Verslag over het vierde kwartaal van 2022

Ik denk altijd er is niet zoveel te schrijven maar als ik eenmaal aan het schrijven ben merk ik toch dat er voldoende te vertellen valt.

Deze nieuwsbrief is een afsluiting van het jaar 2022 het was weer een jaar met veel obstakels, gelukkig ook met veel mooie en blije momenten waardoor we nog steeds positief blijven om door te gaan met het werk dat we hier doen in Malawi.

Daycare

De afgelopen drie maanden zijn goed verlopen. Op 10 oktober is het nieuwe schooljaar gestart. We kregen 27 nieuwe leerlingen. We zouden er eigenlijk 29 krijgen maar 2 kinderen uit de oude groep waren nog geen zes en blijven nog bij ons omdat kinderen onder de zes jaar niet naar een overheidsschool mogen. De nieuwe en oude groep doen het goed samen. De nieuwe kinderen moesten wel even wennen, maar dat lukte en al snel deden ze aan alle activiteiten mee.

De 27 kinderen die naar de overheid school gegaan zijn hebben van ons een uniform gekregen. Dit als ondersteuning omdat vele ouders deze kosten niet kunnen opbrengen. Als een kind geen uniform draagt worden ze namelijk na ruim een week weer van school gestuurd. Om dit te voorkomen hebben we besloten om dit aan een ieder te geven. Ouders en kinderen zijn hier erg dankbaar voor.

In december hadden we de eerste terugkoppeling van de local committee leden. Zij bezoeken de scholen maandelijks om te vragen hoe de leerling het op school doet en waar ze tegen aan lopen. Verschillende feedback werd gegeven over de leerlingen. Het meeste was positief en ze vonden dat de leerlingen het erg goed deden wat betreft de kennis. Er waren uiteraard ook leerlingen die het minder goed deden maar dat waren al leerlingen die het bij ons ook niet heel goed deden. Mogelijk een lager niveau van denken. In Nederland is dit goed te begeleiden maar hier ga je gewoon met de groep mee, hoe jammer dat uiteraard is.

Op 16 december hebben we samen met de kinderen van het revalidatiecentrum kerst gevierd, dit was een leuk event. De kinderen van de daycare hadden een stukje opgevoerd, dit was in het klein het kerstverhaal. Verder was er een voorlichting over cholera. Deze werd uitgevoerd door Moses van het revalidatiecentrum. Daarna waren er nog wat mensen die ons wilden bedanken voor alle goede zorgen en ondersteuning die we aan hen bieden. Nadat de mensen uitgesproken waren kregen de ouders van de daycare een klein pakketje met voedsel en uiteraard het maandelijkse hygiëne pakket zodat ze in de kerstvakantie in ieder geval wat ondersteuning hadden. Na het uitdelen van de pakketten kreeg eenieder een versnapering, die bestond uit een cup cake, samoosa en aanmaak limonade.

Revalidatiecentrum

Het revalidatiecentrum heeft de afgelopen drie maanden goed gedraaid. Er kwamen veel kinderen, bijna dagelijks 20 of meer. Het was hard werken voor de medewerkers maar ze deden het met veel enthousiasme en liefde naar de kinderen. Ook naar de moeders was de begeleiding goed. Wat we zien bij het revalidatiecentrum is dat veel kinderen regelmatig ziek zijn. Diverse klachten als huidaandoeningen, hoesten en luchtweginfecties komen het meeste voor. Ondergewicht blijft een veel gezien probleem en zijn de kinderen erg klein voor hun leeftijd. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van een kindje van het revalidatiecentrum. Zeven jaar en maar negen kilo. We hadden het kindje wel ingestuurd, maar uiteindelijk heeft ze het niet overleefd. We begeleiden dan wel de ouder die bij het kind betrokken was, want het is niet niks om een kind te verliezen.

In oktober was het Moederdag. We hadden er dit jaar niets aan gedaan omdat het nieuwe schooljaar net begonnen was en de kinderen eerst moesten wennen aan het systeem. Ik werd verrast door de moeders van het revalidatiecentrum, zij hadden geld bij elkaar gelegd en hadden een mooie omslagdoek voor me gekocht om dank je wel te zeggen voor al het goeds wat wij voor hen doen. Ik was er blij mee.

Tijdens de kerst event kregen ook de kinderen/ouders van het revalidatiecentrum een klein kerstpakket om hen een kleine ondersteuning te geven voor de feestdagen, dit werd erg gewaardeerd. Namens hen alle dank voor alle goede zorgen en ondersteuning die Stichting Baobab Kids hun biedt dankzij uw donaties.

Kliniek

De kliniek bleef druk bezocht in de afgelopen drie maanden. We hadden een fijn team dat de mensen goed konden helpen. We hebben tijdelijk een extra Nederlandse arts, haar naam is Tessel. Zij zal ons blijven ondersteunen tot eind juni 2023. Daarna zal zij weer terug keren naar Nederland. De problemen die we het meest zagen waren huidaandoeningen waaronder ringworm, schurft en andere wondjes die ontstaan waren door te laat de dokter te bezoeken en daardoor zijn wondjes al groot en geïnfecteerd.  Hygiëne blijft een groot probleem.

Malaria werd weinig gezien ondanks dat het regenseizoen gestart was. Wel veel hoesten en zere keel. Verder zien we de dagelijkse dingen zoals diarree en griepverschijnselen. Waar we erg mee moeten vechten is het feit dat mensen graag een antibioticumkuur willen. Dat de kinderen het eerst gewoon met de basis medicatie moeten doen, is soms duidelijk een teleurstelling voor de ouders.

Verder blijven we onze trouwe patiënten behouden. Zij komen voor hoge bloeddruk. Door de maandelijkse medicatie die ze krijgen kunnen ze dit onder controle houden.

