan mijn ziek zijn. Er zal meer balans moeten komen tussen werk en privé. Het nadeel van bij je werk wonen is dat mensen op de vreemdste tijden voor de deur stonden met een vaak medische hulpvraag. Inmiddels hebben we hierin grenzen aangegeven. Langzaam ben ik weer begonnen met werken. Gezondheid en mijn gezin zijn nummer 1 . Gelukkig neemt Richard wat taken van mij over en kunnen we zo ons project samen met het personeel toch goed runnen.

Tot slot

Ik wil u namens mijzelf, Richard en het gehele baobabteam in Malawi bedanken voor al uw ondersteuning want het is geen makkelijk jaar voor vele mensen met covid 19. Zonder u zouden we het project niet draaiend kunnen houden. Hopelijk kunt u ons blijven ondersteunen ondanks de moeizame tijden. Ik wens een ieder veel sterkte toe met de toenemende Covid 19, hopelijk kan het sneller afgeremd worden dan in het begin van het jaar.

Mocht u na het lezen van dit nieuwsoverzicht nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, u kunt ons mailen:  info@baobabkids.nl

Wij zijn ook te vinden op Facebook.

U Kunt ons helpen met een donatie op onze rekening:

NL03 RABO 0160355745 tnv Stichting Baobab Kids

Bij voorbaat hartelijk bedankt, Esther