Verslag over het eerste kwartaal van 2020

Situatie in Malawi

Beste familie, vrienden, donateurs, geïnteresseerden,om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Malawi is ook getroffen door het coronavirus. Heel lang dachten we: hopelijk bereikt het ons land niet. Er zijn reizigers in het land die het meegenomen hebben uit Engeland en India.Op 14 april waren er 16 patiënten met het virus waarvan er twee overleden zijn. Sinds 16 april zijn de regels voor de lock down bekend gemaakt, oa:

-Grote markten worden gesloten.

-Lokaal transport mag alleen plaatsvinden van 5.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur.

Degenen die groente verkopen gebruiken dit transport om hun inkopen te doen, gaan ze dat redden binnen deze uren?

-Er wordt gezegd dat er aan bijna 600.000 mensen een vergoeding is gegeven om drie weken ondersteuning te bieden. Veel mensen geloven dit niet en hoeveel miljoenen mensen hebben hulp nodig?

Er is veel onrust, mensen willen zich niet aan deze regels gaan houden. Ze leven van dag tot dag, hoe moeten ze nu geld verdienen?

-De banken blijven open tot 14.00 uur

– Niet meer dan 10 personen bij elkaar

-Afstand houden van 1,5 meter tot elkaar.

Het geeft Richard en mij veel onrust en veel stof tot nadenken.

Hoe zal het gaan verlopen? Het land is er totaal niet op berekend. De gezondheidszorg is slecht. We hebben veel kwetsbare mensen met Hiv/aids, hoge bloeddruk en er is een kwetsbare groep ouderen waar ik me zorgen om maak. Als deze mensen komen te overlijden wie zorgt er dan voor de kleinkinderen? Veel kinderen hebben al geen ouders meer door Hiv/aids of andere ziektes zoals tb. Krijgen we genoeg te eten het land in, hoe slecht wordt de economie allemaal vragen waar we geen antwoord op hebben voor nu. De voorspellingen zijn niet rooskleurig, wij duimen en bidden dat het allemaal beperkt kan blijven, maar we kunnen ons alleen maar aan de regels houden om het ergste te voorkomen.

We zijn vorige week begonnen met voorlichting te geven in het gebied. Er gebeurt nog veel te weinig. Mensen weten ook nauwelijks iets, erg pijnlijk maar de waarheid, deze mensen kennen geen what’s app of tv dus waar krijg je de informatie? Daarnaast wordt er ook fake news verspreid.Samenscholing is hier echt een moeilijk punt. We doen ons best als Baobab Kids team om informatie te verspreiden en meer kunnen we niet doen. We zien wel dat steeds meer zaken, openbare gelegenheden dicht gaan om verspreiding te voorkomen, ik hoop dat het helpt.

We gaan inkopen doen. Er wordt hier ook gehamsterd. Wij moeten wel.Gaan pakketten maken voor onze werknemers en vrijwilligers ter ondersteuning. We kopen spullen voor de ouders van de kinderen die bij ons komen, ook ter ondersteuning.

De salarissen betalen we door, we gaan die niet eerder uitbetalen, dat heeft geen zin want dan wordt het probleem verschoven.

Het regenseizoen heeft het land goed gedaan. We hebben een mooie oogst dit jaar zoals u allen kunt begrijpen zijn we daar erg blij mee!                                                                                        

  In februari zijn we verblijd met een positief bericht tav de rechtszaak die al sinds vorig jaar augustus gestart is over de corruptie die bij de verkiezingen vorig jaar mei heeft plaats gevonden. We gaan herverkiezingen krijgen, maar de president en een aantal andere belangrijke mensen gaan hier niet mee akkoord dus proberen het zoveel mogelijk tegen te werken. Wanneer de herverkiezingen plaats gaan vinden weet eigenlijk nog niemand.

