Nieuws eerste kwartaal 2019

Daycare

De daycare is 7 januari 2019 weer open gegaan na een maand gesloten te zijn geweest vanwege de vakantie. De kinderen waren zichtbaar blij om weer terug te komen naar het project, werknemers leken weer blij om aan het werk te mogen. Het was bij veel kinderen zichtbaar dat ze voor langere tijd niet naar het project waren geweest. De lichamelijke conditie van veel kinderen was niet goed. Sommige kinderen waren gewicht verloren, bolle buikjes van eenzijdig eten. Bij een aantal kinderen zagen we verschillende huidaandoeningen ondanks de zeep en vaseline die we voor de vakantie hadden meegegeven. Dat was niet voldoende om hun lichaam goed te verzorgen.

De kinderen doen het goed in de klas ze leren steeds meer. We hebben ze getest op malaria en helaas dat ook vaak gevonden. Gelukkig konden wij ze gelijk helpen met medicatie waardoor ze weer snel op de been waren.

Op 22 maart 2019 hebben we aan de kinderen muggennetten mogen uitreiken om ze meer bescherming te bieden in de avond en nacht, de kans op malaria wordt hierdoor in ieder geval verkleind.

Revalidatie centrum

We zien sinds eind februari 2019 een stijgende lijn met nieuwe aanmeldingen bij het revalidatie centrum. We hebben twee weken geleden de 52e inschrijving gehad dus daar zijn we trots op. We merken dat er steeds meer doorverwijzingen komen van andere ziekenhuizen en organisaties.  De moeders  nemen het serieus en daarom hebben we gemiddeld 10 cliënten per dag eerder waren dit er 4/5 . Tot zover nog geen proef gedaan met vervoer, om het moeders nog aantrekkelijker te maken om vaker te komen, maar na de paasvakantie willen we dit wel ten uitvoer gaan brengen.

Vrijwilligsters

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, maar op 22 januari 2019 hebben we “afscheid” genomen van Hanne en Jorissa de twee studenten die gezondheidswetenschappen studeren aan de universiteit van Twente. Zij hebben goed werk verricht door vier dagen in de week hulp te bieden bij de daycare waar ze hielpen met de basiszorg en 1 keer per week deden zij de activiteiten. Daarnaast deden zij een onderzoek, dit was gericht op het onderzoeken van de geestelijke gezondheid van jonge vrouwen met /zonder kinderen in Manchinjiri en Nguludi. Namens Stichting Baobab Kids willen wij nogmaals dank zeggen voor hun inzet.

Kliniek

De klinieken zijn de afgelopen maanden goed bezocht ondanks de heftige regenval kwamen er toch nog veel mensen om hulp vragen. De ziektebeelden die we de afgelopen periode veel behandeld hebben zijn:  malaria, luchtweginfecties, diarree en verschillende huidziektes.

Malawi

Het zijn onstuimige tijden geweest in Malawi het regenseizoen heeft ons veel leed en schade opgeleverd. We hebben te maken gehad met zeer veel wateroverlast waardoor veel gebieden in het zuiden getroffen zijn. Veel mensen hebben hun gehele huis, inboedel, beesten en oogst verloren. De mensen die het hardst getroffen zijn wonen in de gebieden Chikwawa en Nsjanje. Duizenden hebben geen verblijfplaats meer. Er zijn wat kampen opgericht maar deze kunnen geen onderdak bieden aan alle getroffen mensen. Door de grote hoeveelheid mensen die tijdelijk bij elkaar moeten wonen in scholen en kerken, breken er  verschillende ziektes uit. Malaria is er erg veel omdat mensen niet onder netten slapen. Cholera wordt voor gewaarschuwd  wegens gebrek aan schoon drinkwater. Ze moeten het doen met modderig en vervuild water. Wat er beschreven wordt door andere organisaties  is dat er ook veel seksueel misbruik is met daardoor  meer kans op met hiv besmetting. De kinderen worden hard getroffen doordat ze te weinig te eten krijgen, gevolg: veel ondervoeding.

In et gebied waarin wij wonen Manchinjiri, zijn diverse mensen getroffen door de vele regen en wind.  Wij proberen door de extra donaties die we gekregen hebben een paar gezinnen te ondersteunen met heropbouw van hun huizen.

In onze omgeving hebben ze wel wat mais kunnen oogsten gelukkig.

Als rode draad door deze zeer verdrietige situatie hebben we te maken met de verkiezingen die eraan komen. We hebben 21 mei 2019 verkiezingen en er zal gekozen worden voor een nieuwe president en nieuwe leden binnen het kabinet. Dat betekent dat er veel partijen erop uit gaan om hun stem te laten horen en hopen dat ze veel nieuwe stemmen krijgen. Ik ben benieuwd hoe het af zal lopen.

Ten slotte.

Ik wil nog een film tip mee geven zo aan het einde van de nieuwsbrief er is recent een film over Malawi op Netflix verschenen voor diegene die het leuk en interessant vinden kunnen deze eens kijken.                                                                                                                                                                                              De titel van de film is: The boy Who Harnessed The wind, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Ik wil de mensen en stichtingen die extra gedoneerd hebben voor de noodhulp alvast dank zeggen wij gaan de komende periode  voor een aantal mensen huisjes  bouwen of  herstellen en als er nog geld over is mensen ondersteunen met voedsel.

Tionana(tot ziens)

Groetjes van Richard en Esther.