Verslag van een stage bij Stichting Baobab Kids

Wij zijn Jorissa en Hanne, twee derdejaars studenten Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. Voor onze minor (vrije keuzeperiode) mochten wij naar Malawi om een onderzoek te combineren met vrijwilligerswerk. Via een omweg kwamen wij uiteindelijk terecht bij Stichting Baobab Kids waar wij een hele leuke en leerzame tijd hebben gehad. Wij waren vooral actief binnen het day care centre. Hier hebben we onder andere creatieve lessen gegeven aan de kinderen. Eens per week krijgen zij namelijk onderwijs in knutselen en creatief bezig zijn. Wij merkten dat de Malawiaanse juffen soms moeite hadden met het verzinnen van knutselwerkjes. Dit is natuurlijk ook niet zo gek als je je bedenkt dat zij geen toegang hebben tot internet. Voor ons was het daarom makkelijker om wat meer speciale knutselwerkjes te verzinnen. We hebben gezien dat de kinderen hiervan hebben genoten (vooral glitter en wiebeloogjes vonden ze geweldig!). Daarnaast hebben we ook gemerkt dat de kinderen gaandeweg steeds beter en zelfstandiger werden in het knutselen.

Wij hebben een super leuke tijd gehad bij Stichting Baobab Kids en veel waardering gekregen voor het werk dat er gedaan wordt. We hebben met eigen ogen kunnen zien hoe noodzakelijk het onderwijs en de maaltijden zijn voor de kinderen van het day care centre. De kinderen in het day care centre komen namelijk uit de armste gezinnen in de regio. Zonder Baobab Kids zouden zij waarschijnlijk gebrek aan eten hebben en een minder goede basis voor de rest van hun leven. We hebben erg veel respect voor Esther gekregen en gezien dat zij zich 100% inzet voor de stichting. Ook buiten de stichting is zij erg betrokken bij de samenleving. Ze helpt waar ze kan en staat voor velen klaar.

Zoals we al zeiden hebben wij het vrijwilligerswerk gecombineerd met een onderzoek. Ons onderzoek ging over de mentale gesteldheid van meiden tussen de 15 en 20 jaar. We hebben gekeken of er een verschil was in mentale gesteldheid tussen tienermoeders en meiden zonder kinderen. Dit onderzoek stond los van de doelgroep van de stichting, maar vanuit Esther kwam het idee dit te onderzoeken voor haar persoonlijke interesse. Wij waren zelf ook geïnteresseerd in dit onderwerp en hebben interviews afgenomen bij de meiden. Het was voor ons best heftig om te horen dat heel veel meiden van onze leeftijd moeite hadden met het vervullen van basisbehoeften. De grootste uitdaging voor velen was voldoende te eten hebben of naar school kunnen. Voor ons was dit een vreemde gedachte, aangezien het in Nederland volkomen normaal is om genoeg te eten te hebben en naar school te kunnen. Al met al was het een erg bijzondere en leerzame ervaring.

Wij zijn erg blij en dankbaar dat we bij Stichting Baobab Kids mochten werken en de echte Malawian experience mee hebben mogen maken. We zullen deze ervaring nooit vergeten en kunnen het werken bij de stichting zeker aanraden aan anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.