Nieuws over het tweede kwartaal van 2018

Beste mensen,

Zoals u inmiddels van mij gewend bent zal ik per onderdeel beschrijven hoe het ons vergaat.

Daycare.

De afgelopen maanden zijn goed verlopen. De kinderen doen het goed, de kinderen in de leeftijd van 5 en 6 jaar zijn bezig met de voorbereidingen om naar de lagere school te gaan. De meesten kunnen nu nummers 1 t/m 10 opschrijven en letters van het alfabet. De kleuren en vormen kunnen zij nu goed benoemen. We zien wel dat er enkele kinderen met leerproblemen zijn. Alleen de ouders die het financieel goed hebben zouden deze kinderen naar het speciaal onderwijs kunnen sturen maar helaas is dit geen optie voor deze kinderen. De care givers doen hun best om de kinderen zo ver mogelijk te laten komen wat betreft het leren, dat is al veel beter dan als ze geen kans hadden gekregen om bij ons te komen.

Op 4 juli hebben we aan de kinderen van de daycare dekens uitgedeeld, het is winter en het is koud. Denk daarbij aan niet geïsoleerde huizen zonder verwarming. De kinderen waren er zichtbaar blij mee.

In mei heb ik voor een groepje kinderen die naar de daycare komen een soort crocs gekocht; velen van hen kwamen of zonder schoenen naar school of de schoenen waren te klein.

De grote vakantie komt eraan, maar wij hebben besloten om begin augustus pas dicht te gaan omdat we veel kinderen hebben die het thuis niet goed hebben en daardoor zou hun lichamelijke conditie weer achteruit kunnen gaan.

Revalidatie centrum.

Sinds 16 april is het revalidatie centrum open. Nu drie maanden later kan ik zeggen dat het goed gaat. We hadden wel wat sneller meer cliënten verwacht omdat er eigenlijk weinig voorzieningen zijn voor de geestelijk en lichamelijk beperkte kinderen. We hebben wel wat reclame moeten maken voordat er kinderen kwamen, maar langzaam gaat het steeds beter. Er zijn nu 30 kinderen geregistreerd dus dat is prima en voor de medewerkers is het goed te behappen. Wat mij opvalt is dat de kinderen van ver komen dus de moeders lopen lange afstanden. De meesten komen trouw en zijn blij dat hun kind hulp krijgt en de kinderen krijgen hier likunipala dat is een gezonde pap die maakt dat kinderen kunnen groeien. Veel kinderen met een beperking zijn duidelijk te klein en te licht voor hun leeftijd.

Donaties.                                

Op 19 Juni hebben we mooie donaties mogen ontvangen van:                   Cherish International Charity Trust. Deze organisatie heeft ons diverse producten geschonken o.a. 10 zakken mais van 50 kg, 2 zakken met 20 kg suiker, 10 grote bundels met soja en 25 dekens voor de kinderen van het revalidatie centrum. Het was een geslaagde morgen, de kinderen en personeel waren blij met het bezoek en de donateurs waren blij om te zien hoe het project is opgezet. Veel lof naar Richard en mij en dat is altijd fijn om te horen. De kinderen kregen een pakje koekjes en een lolly. Wij willen Cherish International Charity Trust nogmaals dank zeggen voor de mooie donatie.

Vrijwilligster.

Sinds 9 juli hebben we een vrijwilligster uit Nederland. Zij heet Britt, zij komt vijf weken en zij zal zowel bij de daycare en het revalidatie centrum ondersteuning bieden waar nodig is.

Kliniek

De maandelijkse klinieken (inloop spreekuur) blijven goed lopen, we hebben gemiddeld 100 patiënten per keer en dan moeten we soms mensen wegsturen omdat het te druk is. We zien veel huiduitslag, luchtweg infecties en mensen met een hoge bloeddruk. Malaria is er bijna niet,omdat het koud is blijven de muggen weg.

Malawi

Hoe gaat het in Malawi? Op zich is het redelijk rustig met alles. We zitten in de winter periode en dat is gewoon koud te noemen en op sommige dagen regent het . Goed voor de planten en oogst. Het is in de avond en de vroege ochtend rond de 8 graden en dat zonder verwarming is koud kan ik u schrijven. Verder zijn er voorbereidingen voor de verkiezingen van 2019, dan zal er een nieuwe president gekozen worden. We zien dat mensen extra actief worden om bepaalde voorzieningen te verbeteren zoals bijvoorbeeld betere wegen aanleggen altijd fijn dat ze het doen maar of je daar nu een betere president van zal worden vragen wij ons af. We zien langzaam aan dat bepaalde producten duurder worden, dus ik weet niet hoe het er in oktober voor zal staan. De mais, bonen en rijst die we veel gebruiken worden steeds duurder.

Als laatste wil ik u nog laten weten dat wij 30 juni naar een eigen huis op het terrein van project zijn verhuisd Voor ons erg prettig is om zo dichtbij het project te zijn. We kunnen dingen nog beter in de gaten houden en voor de veiligheid is het beter.

Mocht u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen hebben, mail ons naar het volgende email adres: info@baobabkids.nl

Groetjes vanuit een regenachtig en koud Malawi,                            

Richard en Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.