De daycare draait, een verslag uit Malawi en nieuws mbt het bestuur, juni 2014

Een verslag van Richard die manager daycare is en alles regelt nu Esther tijdelijk in Nederland is, met dank aan Margreeth voor het vertalen:

Report  Baobab Kids Foundation

Op 28 April 2014 opende de school eindelijk haar deuren voor de kinderen. Voor deze eerste schooldag ontvingen we driekwart van de 40 geregistreerde kinderen. De kinderen komen uit de omliggende dorpjes, Nandolo en Chinseu en zijn 3-5 jaar oud.

De School
De school is een kindvriendelijke leeromgeving met goede faciliteiten zoals kinder stoeltjes en tafeltjes. Aan deze tafeltjes kunnen de kinderen schrijven en tekenen. En verder is er volop speelgoed voor de kinderen. Deze zijn gedoneerd door donateurs en sponsors. De goede ventilatie en de mooi muurversieringen scheppen een goede leeromgeving voor de kinderen.

Academics
Omdat we een groep kinderen hebben met verschillende leeftijden, leek het ons verstandiger om de kinderen op te splitsen in twee groepen; kinderen onder de 5 jaar zitten in de Peutergroep en de 5-jarige zitten in de kleuterklas. Deze laatste groep zijn de kinderen die komende September naar de basisschool gaan. In de kleuterklas worden zij beter voorbereid op de basisschool.

Lessen
De peuterklas wordt geleid door Tamanda Hamisi. Zij doet dit op een goed georganiseerde en doordachte manier. Door middel van de spel, lied en dans probeert zij de orientatie, sensorische en motorieke ontwikkeling van de kinderen te verbeteren. Verder ook getallen en het alfabet. Ook wordt de basis voor de engelse taal gelegd. Zij leren bijv het groeten in het engels en simpele vragen zoals:  hoe gaat het? Wat is je naam? Waar woon je? Etc. 
Op moment van schrijven kunnen de kinderen in de peuterklas de getallen 1 en 2, sommige kleuren en vormen en de letters A en B herkennen en ze doen een poging om deze ook te schrijven.

De kleuterklas wordt geleid door Josephine Chima. Ook deze lessen zijn goed georganiseerd, doordacht en voorbereidt. De meeste kinderen komen uit afgelegen gebieden en zijn discipline en schoolgaan niet gewend. In het begin was het dan ook moeilijk voor hen om 6u op school te zitten met 30 min ontbijt pauze en  1 uur lunch pauze. Nu, een maand, later zijn de kinderen redelijk gewend aan dit nieuwe ritme. De kinderen kunnen nu de getallen 0,1,2 en 3 en de letters A, B en C herkennen.

Maaltijden
De kinderen krijgen elke dag ontbijt in de vorm van thee met brood. Daarnaast krijgen ze ook lunch. Lunch bestaat uit Rijst of Nsima met ei of vis of vlees en groente en Likuni phala (pap) en fruit.

Beoordeling
Elke vrijdag beoordelen we de kinderen. Deze beoordelingen worden door de leraressen en mij (Rabeck Mathemba Khoka) uitgevoerd. 
Uit de beoordelingen blijkt dat de kinderen elke keer weer vooruit gaan! Sommige kinderen hebben wat meer problemen, maar met hulp van de leraressen hopen we dat ze de achterstand inlopen!

De kinderen komen uit arme gezinnen en sommige van deze kinderen hebben wonden en infecties op hun hoofd en lichaam. Dit is vaak een teken van een tekort aan vitamines en proteïnes. Maar, dankzij de voedingsrijke lunch die ze bij ons ontvangen, lijkt er ook vooruitgang te zitten in hun fysieke gezondheid; de wonden en infecties genezen!

Uitdagingen
* De eerste school week was zwaar. Kinderen die niet waren geregistreerd kwamen met hun ouders in de hoop dat ze ook naar school konden komen. Helaas kunnen we niet meer als 40 kinderen tegelijk helpen. Het was moeilijk om ‘nee’ te moeten zeggen tegen deze kinderen en hun ouders en de tranen in hun ogen te zien staan. We hebben uitgelegd dat we op dit moment vol zitten, maar dat er in september weer plekken vrij komen.

* Tijdens de 2de schoolweek kwamen maar weinig kinderen opdagen. Er bleek een malaria outbreak te zijn en de helft van de kinderen was ziek. Gelukkig zijn de kinderen allemaal weer opgeknapt nadat we er bij de ouders op aangedrongen hadden dat ze met de kinderen naar het ziekenhuis moesten gaan om de juiste medicijnen te ontvangen. Het is goed om alle kinderen weer terug in de klas te zien!

Bouwen
Op dit moment gebeurd er niet veel wat betreft bouwen. Naast het afwerken van wat  kleine dingen moeten gebeurd er niet veel. Wel hebben we nog een wat groter project gedaan; we hebben een brug gebouwd zodat de afstand naar de Baobab Kids Foundation korter is geworden.

Tot slot
In het algemeen genomen gaat alles goed. Voor het koken en de schoonmaak hebben we 2 vrouwen in dienst en voor het lesgeven 2 leraressen. We hebben 1 tuinman in dienst en 3 man voor de beveiliging. Om het werk van de leraressen eenvoudiger te maken, worden ze elke dag ondersteund door 2 vrijwilligers.

De eerste maand was uitdagend, maar we hebben de situaties onder controle kunnen houden. Alles gaat naar wens nu en de kinderen raken steeds meer gewend aan hun nieuwe leeromgeving.

Wij danken u en jullie allen voor jullie hulp en de steun die jullie ons hebben gegeven.

Verder is er nog nieuws uit Nederland met betrekking tot het bestuur.

Per 10 juni 2014  is er een nieuw bestuur dat bestaat uit:

Esther van Onna- voorzitter

Peter Noordermeer- vice voorzitter

Jiska van Minnen- secretaris

Anouk van Onna- ondersteunend bestuurslid

Jeannet Noordermeer-Boonstra- penningmeester.

Het bestuur is zeer gemotiveerd om de stichting de komende jaren te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.