Verslag over het derde kwartaal van 2022

Daycare.

De daycare heeft de laatste twee maanden van het schooljaar goed gedraaid. De ontwikkeling van de kinderen was goed te zien. Veel kinderen konden nu alle vormen, kleuren, letters, cijfers, benoemen, kleine rekensommen oplossen en hun eigen naam schrijven. Super trots om deze ontwikkeling te zien in een jaar tijd.

 In juli/augustus was er een vrijwilligster uit Nederland, Sabine, zij kwam binnen het gehele project helpen. Binnen de daycare had ze het onderdeel creatief onder haar hoede genomen, zij had een boekje en materiaal meegenomen uit Nederland. Dit boekje was een hulpmiddel om een klein en kort toneelstukje in elkaar te zetten, maar eerst moesten de attributen gemaakt worden. De kinderen en de juffen deden dit met plezier. Na het maken van de attributen en het oefenen van het toneelstukje kwam de dag dat ze het gingen opvoeren.

 Ik vond het heel leuk opgezet en een nieuwe ervaring voor zowel voor de kinderen als juffen dus hopelijk kan dit in de toekomst nogmaals gedaan worden.

In september hebben we afscheid genomen van 29 kinderen, deze kinderen zijn in oktober naar de lagere school gegaan.

 Na onderzoek van de local committee leden was gebleken dat er best een aantal kinderen van project Baobab Kids niet naar school gingen omdat ouders geen geld hebben om een uniform te kopen. Daarom is er besloten om de kinderen na vertrek van ons project een uniform aan te bieden. Verder zullen deze kinderen gevolgd gaan worden door leden van de local committee zodat we zeker weten dat kinderen naar school gaan. Elke maand zullen zij de huishoudens en school van de kinderen bezoeken om te zien hoe het kind zich presenteert op school en  of er problemen zijn. Wij zullen hier een terugkoppeling van krijgen zodat we een beter beeld hebben hoe de toekomst van deze kinderen zich ontwikkelt.

In de september vakantie is de procedure gestart om weer nieuwe kinderen voor het project te krijgen. De local committee leden zijn diegene die de kinderen voordragen die naar het project kunnen komen. In de eerste bespreking worden alle namen voorgedragen, daarna zijn er twee dagen gekozen waarin de huizen van alle kinderen bezocht zijn.  Na de laatste wandeling kwamen we allemaal bij elkaar. Richard en ik hebben geluisterd naar alle bezoeken die ze met elkaar gedaan hebben.  Opvallend was voor mij dat er best veel moeders bij zitten zonder partners.

Op 10 oktober zijn alle kinderen weer begonnen met het nieuwe schooljaar, dus zo ook de kinderen van het project, hoe het hun vergaat leest u in het verslag over het volgende kwartaal.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum draait goed. Er blijven veel moeders met hun kinderen komen. Met regelmaat krijgen we nieuwe aanmeldingen. Zoals ik hierboven al had beschreven hadden we drie weken hulp van Sabine en zij heeft het personeel diverse andere massage technieken aangeleerd, voor volwassenen en voor kinderen. Ze heeft ze bepaalde manieren van intapen geleerd en dat vonden de werkers interessant. Sabine is sport masseuse en vanuit haar kennis heeft ze deze activiteiten over kunnen dragen. En waar vele van de werknemers, en ik ook, blij mee waren was de massage die ze ons gaf, zo kwamen we erachter hoe vast onze spieren zaten.

Bij de sluitings dag op 9 september hebben de moeders een les gekregen van Gloria (ergotherapeut) en Moses (rehabilitation technician). De groep was te groot ruim 35 moeders en kinderen om allemaal fysiotherapie te krijgen. De moeders kregen voor de vakantie een klein pakketje om hun wat ondersteuning te geven, zoals zeep, bodylotion, rijst, soyapieces, kleine bonen en zout. De moeders waren hier erg dankbaar voor.

10 oktober zijn de deuren weer opengegaan na 4 weken vakantie. De moeders en kinderen hadden het project zichtbaar gemist, er was een opkomst van 26 kinderen.

Kliniek

De klinieken blijven druk bezocht. Dit wordt veroorzaakt door de slechte zorg in de lokale ziekenhuizen. Mensen gaan er heen maar worden vaak niet correct geholpen omdat er geen medicatie is. Naar mijn inzien wordt er ook met regelmaat een verkeerde diagnose gesteld waardoor mensen niet de goede behandeling krijgen. We zien erg veel huidproblemen, schurft is veel voorkomend doordat de hygiëne niet goed is, niet het juiste water, en zeep is voor velen niet te betalen. Schurft is een ziekte die de juiste medicatie nodig heeft anders blijft het zich maar verder uitbreiden. We hadden een paar weken een jonge moeder van 18 jaar aan de deur met een kindje van negen maanden en zij waren al naar twee verschillende ziekenhuizen geweest maar hadden niet de juiste hulp gekregen. Het kindje huilde hartverscheurend. Richard gaf aan het moeilijk te vinden om kinderen zo te zien. We hebben de juiste behandeling kunnen aanbieden en na 5 dagen kwamen ze voor controle en het kindje zag er al veel beter uit en huilde niet meer. We waren blij deze zorg geboden te hebben anders weet ik niet wat er met het kindje gebeurd was.