Daycare

In de tweede week van januari zijn de deuren van het project weer opengegaan na twee weken kerstvakantie. Het regenseizoen was in volle gang en er vielen regelmatig grote, regenbuien. De ouders lieten zich niet kennen en kwamen de kinderen toch naar het project brengen. Daar waren wij erg blij mee want zij hebben de ondersteuning hard nodig. Opvallend was dat we in deze maanden veel kinderen in de daycare hebben gehad met malaria. Er waren zelfs twee kinderen die het twee keer kregen in twee maanden tijd. Gelukkig konden we de kinderen zelf testen en de medicatie aanbieden zodat ze soms verbazend snel weer op de been waren. De care givers/ juffen gaven aan dat de groep die straks naar groep 3 gaat in september het erg goed doet en dat ze al het normale programma met ze hebben afgerond en dat ze hierdoor naar een stapje hoger kunnen gaan. Dat is mooi nieuws. De kinderen kunnen zich goed concentreren en zijn bereid om te leren, mooi om te zien. Helaas hebben wij onze deuren twee weken eerder moeten sluiten omdat de regering had besloten om alle scholen dicht te doen ivm het coronavirus. De daycare valt onder onderwijs. De officiële vakantie zou starten op 3 April. We wilden de families ondersteuning geven en hebben voedselpakketten gemaakt met ook hygiëne producten erin. De caregivers/ juffen hebben op mijn verzoek wat oefeningen op papier gezet zodat de kinderen toch wat simpele oefeningen kunnen doen met de ouders/ verzorgers thuis. De ouders/verzorgers kregen hier uitleg over.

Kliniek

Januari en februari waren druk bezocht. Veel mensen hadden malaria en gelukkig konden we ze testen en hun medicatie geven zodat ze weer spoedig op de been waren. Wat me heeft aangegrepen is een meisje van ongeveer 7 jaar die heel ziek binnengedragen werd door haar moeder. We testten haar malaria positief en ik wilde haar medicatie geven, maar de familie waaruit ze komt is een familie met alcoholmisbruik en prostitutie en ongeschoold en het meisje was nog binnen en reageerde nauwelijks. We hebben een brommertje laten komen en haar naar een klein privé ziekenhuis gebracht. Ze is daar aan het infuus gelegd en later is ze gelukkig weer goed bij gekomen en hebben ze haar via een injectie de medicatie voor de malaria gegeven. In de avond heeft Richard haar opgehaald en weer thuisgebracht. Ik dacht als we dit niet hadden gedaan weet ik niet of ze het had overleefd. Verder hebben we in het regenseizoen veel huidaandoeningen gezien, met name bij kinderen, slecht water gebruik en verkeerde zeep. Naast deze opvallende ziektes in het regenseizoen hadden we uiteraard onze vaste hoge bloeddruk patiënten en algehele malaise patiënten.

Onze drie extra gezinsleden

Het gaat goed met onze drie extra gezinsleden, de twee oudste jongens zijn sinds januari terug naar de overheidsschool. Dit is mede gelukt door een medewerker van de organisatie Dream en een politie dame. Zij hebben met het hoofd van de school gesproken. Ze zijn uiteraard wel ouder dan vele klasgenoten, maar we hebben ze gezegd het is voor hun toekomst en niemand anders en dat hebben ze goed opgepikt. Ze krijgen in de middag nog bijles van hun juf zodat ze dingen wat sneller en beter op kunnen pikken.De klassen waarin ze zitten zijn vaak groot en druk, rond de 80/90 studenten per klas.De jongste woont bij ons en gaat naar het project. We zijn hem langzaam aan het voorbereiden op september dat hij naar de lagere school zal gaan. Het is een kind met gedragsproblemen wat voor zowel Richard als mijzelf niet altijd makkelijk is om aan te sturen. We hebben om hulp gevraagd want hun familie heeft zich van hen afgekeerd. Ik hoop dat we nog ondersteuning krijgen voor bijvoorbeeld de weekeinden. Het kost ons gezinsleven veel extra energie. Ondanks alles zien we gelukkig wel veel verbetering met name, lichamelijk, gezonde lichamen, normen en waarden zijn langzaamaan verbeterd en de jongste heeft het Engels goed opgepakt dus dat is mooi om te zien.

