Vierde kwartaal 2018

Situatie in Malawi

Eind november is het regenseizoen op gang gekomen, veel mensen hebben toen de mais gepoot, zoete aardappels en bonen. Er valt voldoende regen om de mais en andere gewassen goed te laten groeien. Helaas gaat dit regenseizoen niet zonder schade, bepaalde gebieden hebben teveel regen en harde windstoten gehad met overstromingen. Ondanks de waarschuwingen vanuit de overheid blijven mensen bij hun woning ipv naar een ander gebied te vertrekken en nu verliezen ze al hun huisraad en huizen vallen om. Blijft altijd moeilijk en verdrietig om deze beelden en foto’s te zien. Hopelijk wordt het niet nog erger maar voor januari is voorspeld dat mogelijk nog veel neerslag verwacht kan worden.

Kliniek

De klinieken blijven goed verlopen, we hebben veel mensen die hulp vragen. Ze komen uit veel verschillende gebieden, sommigen zitten al vanaf 5 uur in de tuin van het project te wachten zodat ze zeker weten dat ze hulp krijgen. We werken met nummers zodat mensen die op tijd komen als eerste worden geholpen. Helaas en met pijn in het hart hebben we afscheid genomen van twee goede hulpverleners Liz Howard en Judith Edwards. Zij zijn beide redelijk onverwacht terug zijn gegaan naar hun thuislanden. We zullen ze als collega’s en zeker ook als vrienden erg missen.

We waren opgelucht dat we vervanging kregen en gaan nu verder met Alex MacLean, een huisarts uit Schotland en Malawiaanse verpleegkundige Gladys en ook Margreet Mbendera komt ons weer versterken.

Zij werken als vrijwilliger via een kerkelijke organisatie.

Afscheid van Liz

Daycare

In oktober en november heeft de daycare goed gedraaid. De kinderen vinden het fijn om naar het project te komen. We zien een duidelijke groei in hun ontwikkeling: van heel rustig en timide, naar vrijer en meer initiatief nemen. Ze vinden het leuk om buiten te spelen met de geboden materialen, genieten van de activiteiten in de klas, veel nieuwe dingen voor hen. Het blijft moeilijk om te zien dat er aardig wat kinderen komen die vervuild zijn omdat ze thuis geen stukje zeep hebben om kleding en hun lichaam te wassen. We hebben afscheid genomen van juf Bernadettah, die gaat studeren, we hebben juf Martha aangenomen. Omdat de daycare en het revalidatiecentrum in december dicht zijn gegaan hebben we eind november alle kinderen en hun families wat extra gegeven voor de decembermaand : 10 kg mais, bonen, zeep, vaseline en groene zeep, de moeders waren zichtbaar blij met deze ondersteuning.

Vrijwilligsters.

Vanaf 30 oktober hebben wij twee vrijwilligsters uit Nederland binnen ons project mogen verwelkomen: Jorissa en Hanne, zij zijn studenten aan de universiteit In Enschede waar zij gezondheidswetenschappen studeren. Zij blijven tot 22 Januari 2019. Zij werken goed mee binnen het project, zij hebben elke week voor een creatieve activiteit gezorgd waar zowel de kinderen als personeel erg blij mee waren. Jorissa en Hanne vinden het leuk om met de kinderen buiten activiteiten te doen en de kinderen genoten er zichtbaar van om extra aandacht te krijgen.

Hanne, Bernadettha, Jorissa

Revalidatie centrum

Het revalidatiecentrum blijft groeien wat betreft het aantal cliënten. Het valt niet altijd mee om ze te behouden. We krijgen voldoende aanmeldingen en moeders komen met hun kinderen maar sommigen haken na een aantal keren weer af. Gelukkig blijft er een vaste groep moeders met hun kinderen komen en deze zijn positief over de begeleiding die ze krijgen van onze medewerkers en vinden het een fijne plek om te komen en waar hun kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen. De moeders van de kinderen van het revalidatiecentrum hebben eind november een extra donatie mogen ontvangen, zij hebben 5kg likunipala , zeep, vaseline en groene zeep gekregen. Deze moeders waren er zichtbaar blij mee om deze extra ondersteuning te mogen ontvangen.

December:

De maand december hebben wij in Nederland mogen doorbrengen met ons hele gezin. Dit kon omdat we de tickets gekregen hebben. Even bijtanken van het soms best zware leven in Malawi en bijvoorbeeld “gewoon” een warme douche nemen ( dat kunnen we thuis niet) Genieten van de naaste familie met de feestdagen. Voor Richard was het negen jaar geleden dat hij in Nederland was.

We hadden op 15 december een informatiemiddag georganiseerd bij Plantise (voormalig Plantenkwekerij Leo Ammerlaan) Hier konden wij aan belangstellenden vertellen over ons leven en werk in Malawi en was er de gelegenheid om vragen te stellen. Heel hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte Firma Ammerlaan.

Verder hebben we nog diverse sponsoren, vrienden en familie gesproken dus dat was fijn.

Tot slot

Wij willen een ieder die Stichting Baobab Kids in 2018 heeft ondersteund in welke vorm dan ook bedanken, het heeft ons verder geholpen om het project draaiende te houden en de kinderen uit de arme gezinnen te mogen ondersteunen wat hard nodig was en is. Wij hopen dat u in 2019 nog steeds enthousiast blijft over onze werkzaamheden binnen Malawi en dat u ons zal blijven ondersteunen want zonder u hulp zouden wij deze werkzaamheden niet kunnen uitvoeren.

Heeft u verder nog vragen of opmerkingen over de stichting of u wilt donateur worden dan kunt u mailen naar info@baobabkids.nl

Hartelijke groet vanuit een regenachtig Malawi,

Esther en Richard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.