In juli hebben we afscheid genomen van Rienneke zij is een Nederlandse verpleegkundige, Rienneke is in september weer teruggekeerd naar Nederland. Wij zullen haar positieve houding en kennis erg missen binnen het team.

Inmiddels hebben we Martha een clinical officer ingewerkt binnen het team en dat gaat goed. Ons team bestaat nu uit mijzelf, Mike (malawiaanse verpleegkundige) en Martha.

Wij kunnen tot op heden alle medicatie nog aanschaffen wat we nodig hebben, maar de prijzen stijgen per maand dus hoelang we het nog vol kunnen houden weet ik niet. We kopen maandelijks zeep. Deze zeep kunnen mensen kopen voor een kleine vergoeding, dit is een zeep tegen vele huidproblemen.

Renovatie

In de september vakantie hebben we verschillende herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Deze stonden al langere tijd op het programma.

De vloer in het revalidatiecentrum is eruit gebroken en een nieuwe is geplaatst.

In de daycare was het plafond al een lange tijd een doorn in het oog en we hebben nu eindelijk een nieuw plafond erin kunnen zetten.

De wandelpaden waren aan de kant van de daycare en keuken niet goed meer, te veel gaten, dus voordat het regenseizoen begint hebben we nieuwe wandelpaden kunnen aanleggen, blij mee!

Als laatste zijn er twee nieuwe wandschilderingen gekomen op de buiten muren en wat is dat superleuk geworden, echt een heel ander gezicht.

Dankzij Richard zijn aansturing van diverse partijen is het een mooie klus vakantie geworden met mooi resultaat.

Verandering binnen het bestuur

We hebben een nieuwe penningmeester gezocht en gevonden. Jeannet stopt als penningmeester, blijft nog wel in het bestuur. Diane is erbij gekomen en gaat de geldzaken in samenwerking met Richard, mij en onze accountant Philip bijhouden.

Bezoek uit Nederland

In juli kregen we bezoek van het bestuur van een kleine stichting die ons al enige tijd ondersteunt. Fijn om elkaar te zien en te laten zien wat wij doen met het gedoneerde geld.

Situatie in Malawi

De situatie in Malawi, het blijft moeilijk om positief te blijven, want het is allemaal erg moeizaam.

We hebben al een paar weken te maken met een diesel/benzine te kort waardoor er lange wachtrijen staan bij de benzinestations om de tank weer gevuld te krijgen. Hoelang dit gaat duren?

De prijzen van de boodschappen blijven stijgen, vooral de mais. We zitten nu op gemiddeld 20 euro per 50kg dit is te duur is voor velen.

De kunstmest kost ook te veel, momenteel is 50kg 70 euro. Wie kan dit betalen? Mensen hebben twee types nodig dus dat is onbegonnen werk. Richard maakt zich zorgen en voorspelt dat volgend jaar de hongersnood groter is als de overheid niet ingrijpt om ondersteuning te bieden met kunstmest. En dan zijn we nog steeds afhankelijk van het weer want als de regen niet goed komt is er nog steeds niets.

Wat we zien is veel onvrede over de huidige president en zijn gevolg, corruptie is er nog heel veel al dachten we dat dit goed aangepakt zou worden, maar helaas gebeurt er weinig. Zorgelijk allemaal.

Wat mij opvalt is dat we vergeleken met andere jaren meer mensen aan de deur hebben die vragen om hulp en om werk, de werkeloosheid is hoog.

Tot slot.

Het is weer een lang verslag geworden, hopelijk geeft het u een goed beeld van wat Stichting Baobab Kids doet hier in Malawi.

Ik wil nogmaals Sabine  bedanken die ruim 3 weken binnen ons project heeft geholpen op verschillende vlakken.

Dank aan Rienneke die ons heeft geholpen bij de kliniek, maar ook een lieve vriendin is gebleken in goede en slechte tijden.

Tevens wil ik een oproep doen voor de ondersteuning wat de betreft de zeep van de kliniek. Wij kopen per maand 100 stukken zeep. Kosten 70 euro en 20 euro daarvan wordt door de mensen betaald en de andere 50 euro wordt betaald door Liz. Zij werkte ooit als arts in Malawi en hielp bij de kliniek. Zij steunt de kliniek al jaren financieel, maar doordat prijzen zo omhoog zijn gegaan is dit voor 1 persoon niet meer te volbrengen.  Ik hoop dat iemand dit onderdeel graag mee zou willen ondersteunen en het andere geld kan gebruikt worden om medicatie te kopen.

Ik wil eenieder weer bedanken voor de ondersteuning want over de gehele wereld is er onrust.

Daarom wil ik afsluiten met een klein en simpel gedichtje maar met een mooie betekenis.

Het is mijn allergrootste wens,

dat de zon ooit ondergaat,

in een wereld waarin ieder mens,

vreedzaam naast elkaar bestaat.

Voor eenieder alle goeds,

Lieve groet,

Richard en Esther.