Nieuws over het tweede kwartaal van 2020

Beste donateurs, familie, vrienden, geïnteresseerden, hierbij het nieuws van de afgelopen drie maanden. Ondanks dat we niet op volledige kracht mogen draaien vanwege het coronavirus, hebben we niet stil gezeten en zijn er veel dingen gebeurd.

Daycare

 De daycare is al 4 maanden dicht en daar zijn we uiteraard niet blij mee want de kinderen die bij ons komen zijn kinderen waar ouders het al moeilijk hebben om hun kinderen goed te kunnen voeden en dan mogen ze vanwege het coronavirus niet naar het project komen. De kinderen die ik heb gezien in de thuissituatie zien er niet goed verzorgd uit. Omdat er een tekort is aan goed voedsel en er slechte hygiëne is komen de huidaandoeningen weer om de hoek kijken, zoals ringworm en scabies. We proberen elke maand de families een kleine ondersteuning aan te bieden van een klein voedselpakket, zeep en bodylotion. Het is een druppel op de gloeiende plaat omdat de meeste gezinnen meerdere kinderen hebben en ze allemaal verplicht thuis zijn, maar zoals het spreekwoord zegt: “beter iets dan niets”. In juni deelden we muggen netten uit, want ondanks dat het regenseizoen al voorbij was, kregen veel kinderen malaria. De ouders spreken hun dankbaarheid uit naar ons dat we hen niet vergeten in deze moeilijke tijden.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum draait nog volop. We hebben onze maatregelen genomen, zoals meer afstand tussen de behandelbedden en moeders en kinderen mogen niet meer gezellig in groepen bij elkaar zitten, maar op afstand. Er worden maskers gedragen, de behandelaren dragen handschoenen en voor elke nieuwe client dragen ze weer een nieuw paar handschoenen. Moeders komen het gebouw niet in zonder eerst buiten hun handen met zeep te hebben gewassen. Als er moeders of kinderen zijn die erg hoesten, zijn ze tijdelijk niet welkom tot dat het over is. De moeders pakken de regels over het algemeen goed op, het dragen van een masker blijft soms wel moeilijk merk ik, maar afstand werkt mi ook goed. We geven sinds een paar maanden vervoerskosten. Er kwamen namelijk minder moeders met hun kinderen omdat door corona het vervoer duurder geworden is en niet meer te betalen. Omdat er verder alleen een revalidatiecentrum open was waar je voor moet betalen, bleven vele al maanden thuis met kinderen wat uiteraard niet goed is. Via mond op mond reclame zijn er nu nieuwe kinderen bij gekomen. De maandag en vrijdag worden druk bezocht dan zijn er ruim 17-20 cliënten. Bij mooi weer zitten moeders buiten en kunnen daar wachten of de kinderen likunipala geven (gezonde pap). Het zijn lieve en zorgzame moeders die blij zijn dat hun kinderen deze hulp krijgen. Ze krijgen elke maand zeep en bodylotion aangeboden en 1 kg likunipala, zodat ze thuis de kinderen nog wat extra voeding kunnen geven.

Stuk grond

Begin mei hebben we een stuk grond aangekocht van de buurvrouw, hier zijn we erg blij mee. Inmiddels hebben de metselaars onder leiding van Richard er een muur omheen gebouwd. Het doel van dit stuk grond is om er een moestuin te gaan maken, bomen te planten waar in de toekomst weer vruchten aan komen en als we sponsors kunnen vinden willen we graag een vrijwilligershuisje gaan bouwen, zodat vrijwilligers of gasten bij ons in de buurt kunnen overnachten en het gevoel van het Malawiaanse leven van dichtbij kunnen ervaren.

De afgelopen maanden is de kliniek door gegaan maar op een lager pitje, omdat de medicatie moeizaam te verkrijgen was. De verpleegkundige die de medicatie inkoopt, was soms een hele morgen kwijt om een paar soorten medicatie bij elkaar te krijgen, lange wachttijden omdat er veel regels zijn gekomen vanwege het coronavirus. De lokale klinieken in ons gebied draaiden slecht en hadden weinig medicatie in huis. Veel mensen werden weer naar huis gestuurd met paracetamol en de rest moesten mensen maar kopen bij de apotheek, wat ze niet kunnen betalen. Naast de kliniek kwamen mensen aan de deur om ondersteuning te vragen.  Opvallend was dat we de maand april en mei nog veel malaria patiënten hebben gehad, het is niet duidelijk waarom dit zolang bleef doorgaan. Fijn dat we deze mensen in ieder geval konden testen en medicatie geven. In juni was het weer even wat rustiger met nu weer een kleine stijging. We zien de eerder genoemde huidaandoeningen opkomen.  Gelukkig hebben we er goede medicatie voor en lost het snel weer op. Nogmaals dank aan Liz  dat ze het ons mogelijk maakt om de klinieken door te blijven draaien en dat we de medicatie en zeep kunnen blijven kopen. Sinds juli hebben we een nieuwe sponsor voor de kliniek dat is Jean , zij is vaak in Malawi geweest en is oud-verpleegkundige en zij weet hoe belangrijk het is dat we deze klinieken draaien, dank hiervoor.

