Verslag over de laatste maanden van 2023

Beste lezers,

Na een zeer lange nieuwsbrief van vorige keer, zal deze duidelijk korter zijn, maar uiteindelijk valt er altijd wel wat te beleven binnen ons project.

Daycare.

  De kinderen binnen de daycare hadden in december een leuke maand want ze gingen zich voorbereiden op de kerstviering die we met zijn allen zouden gaan vieren. Samen met de kinderen van het revalidatie centrum, ouders,  local committee leden en al onze medewerkers. Zowel de kinderen als de juffen hadden er veel plezier in om het kerstverhaal in een toneelstuk op te voeren. Er werden verschillende attributen gemaakt om het verhaal meer kracht te geven. Op 22 december was het dan eindelijk zover: het toneelstukje waar ze zo hard voor geoefend hadden met zijn allen mocht nu uitgevoerd worden. Ik vond deze uitvoering goed gedaan door alle kinderen.Het was te zien dat ze er veel tijd en aandacht aan besteed hadden. Het was mooi om te zien hoeveel kinderen zich in de afgelopen periode ontwikkeld hebben, niet alleen voor dit kerstspel maar ook in gedrag algemeen.

Tijdens deze kerstviering kregen alle kinderen en hun ouders een lokale drank aangeboden: toba. Dit is gemaakt van mais en is erg gezond en zeer vullend en ipv een kleine -ongezonde- snack hadden we bedacht om de ouders en kinderen boterhammen te geven. Iedereen was er zichtbaar blij mee ( kinderen kregen twee boterhammen en ouders drie stuks). Verder kregen alle ouders een kerstpakketje ter ondersteuning voor de vakantie. Hier zaten verschillende etenswaren in. Namens alle ouders hartelijk dank voor de ondersteuning, zij zijn ons daar erg dankbaar voor.

Helaas kregen wij op 24 december slecht nieuws want Richard, een gehandicapte jongen die jaren bij ons kwam, is overleden. Hij was sinds begin 2023 al aan het stoeien met zijn gezondheid.  We hebben meerdere keren financiële ondersteuning geboden om met hem naar het ziekenhuis te kunnen gaan. Dit geld werd gebruikt voor transport en medicatie. Na de grote vakantie was Richard verhuisd samen met zijn moeder, daardoor zijn we hem een beetje uit het oog verloren. Wij wisten niet dat zijn gezondheid zo slecht was en schrokken van het bericht van zijn overlijden.

Revalidatie centrum

Het revalidatie centrum draait erg goed. Wij zijn daar erg blij mee. We hebben momenteel ruim 55 vaste kinderen die meerdere malen per week komen. Het is echt heel fijn om deze kinderen fysiotherapie aan te bieden en ook activiteiten die het brein kunnen stimuleren en ze zo een stukje verder kunnen laten ontwikkelen. Tevens krijgen deze kinderen een gezonde maaltijd. In deze tijd is het extra hard nodig want veel gezinnen hebben het nog zwaarder dan daarvoor, hier later meer over.

Tijdens de kerstviering was het leuk om te zien dat de moeders van het revalidatie centrum een bepaalde band met elkaar hebben opgebouwd, niet alleen omdat ze een kind hebben met een beperking maar omdat ze het fijn hebben met elkaar als ze bij ons zijn.  Bijna alle moeders hadden een klein beetje geld bij elkaar neergelegd en daar hadden ze allemaal dezelfde omslagdoek van gekocht en tijdens de kerstviering hadden ze deze allemaal om en zongen en dansten ze samen.

De moeders van de kinderen van het revalidatiecentrum kregen allemaal een kerstpakketje voor de vakantie om een beetje ondersteuning te geven in deze moeilijke tijden, de moeders spraken hun dank uit voor deze ondersteuning.

Opvallend blijft de gezondheid van vele kinderen, we zien veel huidaandoeningen, luchtweginfecties en we hebben best een aantal kinderen met epilepsie. Pas geleden kreeg ik een what’s app van een vriendin. Zij stuurde een foto van een kindje dat een aantal jaren bij het revalidatie centrum kwam, maar nu al 5 maanden niet meer. In de tijd dat ze kwam behandelden we haar voor wonden op haar voeten. Doordat de moeder besloot niet meer te komen met het kind, is de conditie van haar voet heel erg achteruit gegaan. Nu heeft ze aan 1 voet een enorme wond en nog maar twee tenen waarvan 1 waarschijnlijk er binnenkort af zal vallen. Nadat ik gevraagd had om naar het project te komen kwam de moeder met haar dochter. Bij navraag waarom ze niet meer kwam ze gaf aan dat de afstand te ver was. Ik deel deze mening niet want we bieden transportgeld aan om hier te komen en andere moeders komen van nog veel verder. Aangezien de moeder niet werkt heeft ze alle tijd om in ieder geval een of twee keer per week te komen. Ik heb de wond weer behandeld en ze heeft transport gekregen om naar een ziekenhuis in de stad te gaan : dit is gespecialiseerd in deze problematiek. Tot op heden is de moeder niet terug gekomen met feedback hoe dit bezoek is afgelopen. Blijkbaar wil de moeder niet echt dat haar kind geholpen wordt, triest maar waar.