Donaties

In de afgelopen maanden hebben we van verschillende mensen of organisaties donaties gekregen waar we heel blij mee zijn. De eerste donatie kwam al vroeg in het jaar van basisschool de Triangel uit Enschede. De leerlingen hadden speelgoed ingezameld en dit zou naar verschillende Afrikaanse landen gestuurd worden. Dankzij de financiële bijdrage van Thomas konden deze mooie pakketten verzonden worden. De kinderen en ook personeel waren hier erg blij mee!

16 maart hebben we weer een donatie mogen ontvangen van Jean P. Zij heeft verschillende dozen gestuurd, met verbandmateriaal, kleding en speelgoed. Het is zoveel dat het op verschillende locaties kunnen uitdelen.

We hebben van Polish Medical Mission een donatie gekregen: zij willen het salaris voor de medewerkers van het revalidatiecentrum en de likunipala voor het gehele jaar sponsoren. Dat is zo welkom.

Onze vrienden, dokters Kyle en Liz, hadden al eerder 300 pond gedoneerd voor het kopen van zeep.

We hebben deze week een donatie gekregen van Stichting Lamp zij hebben 1000 euro gedoneerd voor ondersteuning bij het kopen van maskers, desinfecterende middelen en zeep.

Als laatste hebben wij weer een donatie mogen ontvangen van Vrouwen voor Vrouwen. Deze donatie zal besteed gaan worden aan verbetering van watervoorziening binnen het project. Wanneer dit gerealiseerd kan gaan worden kunnen we nu niet zeggen, want we hebben nog meer sponsors nodig en het coronavirus heeft ons wat beperkingen opgeleverd in het dagelijks leven. We willen graag een eigen waterpomp zodat we niet afhankelijk zijn van de leverancier waarbij nu soms dagen geen water uit de leidingen komt.

Revalidatiecentrum

Januari en februari waren niet de beste maanden. Veel moeders zien het niet zitten om lange afstanden te lopen met hun kinderen op de rug als het regent. Het zijn kwetsbare kinderen en ze zijn gevoelig voor luchtweginfecties. In maart zagen we weer een stijgende lijn en moeders kwamen weer, dat was fijn om te zien. We hadden een paar nieuwe aanmeldingen. Een klein voorbeeld waar ikzelf bij betrokken was: een jongetje van 9 jaar, Patrick, duidelijk een jongetje met het Syndroom van Down. Zij kwamen voor hulp, uitgelegd dat wij meer aan fysiotherapie doen en dat hij in principe gewoon naar school kan gaan, maar dat hij wel naar speciaal onderwijs moet. De moeder gaf aan dat hij dit al deed, dus eigenlijk zag ik geen actie vanuit onze kant, maar toen ik haar vroeg of ze wist dat haar kindje het Syndroom van Down heeft, wist ze nergens van en bleek deze diagnose nooit gesteld te zijn. Dat verbaasde mij en we hebben ze naar de afdeling psychiatrie gestuurd om hem te beoordelen en een diagnose te stellen. De moeder is met Patrick naar het ziekenhuis gegaan en de psychiater kwam met dezelfde diagnose en heeft het haar allemaal goed uitgelegd en toen ze weer terugkwam om haar verhaal te doen was ze zichtbaar opgelucht en gaf aan dat ze nu eindelijk wist wat haar kind had en wat te verwachten. Hoe simpel kan het zijn en mijn verbazing is dan ook waarom is dat niet eerder gezien of benoemd. Het ontbreekt hier aan veel kennis in mijn ogen. Wanneer de scholen weer opengaan zal hij weer terug keren naar zijn eigen klas.

Tot slot

.Met al het leed dat er nu op de wereld gebeurt, hoop ik dat we elkaar niet zullen vergeten, en ook de kinderen van het project niet. Hun gezinnen hebben het al zwaar genoeg, dus ik hoop dat u ons in deze moeilijke tijd kan en wil blijven steunen.

Stay safe waar een ieder zich ook bevindt. Groetjes Richard en Esther

.