Malawi en een nieuwe president.

Eindelijk was het dan zover, op 23 juni 2020 werden er nieuwe verkiezingen gehouden, vanwege het feit dat er vorig jaar veel corruptie heeft plaats gevonden. Het was spannend hoe het allemaal zou gaan verlopen, maar uiteindelijk is het goed verlopen zonder al te veel rare dingen. Na zoveel jaren ergernis hebben we een nieuwe president: Lazarus Chakwera, wij zijn blij en opgelucht. We hebben een goed gevoel bij deze man. Er zijn nog veel mensen die achter de oude president staan, maar als blijkt dat er veel dingen langzaam zullen gaan veranderen zullen ze deze president gaan ondersteunen. Het zal tijd kosten maar het gaat zeker veel goeds opleveren en erger kan het niet worden. Een journalist schreef in de krant: de afgelopen twee jaar heeft Malawi stil gestaan en is er vanuit de overheid niets gebeurd, alleen maar bezig geweest met hun eigen politiek spel en dat klopt. Ik vind dit wel een mooi voorbeeld: vorige week is de vice president undercover naar 1 van de grote overheids ziekenhuizen gegaan en had zich in de wachtrij met andere Malawianen opgesteld om hulp te krijgen en hij was daar 6 uur in de ochtend en tegen 10 uur werden de eersten pas geholpen. Nadat hij zichzelf bekend gemaakt had waren vele medewerkers in paniek geraakt en hij vroeg ze: “ is dit hoe jullie hier te werk gaan en patiënten behandelen”? Een probleem wat er al jaren speelt in de overheidsziekenhuizen: veel ongemotiveerde werknemers, veel bezig met hun mobieltje in plaats van de patiënten te helpen en slechte waarde en normen. Zelf heb ik dat ook zo ervaren als ik mensen begeleidde naar een ziekenhuis. Ik hoop dat ze deze ziekenhuizen en werknemers gaan aanpakken en betere ziekenhuizen gaan creëren. Dat is hard nodig, veel mensen gaan onnodig dood vanwege slechte zorg en tekort aan de juiste medicatie en materialen.

Covid 19

Hier heeft het virus lang op een laag pitje gestaan er gebeurde nauwelijks iets, maar sinds een paar weken is het virus aan het toenemen. Er zijn Malawianen uit Zuid-Afrika terug gekomen die niet wisten dat ze het virus met zich mee droegen maar hier positief getest zijn. De wintertijd is ingegaan dus mensen zijn meer aan het hoesten. Het groeit gestaag maar gelukkig niet zo extreem als in andere landen gebeurde en nog steeds gebeurt. We worden nu geadviseerd om mondkapjes te dragen en alle andere regels te volgen, zoals afstand, hoesten in de elleboog, handen wassen met zeep. Ik hoop echt dat we het hier beperkt kunnen houden want we kunnen een nieuwe overheid hebben maar de slechte zorg is niet in 1 dag opgelost. We kunnen door de donatie van Stichting Lamp maskers uitdelen, wasbare maskers dit voor mensen beter is want als je geen geld hebt is een masker geen prioriteit. Door Covid 19 ligt in veel opzichten het leven stil, helaas hebben we privé daar ook mee te maken. Omdat er geen vliegverkeer is kan mijn familie niet naar Malawi komen zoals gepland was. We hebben hier allen zo naar uitgekeken maar helaas mag het niet zo zijn dat mijn moeder en mijn zusje en haar gezin naar Malawi komen, verdrietig maar weinig aan te doen. Het zou de eerste keer zijn dat ze bij ons zouden zijn.