Kliniek

De kliniek blijft goed draaien, de afgelopen maanden blijven we de reguliere ziektes zien zoals hoge bloeddruk, veel huidaandoeningen met name bij kinderen. Vaak komt dit door slechte hygiëne en het regenseizoen waar we in zitten. Malaria was er nog niet veel. Verder zien we mensen met luchtweginfecties en algemene malaise.

Al  jaren kwam er een dame  die astmatisch was en zij kreeg elke maand een salbutamol inhaler en vaak kwam ze nog aan de deur omdat de inhaler alweer leeg was. Deze dame wilde helaas niet naar onze adviezen luisteren: we hebben haar vaak geadviseerd om andere inhalers te gebruiken die beter waren voor haar gezondheid . Op een middag was ze naar een ruimte gegaan waar ze mais verkochten en daar was het druk en benauwd en daar is het niet goed gegaan. Helaas heeft ze het niet gered en is overleden, dit is extra  triest omdat ze drie vrij jonge kinderen achter heeft gelaten.

Laatste huisje van de cyclone Freddy.

Zoals de meesten van jullie weten hebben we vorig jaar te maken gehad met een cyclone en hierdoor is er veel schade geleden in Malawi, ook in ons gebied. We hebben toen mooie donaties gekregen om verschillende huisjes te mogen bouwen. We hadden nog 1 huisje te gaan maar het gedoneerde geld was op en toen kwam er een mooie donatie van het bedrijf waar onze penningmeester werkzaam is, dit is Kienia Industriele Automatisering B.V. Zij hebben dit huisje helemaal gesponsord waar we uiteraard erg dankbaar voor zijn. De mannen hebben hard gewerkt om het huisje zo snel mogelijk neer te zetten, zie bijgaande foto’s.

Donatie schoenen en sokken voor het klusteam

Een paar weken geleden hebben we vanuit Nederland zeer mooie werkschoenen mogen ontvangen gesponsord door Galvano Hengelo bv en De Groot Installatiegroep bv.

Tevens ook dank aan Roy  die het allemaal in werking heeft gezet en heeft geregeld.

Het klusteam wist niet wat hun overkwam om zulke mooie werkschoenen te mogen ontvangen, ze zeiden dat deze schoenen te mooi zijn om mee te werken. Uiteindelijk zijn ze hier toch mee aan het werk gegaan. Namens het klusteam willen we nogmaals dank zeggen voor deze mooie donatie.  

Situatie in Malawi 

De situatie in Malawi is niet fijn, sinds de devaluatie van het geld, gaat het met velen niet goed, producten zijn schreeuwend duur geworden. Een zak mais is momenteel 50.000 kwacha, terwijl de gemiddelde Malawiaan nog geen 100.000 kwacha krijgt per maand. We zien dat veel winkels het moeilijk hebben en soms moeten sluiten hierdoor. We hopen dat het later in het jaar beter wordt, maar zeker weten doen we het niet, het is allemaal erg onduidelijk.

 Het regenseizoen is erg laat gestart, pas eind december kwamen de eerste regenbuien, maar ik vraag me af of het goed gaat komen, want de regen is erg beperkt en de voorspelling voor de komende week is: alleen maar droog weer. Gelukkig is de warmte wel weg. Dit duurde heel lang: we hebben ruim drie maanden erge hitte gehad van ruim boven de 30 graden.

Ten slotte

Het valt niet altijd mee om positieve dingen te schrijven, maar dit is wat we helaas meemaken in het leven. Voor mijzelf haal ik veel positiviteit uit de kinderen die naar het project komen, de blije gezichten en de ontwikkeling die ze doormaken in de goede zin van het woord. Eén van mijn nieuwe doelen voor 2024 is om meer tijd met de kinderen zelf door te brengen en ze beter te leren kennen. Dit lukte  mij niet altijd  vanwege andere taken. Ik ben inmiddels goed begonnen met dit voornemen want ik lees wekelijks een verhaal voor en als er ruimte is dansen we met elkaar na afloop en zowel de kinderen als ik genieten hiervan.

Tevens wil ik een ieder bedanken die Stichting Baobab Kids een warm hart heeft toegedragen op welke manier dan ook, want door al deze steun kunnen wij blijven draaien. Wij hopen in 2024 er weer een mooi nieuw jaar van te maken, wij hopen in april ons 10 jarig jubileum te gaan vieren. Dit maakt mij erg trots want ondanks regelmatig tegenslag in de afgelopen jaren staan we er gewoon nog  en we groeien nog steeds. Ik hoop dat een ieder van jullie ons zal blijven steunen in 2024 want het blijft hard nodig.

Lieve groet van Richard en Esther.