Vrijwilligster

Vanaf 29 november tot 27 januari 2023 hebben wij een vrijwilligster: Marije, zij studeert Gezondheidswetenschappen aan de universiteit in Enschede. Zij loopt een gedeelte mee met ons project om daar ondersteuning te bieden en aan de andere kant doet zij een onderzoek buiten ons project. Zij heeft ervoor gekozen om onderzoek te doen bij de middelbare scholieren die vroegtijdig hun school verlaten. Wat daar de reden van is en wat evt oplossingen kunnen zijn. Inmiddels heeft zij dit uitgewerkt en is ze bezig met de afrondende fase. Verder heeft Marije diverse creatieve activiteiten georganiseerd binnen de daycare, dit was erg leuk. Ook heeft Marije geholpen binnen het revalidatiecentrum. Zij werkte samen met de medewerkers en deed onder begeleiding fysiotherapie met de kinderen.

Situatie Malawi

De situatie in Malawi is erg moeizaam in vele opzichten. We hebben te maken gehad met erg dure boodschappen, mais wat steeds moeizamer te krijgen is en enorm duur is, momenteel betalen we 27,50 euro voor 1 zak mais, dit is normaal 15/18 euro.

Het regenseizoen is gestart in november zoals het behoort te zijn. De uitdaging die velen hadden was dat de kunstmest erg duur was: 70 euro voor 50 kg. Er zijn twee types nodig om mais goed te laten groeien. Voor veel mensen is het niet mogelijk om kunstmest te kopen. In december zijn er vanuit de overeind nog wel bonnen uitgedeeld waardoor mensen voor 35 euro twee zakken kunstmest konden kopen. Uiteindelijk was het maar een kleine groep die dat heeft gekregen. Uiteraard moest er dan toch nog weer vijf euro bovenop gedaan worden, lang leve de corruptie ☹. We hebben eerder een workshop gegeven over zelf kunstmest maken, door sommigen is dit nu in praktijk gebracht. Wij hebben zelf ook een zak van deze kunstmest gebruikt. De regen valt gelukkig in goede mate ik hoop dat het zo blijft gaan zodat de mais die gezaaid is wel goed geoogst kan worden.

Huisje gebouwd.

We kregen een verzoek van een moeder van een van de kinderen die bij de daycare komt. Zij woont alleen met vijf kinderen. Zij gaf aan dat haar huis lekte en dat het niet veilig wonen was met haar kinderen. Richard en ik zijn daar gaan kijken en in eerste instantie dachten we dat alleen het dak herstelt moest worden. Bij aankomst zagen wij al dat dit geen goede leefsituatie was voor de moeder en de kinderen. Onze stichting heeft niet als doel om dit soort situaties te ondersteunen.  Met behulp van diverse extra donaties vor dit doel is het gelukt om een klein stevig huisje te bouwen zie bijgaande foto’s. De moeder is erg dankbaar voor de geboden hulp. Nu kunnen zij in ieder geval droog en veilig in huis zitten als het hard regent en waait.

Cholera.

Wat vorig jaar al gestart is en nog steeds speelt tot vandaag is de cholera. Het is een langdurig verhaal als je naar de statistieken kijkt. In maart vorig jaar is de eerste cholerapatiënt ontdekt maar werd er weinig actie ondernomen. En dan is er ineens een cholera uitbrak. Ik was me er niet eens van bewust tot dat ik berichten uit Nederland ontving dat er in Malawi een cholera uitbraak was. Het raakt met name de mensen die in drukke gebieden wonen met slechte rioleringen, watervoorzieningen en slechte hygiëne. Gelukkig is er wel goede hulpverlening zover als ik de berichten hoor. Er zijn veel mensen besmet in de afgelopen maanden, meer dan 24.000. De statistieken geven aan dat er 825 mensen aan zijn overleden. Het zijn er uiteraard te veel maar waarschijnlijk zijn dit mensen die al een slechte weerstand hadden of andere ziektes met zich mee droegen. Wij proberen ons aan de hygiëne voorschriften te houden en geen snacks op straat te kopen want we weten niet hoe de huishoudens van mensen thuis zijn. Binnen het project houden we ons al vanaf het begin aan de hygiëneregels dus veel veranderen doet het eigenlijk niet. We hebben wel tabletten aan de ouders van de kinderen gegeven. Deze tabletten maken het water schoon om te drinken. Een kleine ondersteuning maar wel zeer waardevol. Ik hoop dat het snel voorbij gaat maar waarschijnlijk zal het pas op zijn vroegst einde februari afzakken als het regenseizoen minder heftig is.

Tot slot.

Ik wil eenieder bedanken voor de ondersteuning die aan Stichting Baobab Kids is geboden, of u ons nu ondersteunt met een klein of groot bedrag, zonder al deze hulp hadden we het niet kunnen redden, zeker omdat de prijzen enorm gestegen zijn, zoals in vele landen. Er zijn altijd donateurs die ons ondersteunen maar graag anoniem blijven, andere mogen wel benoemd worden dus bij deze wil ik de volgende sponsors van harte bedanken: Stichting Vrouwen voor Vrouwen( https://www.vrouwenvoorvrouwen.info)  kerk de Lichtkring uit Alphen ad Rijn, Gert en Rieneke vd Pol, Liz Howard, Polish Medical Mission, Kringloopwinkel De Paardestal in Berkel en Rodenrijs (https://www.depaardestal.net)

Ik hoop dat u nog steeds enthousiast blijft over het werk dat we doen en mocht u nog geen donateur zijn en ons graag zou willen ondersteunen met een vaste kleine bijdrage per maand dan kunt u ons altijd mailen naar: info@baobabkids.nl

Groetjes vanuit een regenachtig Malawi,

Richard en Esther.