Waterpomp

Een paar weken geleden zijn er mannen gekomen van het CCAP SMART Centre Malawi Zij gaan een moderne watervoorziening plaatsen binnen het project. Twee weken geleden zijn ze begonnen met het boren van een diep gat, dit zou in eerste instantie 50 meter diep worden, maar er werd helaas niet voldoende water aangetroffen om het gehele project te voorzien, ze moesten dieper boren om meer water te krijgen en uiteindelijk zijn ze 85 meter diep gegaan. Onderweg kregen ze te maken met grote rotsen die onder de grond zaten en ja dat kan je van tevoren niet zien. Aankomende week gaan ze verder met het bouwen van de toren en wordt er een 5000 liter tank geplaatst. Wanneer dit klaar is zullen er diverse metingen gedaan worden en zal er een elektrische pomp geïnstalleerd worden. Deze pomp zorgt ervoor dat het water van onder de grond naar de 5000 liter tank gepompt wordt en dit water kan dan weer gebruikt worden voor de toiletten, afwas, moppen, tuin en toekomstige moestuin. Het enige wat het bedrijf aanraadt om het water om te drinken gewoon via het normale waterbedrijf te laten lopen. Nu zult u denken en wat als de stroom eraf ligt? Dan is het solar systeem wat we gebruiken sterk genoeg om dit te laten draaien, dus kan gewoon 24 uur doorlopen waar nodig.

De drie broers. Zoals u al diverse keren heeft kunnen lezen dragen we zorg voor 3 broers die op straat kwamen te staan omdat de familie niet meer voor ze wilde zorgen. Het is een lange reis geworden vanaf vorig jaar augustus 2019 tot juli 2020. We hebben veel heuvels beklommen en diepe dalen gezien tijdens begeleiding van met name de jongste: Spencer. Hij had   veel gedragsproblemen o.a. door de minimale zorg die hij vanuit zijn familie kreeg. Veel geweld en alcoholmisbruik en een moeder die veel weg was en de jongens aan hun lot heeft overgelaten. Al die tijd hebben we gedacht dat de familie alleen maar uit slechte mensen bestond. Het tegendeel is bewezen: er is een lieve en zorgzame kant waar wij al die maanden niet van op de hoogte waren. Deze familie woont niet vlakbij. Het toeval wil dat 1 van deze familie leden een moeder van een meisje is dat een paar jaar geleden bij het project was en helaas in 2015 is overleden aan malaria haar naam was Stevelia. Richard en ik weten dat dit een goede familie is. Doordat de moeder en de andere familie hun slecht behandelde hebben ze hun handen ervan af getrokken wat voor ons begrijpelijk is. Dit ging helaas ten koste van de broers. Na diverse besprekingen zijn we nu tot een goede oplossing gekomen en is Spencer vorige week naar zijn tante en oom gebracht en hier zal hij blijven. Omdat het allemaal nieuw is hebben we besloten dat de middelste broer met hem mee is gegaan om aan de nieuwe situatie te wennen. De oudste broer vond dit moeilijk om zijn jongste broertje zo aan andere mee te geven terwijl hij weet dat dit goede mensen zijn. Afgelopen zondag is hij bij zijn broertje gaan kijken en hij vertelde dat hij het goed doet en dat hij weer nieuwe speelkameraadjes heeft gevonden. De oudste zal in het huisje blijven wonen vlakbij ons, hij zal wanneer de scholen weer open gaan terug naar school gaan, voor nu volgt hij extra lessen bij de juf. Richard zal hem les geven zodat hij een vak kan gaan leren met zijn handen zodat hij in ieder geval vaardigheden leert waar hij geld mee kan verdienen. De middelste broer zal terug komen, hij is een probleem kind waar ik de deuren voor sluit: niet meer welkom in ons huis en binnen ons project omdat hij van ons steelt en liegt en dat na 11 maanden zorg van ons, dat geeft geen goed gevoel. Hij kan bij zijn broer wonen en naar de juf gaan en verder laten we de begeleiding bij een mw van de politie en een meneer van Dream, zij hebben meer ervaring met dit soort jongeren. Dus we kunnen schrijven bepaalde hoofdstukken zijn afgesloten, we hebben aan de instanties laten weten dat ze voor dit soort opvang bij ons thuis niet meer terecht kunnen en dit geeft ons als gezin duidelijk rust en dat hadden we hard nodig.

Tot slot

Ik hoop dat u al ons nieuws heeft gelezen, want het is een lange geworden, maar ik vind het belangrijk om u van dit alles wel op de hoogte te brengen als trouwe lezer en donateur. Ondanks de moeilijke tijd waar we allemaal in zitten hoop ik niet dat we u gaan verliezen als donateur. Ik hoop dat u allen Stichting Baobab Kids blijft ondersteunen want de kinderen hebben uw steun hard nodig.

Ik wil u vanuit een koud Malawi alle goeds en kracht toewensen in deze moeilijke tijden.

Lieve groet,

Richard en Esther.